1955 – 2023
Sinds 1975 schreef toenmalig Watergraafsmeerder Frank Roos voor het Amsterdams Stadsblad. (De krant was als Wiering’s Weekblad begonnen aan de Hogeweg.) De redactie vroeg hem artikelen voor de nieuwe pagina Oost. Later organiseerde hij edities voor alle windrichtingen in de stad plus kranten in Buitenveldert en de Bijlmer. Jarenlang beheerde hij het Watergraafsmeer-archief van historicus Jaap Kruizinga. In een serie korte stukken haalt hij herinneringen op.
In de hal van Polderweg 400, net buiten Watergraafsmeer, staat de karakteristieke kop van Willem Drees. Het is een van de weinige objecten in het verpleeghuis in Oostpoort die herinneren aan het naar de toenmalige minister-president genoemde huis in ‘Jeruzalem’.
Er wapperde een vlag aan de heistelling die in februari 1955 de eerste paal voor het Willem Dreeshuis de poldergrond in sloeg. De premier kwam er zelf voor naar de Hugo de Vrieslaan. En hij kwam opnieuw toen het huis op 5 februari 1957 officieel geopend werd. Bijna alle kranten in het land berichtten daarover – allemaal met daarbij dezelfde foto.
Er gold een unieke grondregel: slechts een kwart van de bewoners moest de volledige pensionprijs kunnen opbrengen. Het was een sober huis – in de geest van Drees. Elke woning had een kookplaat en een fonteintje. Voor het toilet moesten de bewoners de gang op. Een lift was er niet. Voor de rest was het een moderne voorziening waar de geest van solidariteit heerste en nog wel eens een socialistisch strijdlied door de gangen klonk.
In de hal verscheen een plaquette met (fragment) de tekst: Morgenrood, uw heilig gloeien heeft ons steeds de dag gebracht… En de naamgever werd geëerd met een bronzen kop. Toen in 1998 mevrouw Petersen er woonde, aaide ze hem in het voorbijgaan altijd over de bol; een dankbetoon aan de grondlegger van de aow.
De ‘bol’ van Drees heeft de verhuizing naar de nieuwbouw overleefd.
Geef een reactie