Met dank aan: Jo Haen van Langen
Vraag 1 – Jaap Kruizingabrug
De Jaap Kruizingabrug (brug 335) bevindt zich over de Molenwetering op het Galileiplantsoen. Jaap Kruizinga (1913-1996) is geboren in de Steijnstraat , die in 1921 na de annexatie Celsiusstraat ging heten.
Hij heeft zijn hele leven in de Watergraafsmeer gewoond, als laatste op het Robert Kochplantsoen, waar hij in 1955 een gevelsteen met zwaan (symbool van de Meer) liet inmetselen in de gevel van zijn huis.
Hij schreef een aantal boeken over Amsterdam en speciaal over de Watergraafsmeer, welke laatste nog steeds bij Vrienden van Watergraafsmeer te koop zijn. Kijk daarvoor in onze rubriek 2e hands boeken.
Voor meer informatie over Jaap Kruizinga ga naar De liefde tot de Meer was hem aangeboren
Wat was het eigenlijke beroep van Jaap Kruizinga?
Vraag 2 – Kaap de Goede Hoopbrug
De Kaap de Goede Hoopbrug (brug 256) bevindt zich over de ringvaart tussen de Nobelweg en de Schalk Burgerstraat. In september 1924 werd er 4500 gulden uitgetrokken voor een houten voetgangersbrug, doch het voetveer bleef varen. In januari 1927 kwam er een houten brug, het Gele bruggetje.
In 1941 werd beloofd een stenen brug te bouwen, maar het duurde nog tot na de oorlog voordat dit gerealiseerd werd. Pas in 1958 besloot de gemeenteraad dat een moderne stenen brug noodzakelijk was. De brug heeft de structuur van de jaren zestig met betonnen liggers etc. en eenvoudige stalen leuningen.
Sinds 2016 mag de bevolking zelf brugnamen kiezen en koos men de naam Kaap de Goede Hoop. Dit i.v.m. de aanwezigheid van de Transvaalbuurt, waarbij bijna alle aanduidingen refereren aan Zuid-Afrika.
In welk jaar werd deze brug geopend?
Vraag 3 – Heinz Stuybrug
De Heinz Stuybrug (brug 334) bevindt zich in de Radioweg over de Molenwetering in Sportpark Middenmeer. Hein Stuy (1945) keepte bij Telstar, Ajax, FC Amsterdam en was keeperstrainer bij Telstar. Hij was de enige keeper die in 3 (ook nog achtereenvolgende) Europacup I-finales van Ajax de nul hield.
Zijn bijnaam was Heinz Kroket omdat hij vaak een hoge bal die hij uit de lucht plukte, losliet ‘alsof het een hete kroket was’, en in tweede instantie pas klemvast pakte.
Als gevolg van een weddenschap met zijn trainer Rinus Michels omdat hij de nul had gehouden in de Europacup-finale in London tegen Panathinaikos mocht hij in de competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles als veldspeler voetballen. Lees het verhaal over de Ajax-bruggen in Park de Meer.
Op welke positie speelde hij in die wedstrijd tegen Go Ahead Eagles?
Vraag 4 – Maria Sibylla Merianbrug
De Maria Sibylla Merianbrug (brug 2297) is de toegangsbrug tot Park Frankendael vanaf de Middenweg tegenover de Vomar.
Maria Sibylla (1647-1717) was een Duitse kunstenares en entomologe die planten en insecten bestudeerde en daar gedetailleerde tekeningen van vervaardigde. Zij was voor zover bekend de eerste die de insecten tekende samen met de plant waar ze op gedijden. In 1691 verhuisde ze naar Amsterdam, waar zij vooral door haar rupsenboek snel contact kreeg met andere natuurliefhebbers en -onderzoekers.
Zij zette een eigen bedrijfje op dat o.m. pigmenten, penselen, geprepareerde insecten en dieren op sterk water verkocht. Tijdens een verblijf in Suriname documenteerde ze alles over de metamorfose van tropische insecten en maakte een groot aantal tekeningen en aquarellen. Haar belangrijkste boek is Metamorphosis insectorum Surinamensium.
Hoe leeft haar naam voort in het Nederlands?
Vraag 5 – Henk van Laarbrug
De Henk van Laarbrug (brug 235) bevindt zich over de Molenwetering op de Linnaeusparkweg.
Henk van Laar (1898-1955), geboren in de Dapperstraat, was onderwijzer, maar had daarnaast een grote belangstelling voor de vrije natuur.
Hij stichtte in 1931 het Natuurhistorisch Museum ‘De Pinksterblom’ , dat een tijd gehuisvest was in een leegstaand schoolgebouw op de Linnaeusparkweg. Hij was tevens mede-oprichter van de Vereniging voor Heemkennis ‘Ons Amsterdam’.
Mede vanwege dit laatste vernoemde Amsterdam in 2017 een brug naar hem. Hij vervulde als socialist een belangrijke rol bij de VARA-radio, waar hij o.a. dirigent was van een kinderkoor en de rubriek ‘Vragen staat Vrij’ (Het antwoord geeft Henk van Laar) verzorgde. In de oorlog was hij actief in het verzet.
Hoe heette het VARA-kinderkoor van Henk van Laar?
Vraag 6 – Gerrit Molbrug
De Gerrit Molbrug (brug 2171) bevindt zich in de Heemtuin van Park Frankendael.
Gerrit Johannes Mol (1894-1971) was een gemeenteambtenaar en heemkenner. Hij kwam in 1913 in dienst bij de gemeente Amsterdam (Gemeenteblad). Hij had zitting in de Commissie voor Heemkunde Amsterdam, was mede-oprichter en bestuurslid van Ons Amsterdam. Voor zijn werkzaamheden werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.
De voetgangersbrug is op een verzoek uit de bevolking vernoemd en bestaat uit houten liggers met slechts aan één kant leuningen. Na het vertrek van de Stadskwekerij startte de aanleg van het park en kreeg zijn huidige vorm.
In welk jaar kreeg de voetgangersbrug zijn naam?
Vraag 7 – Fré Cohenbrug
De Fré Cohenbrug (brug 341) bevindt zich in de Zaaiersweg over de Molenwetering.
Fré Cohen (1903-1943) was een grafica en tekenares van Joodse komaf. Ze heeft gewoond op de Zaaiersweg 125 en heeft gewerkt voor de uitgeverij van de S.D.A.P waar zij verantwoordelijk was voor het tekenen van de omslagen en de lay-out van de brochures, bladen en ander drukwerk van de A.J.C.
Van 1929 tot en met 1932 werkte zij voor de Stadsdrukkerij Amsterdam, waar zij daarna tot 1941 als freelance medewerkster al het drukwerk voor de gemeentediensten ontwierp. Ze kreeg een bijnaam vanwege haar hoge tempo en energie.
In de oorlog bleef ze vanuit diverse onderduikadressen doorwerken. Werd verraden, opgepakt en maakte door het innemen van pillen een einde aan haar leven. Een deel van haar werk bevindt zich o.a. in het Stadsarchief en het Stedelijk Museum.
Welke bijnaam kreeg ze bij de Stadsdrukkerij?
Vraag 8 – Frankendaelbrug
De Frankendaelbrug (brug 217) bevindt zich in de Middenweg over de Eerste Molenwetering vlakbij de Bron (voorheen Emmakerk).
De Frankendaelbrug is een vaste brug en heeft de vorm van een duiker. Een eerste brug zou stammen uit 1923. In 1930/1931 werd de brug, die al van de hand van een bureau onder leiding van Piet Kramer was, vernieuwd en meteen verbreed voor een prijs van 15.000 gulden. Rond 1952 moest de brug opnieuw worden aangepast. Ook weer o.l.v. Piet Kramer. De brug draagt duidelijk zijn signatuur, gebouwd in de Amsterdamse Schoolstijl, veel baksteen met toepassing van Kramers granieten sluitstenen. Vanaf de waterkant gezien zijn de bakstenen horizontaal gemetseld, vanaf de verkeerskant verticaal, terwijl de brugleuningen sober zijn gehouden.
.
Welke architect is NIET van de Amsterdamse School?
Vraag 9 – Nesciobrug
De Nesciobrug (brug 2013) bevindt zich in het Dick Hilleniuspad over het Amsterdam-Rijnkanaal.
De Nesciobrug overspant het Amsterdam-Rijnkanaal en verbindt Amsterdam en Diemen met IJburg via de Diemerzeedijk, een voormalige vuilstortplaats. De brug is genoemd naar de schrijver Nescio (pseudoniem voor Jan Hendrik Frederik Grönloh), die in het begin van de 20e eeuw met zijn vrienden lange wandelingen op de Diemerzeedijk maakte, hij vertelde daarvan in zijn werk. De brug is een gebogen hang-tuibrug, is 780 meter lang en een van de langste fiets- en voetgangersbruggen van Nederland. De gemeente Diemen was tegen de ontwikkeling van IJburg en wilde niet meewerken aan de brug, zodat de brug nu niet op het grondgebied van Diemen ligt, maar nog net in Amsterdam. Vandaar die schuine stand.
In 2006 werd het ontwerp van de brug (door Jim Eyre) bekroond met de Nationale Staalprijs.
Voor een verslag van een georganiseerde wandeling bij de opening op 9 april 2006 ga naar De Nesciobrug
Hoe wordt de brug in de volksmond genoemd?
Vraag 10 – Nico Rijndersbrug
De Nico Rijndersbrug (brug 1968) bevindt zich in het Voorlandpad bij de Ringweg
Nico Rijnders (1947-1976) was een Nederlandse voetballer, die o.a. speelde bij Ajax en Club Brugge. Hij was een speler uit de succesperiode van Ajax, maar dan alleen 1970-1971, daarna vertrok hij naar FC Brugge.
Hij moest echter wegens hartproblemen zijn loopbaan vroeg afbreken en overleed in 1976 op 28-jarige leeftijd. In 2019 werd een verzoek ingediend om een brug in het Voorlandpad naast het voormalige Ajax-stadion, nu Park de Meer, naar hem te vernoemen. Dit verzoek werd op 8 april 2020 officieel gehonoreerd. Er is nog geen bordje geplaatst.
De brug rust op twee brugpijlers waarop betonnen jukken geplaatst zijn. De leuningen bestaan uit staande balkjes van verschillende lengte zodat aan de bovenzijde een golvend patroon ontstaat.
Hoe heette het volkstuinencomplex dat zich vlak naast het Ajax-stadion bevond?
Vraag 11 – Duivendrechtsebrug
De Duivendrechtsebrug (brug 1267) bevindt zich over de Weespertrekvaart en verbindt de Rozenburglaan met de Rijksstraatweg in Duivendrecht.
Na de drooglegging van de Watergraafsmeer in 1629 werd tussen Watergraafsmeer en Duivendrecht in 1686 de eerste brug gebouwd, de Kuipertjesbrug genaamd. Daarna kwamen er verschillende houten bruggen tot 1871. Toen kwam er een draaibrug van ijzer en hout. In 1927 werd deze brug vervangen door een beweegbare basculebrug. In verband met de bouw van bruggen voor de A10 werd er in 1987 een nieuwe dubbele tafelbrug gebouwd. Maar deze brug kwam een stuk oostelijker te liggen en sluit nu aan op de door Duivendrecht verlengde Rozenburglaan. Voor meer informatie en foto’s over deze brug ga naar De Duivendrechtsebrug
Waarom werd de allereerste brug Kuipertjesbrug genoemd?
Vraag 12 – Sjaak Swartbrug
De Sjaak Swartbrug (brug 2233) bevindt zich in de Wembleylaan over een sierwater in Park de Meer.
In 2005 werden alle bruggen in deze buurt vernoemd naar spelers uit de Ajax-selectie van de succesperiode jaren zeventig toen Ajax nog speelde in Stadion De Meer. In 1996 verhuisde de club naar de JC-Arena.
Voor het bruggenverhaal ga naar De AJAX-bruggen in Park de Meer
De brug is opgebouwd uit betonnen brugpijlers met daarop een betonnen wegdek; de leuningen zijn van hout.
Sjaak Swart (1938) is een voormalig profvoetballer, aanvaller, die deel uitmaakte van het gouden Ajax-elftal van begin jaren zeventig. En won daarmee 3x de Europacup I (1971-1972-1973). Zijn bijnaam is ‘Mister Ajax’. Vanaf de jeugd tot aan zijn laatste officiële wedstrijd heeft hij bij Ajax gevoetbald, waar hij in 1956 als achttienjarige zijn debuut maakte in het eerste elftal. Naast het voetballen had hij een sigarenwinkel in de Pontanusstraat.
Wat zei Sjaak toen hij in 1972 de halve finale voor de Europacup I tegen Benfica met een kopbal had beslist?
Vraag 13 – Maria Sklodowska-Curiebrug
De Maria Sklodowska-Curiebrug bevindt zich over de Ringvaart tussen de Valentijnkade en de Ooster Ringdijk. De brug heeft geen nummer. Waternet heeft de brug aangelegd omdat de brug tevens een toldeur moest krijgen. De ringvaart had in 2017 twee toldeuren, een in de Wibautstraat en een nabij de Hartmanbrug. Deze deuren waren versleten en moesten worden vervangen. Door de aanleg van deze brug te combineren met de toldeur hoefde men niet te werken aan die laatste toldeur.
Maria Sklodowska-Curie (1867-1934) was een Pools-Frans schei- en natuurkundige. Ze was een pionier op het gebied van de radioactiviteit, ontving twee Nobelprijzen en ontdekte de elementen polonium en radium. In Frankrijk is ze bekend als Marie Curie, ook wel Madame Curie. Een brug met haar naam op deze plek heeft te maken met de nabijheid van het Science Park.
Voor meer informatie over Maria Sklodowska-Curie ga naar Meer raadselachtige stralen, meer Nobelprijzen
Waarom heet de brug niet gewoon Curiebrug?
Vraag 14 – Elgar Vosbrug
De Elgar Vosbrug (brug 2296) is een toegangsbrug tot Park Frankendael bij de Kamerlingh Onneslaan.
De Elgar Vosbrug werd aangelegd in verband met de renovatie van Park Frankendael. Het park dat bijna geheel omsloten is door een ringgracht/sloot had behoefte aan een aantal bruggen. In die tijd werd de brug aangelegd.
Elgar Vos (1948-2011) was een buurtbewoner die zich heeft ingespannen bij de herinrichting van genoemd park. Deze brug symboliseert mooi zijn band met het park. Hij was van origine bouwkundige, kwam oorspronkelijk uit het actiewezen en woonde vlakbij het park. Hij kende de weg in de buurt goed, onderhield contacten met lokale politici en stond bekend om zijn tomeloze energie. Tevens heeft hij de continuïteit gewaarborgd van de Vereniging Vrienden van Frankendael. In de groenstrook langs de Middenweg aan de parkzijde is op een van de zwerfstenen een plaquette aangebracht met een gedicht van Elgar Vos.
Hoe heet het gedicht op deze plaquette?
Vraag 15 – Hartmanbrug
De Hartmanbrug (brug 190) overspant de ringvaart bij de Molukkenstraat en verbindt zo de Indische Buurt met de Watergraafsmeer.
Begin 1927 zou hier een houten noodbrug neergelegd worden maar de bewoners van met name de Celebesstraat protesteerden. Zij vonden een brug in het verlengde van hun straat een betere optie. Pas in 1932 werd er door Piet Kramer in zijn vertrouwde Amsterdamse Schoolstijl met veel baksteen een brug op deze plek ontworpen, die in 1936 geopend werd voor het verkeer.
De brug kreeg echter pas in 2007 een naam, de Hartmanbrug. Een eerbetoon aan de op 6 november 1993 bij een roofoverval om het leven gebrachte André Hartman, een winkelier op de hoek Molukkenstraat/Valentijnkade. Zijn weduwe, die de zaak tot 2015 voortzette en in 2016 overleed, onthulde op 6 november 2007 het naambordje op de brug.
Wat had André Hartman voor winkel?
Vraag 16 – Titaantjesbrug
De Titaantjesbrug (brug196) bevindt zich naar de toegang van het Flevopark vanuit het Javaplantsoen.
De naam verwijst naar Titaantjes, een novelle van de schrijver Nescio (pseudoniem voor Jan Hendrik Frederik Grönloh), die o.a. op de Middenweg en het Linnaeushof heeft gewoond.
De Titaantjes Hoyer, Bavink en Koekebakker zijn drie personages uit zijn gelijknamige boek met een bekende openingszin. In het boek blikt Koekebakker terug op de tijd dat hij en zijn vrienden idealen hadden en ze tegen het hek van het Oosterpark leunden. ‘Heele zomernachten stonden we tegen ’t hek van ’t Oosterpark te leunen en honderd uit te boomen’. En wandelingen maakten langs de Diemerzeedijk. In het Oosterpark staat een beeld van de Titaantjes: Hommage aan Nescio van Hans Bayens.
Hoe luidt de bekende openingszin uit de Titaantjes?
Vraag 17 – Van der Sande Lacostebrug
De Van der Sande Lacostebrug (brug 2180), een voetgangersbrug, bevindt zich over een binnenwater tussen Park Frankendael en tuinpark Klein Dantzig. De brug is sinds 2009 voorzien van een gebeitste roestvast stalen toegangspoort naar een ontwerp van Annemarie van Splunter, doorzichtig maar moeilijk overklimbaar! Volgens de ontwerpster kan het gezien worden als regenboog, pauwenstaart, waaier of zonsopgang.
Cornelis Marinus van der Sande Lacoste (1815-1887) was een 19e eeuwse bioloog. De brug is een blijvend eerbetoon aan de man die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de studie van mossen en korstmossen in een tijd dat deze tak van de wetenschap nog in de kinderschoenen stond. Ook in Park Frankendael bevinden zich heel wat soorten korstmossen. Zelfs enkele voor Nederland uiterst zeldzame soorten die duidelijk uit het buitenland zijn meegelift met een steen die in het park is geplaatst.
Op wat voor soort boom in Park Frankendael werd de mossoort Grijs schorssteeltje aangetroffen?
Vraag 18 – Evert van der Wallbrug
De Evert van der Wallbrug (brug 355) bevindt zich over de ringvaart in het verlengde van de Mr. P.N. Arntzeniusweg en verbindt de Linnaeuskade met de Oranje-Vrijstaatkade.
De eerste voetbrug, een houten brug, kwam hier in 1974. Net ten westen van Sporthal Oost (later Wethouder Verheijhal), die gebouwd was op de fundamenten en begane grond van de gashouder van de Oostergasfabriek. Rond 1976 kwam er een nieuwe brug, nu direct vóór de sporthal. In 2008 werd de brug vernieuwd. Hij werd ranker van vorm en heeft een lange houten bank. Toenmalig burgemeester Job Cohen opende deze vernieuwde brug.
Evert van der Wall (1944-2003) was wethouder Onderwijs en Jeugdzaken. In 2002 werd hij voorzitter van het Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, maar overleed al snel na zijn benoeming. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van Oostpoort.
Namens welke partij was Evert van der Wall wethouder?
Vraag 19 – Omvalbrug
De Omvalbrug (brug 429) bevindt zich over de Weespertrekvaart tussen Watergraafsmeer en de nieuwe wijk Amstelkwartier vlakbij het Amstelstation.
De brug is een hefbrug, stamt uit 1953, maar kwam voor het verkeer pas in gebruik na de opening van de Spaklerweg. Het ontwerp is van Piet Kramer. Het zou een van de laatste bruggen van zijn hand zijn, voordat hij bij de Dienst der Publieke Werken vertrok. De brug is daarmee tevens een van de laatste bruggen in de Amsterdamse School-stijl. Aan de oostzijde bevindt zich het brugwachtershuisje waar voetgangers met een trap naar beneden naar het lager gelegen maaiveld kunnen lopen. Door de automatisering is het brugwachtershuisje niet meer als zodanig in gebruik, maar heeft in 2017 een nieuwe functie gekregen.
De naam de Omval verwijst naar een landtong aan de oever van de Amstel, grenzend aan de Watergraafsmeer. Het was jarenlang een bedrijventerrein met o.a. Cacaofabriek Blooker en Bertels Oliefabriek, maar is nu een woonwijk en zakencentrum met o.a. de Rembrandt-, Mondriaan- en Breitnertoren als meest opvallende gebouwen.
Wat is de huidige functie van het brugwachtershuisje?
Vraag 20 – Oetewalerbrug
De Oetewalerbrug (brug 189) bevindt zich over de ringvaart en zorgt voor de verbinding tussen Linnaeusstraat, tot 1878 Oetewalerweg, en de Middenweg.
Rond 1770 lag hier al een welfbrug, maar vermoedelijk was dat al een vervanging van een andere brug. Vervolgens kwam er een ophaalbrug, die in 1924 werd vervangen door een brede verkeersbrug in de stijl van de Amsterdamse School ontworpen door Piet Kramer. De brug moest breed zijn vanwege de Gooische Stoomtram en tram 9 (nu 19) en bovendien nam het verkeer toe, vooral tijdens voetbalwedstrijden op de vele sportvelden. De brug heeft bakstenen wanden met natuurstenen blokjes. Ook beeldhouwwerken ontbreken hier niet.
De brug is vernoemd naar het dorp Oetewaal dat al in 1387 bestond en lag aan de Zeedijk nabij de Muiderpoort. Bij de vierde uitleg in 1658 werd het door Amsterdam geannexeerd en verdween. De naam is uitgehakt uit een stuk natuursteen in de borstwering. Voor meer informatie en geschiedenis over deze brug ga naar De Oetewalerbrug
Van wie zijn de beeldhouwwerken op de brug?
Vraag 21 – Henrietta Leavittbrug
De Henrietta Leavittbrug (brug 195), een vaste houten voetgangers/fietsersbrug, bevindt zich over de ringvaart van de Watergraafsmeer ter hoogte van het Flevopark en verbindt de Ooster Ringdijk met de Valentijnkade. Helaas is het bordje spoorloos verdwenen.
Al in 1923/1924 werd hier een houten brug neergelegd naar het toen net aangelegde sportterrein. In 1973/1974 werd deze brug vernieuwd en kreeg toen een betonnen draagconstructie. De overspanning is van houten balken met planken.
Henrietta Leavitt (1868-1921) was een Amerikaanse astronoom. Zij maakte deel uit van een team van vrouwen die enorme hoeveelheden foto’s van de sterrenhemel verwerkten. De wetenschappelijke opbrengst, dankzij haar briljante intuïtie, op basis van het monnikenwerk dat zij en collega’s verrichtten, wordt gezien als de grootste ontdekking in de astronomie van het begin van de 20ste eeuw. Vanwege de nabijheid van het Science Park kreeg deze brug haar naam.
Hoe heette de voetbalclub van de Shell op het voormalige sportterrein aan de Valentijnkade?
Vraag 22 – Schollenbrug
De Schollenbrug (brug 340) bevindt zich waar de ringvaart uitmondt in de Amstel bij de Weesperzijde en verbindt de Schollenbrugstraat en de Ringdijk met elkaar. Vóór 1900 lag hier al een houten brug, die in 1901 werd vervangen. In 1932 is de huidige, een stalen/betonnen liggerbrug gebouwd naar een ontwerp van Berlage. Vanwege de breedte van 30 meter moest de uitspanning Schollenbrug toen verdwijnen.
De brug heette oorspronkelijk ‘Schulpbrug’ naar de zeventiende-eeuwse herberg de Schulp. Die bevond zich in de Watergraafsmeer (met een schulp of schelp in de gevel). De nabijgelegen Schollenbrugstraat en het Schollenbrugpad zijn bij een raadsbesluit van 19 juli 1933 en 22 juli 1953 vernoemd naar de brug en indirect naar de herberg. Voor meer interessante informatie en foto’s over deze brug ga naar De ‘Schulpbrug’ oftewel Schollenbrug
Welke auto’s mogen als enige over deze brug rijden?
Vraag 23 – Hartveldsebrug
De Hartveldsebrug (geen nummer) was een vaste brug over de ringvaart voor de verbinding met Diemen. De herkomst van de naam is onbekend. De brug was als valbrug aangelegd na de droogmaking van de Watergraafsmeer in 1629. Op de brug bevond zich een vierkante sabbatspaal. De kettingen in de paal gaven de grenzen aan waarbinnen op sabbat en de joodse feestdagen de gelovige joden moeten blijven, het ‘tgoem’. De oorspronkelijke smalle, houten brug werd in 1929 vervangen door een moderne brug.Metersdik was de betonnen muur die de Duitsers midden 1943 op de brug op de grens tussen Diemen en Amsterdam lieten bouwen. Een wachtpost kon de beide doorgangen afsluiten met stalen palen en prikkeldraad. Bij razzia’s kon je de bunkermuur niet ongemerkt passeren.
Aan het eind van de vorige eeuw is de brug gesloopt vanwege de aanleg van de ringweg A10.
Voor een uitgebreid verhaal over deze brug ga naar De Hartveldsebrug
In welk jaar kwam de A10 gereed?
Vraag 24 – Mien Ruysbrug
De Mien Ruysbrug (brug 1944) bevindt zich over de Molenwetering, die al eeuwenlang de Watergraafsmeer doorsnijdt, ter hoogte van de Hugo de Vrieslaan en geeft toegang tot Park Frankendael. De brug werd rond 2000 aangelegd in verband met de renovatie van het park. De brug is gebouwd op een betonnen paalfundering met daarop houten jukken, waarover houten balken die het houten dek dragen. De leuningen worden gevormd door rechtopstaande houten balken waartussen een metalen leuning en staalkabels. De brug heeft drie verschillende doorvaarthoogten, beginnende aan de Hugo de Vrieslaan waar haar landhoofd zich op een dijk bevindt waardoor ze daar relatief hoog ligt. Na enige meters heeft de brug een knik, waarna de brug vlak boven het wateroppervlak komt te liggen. Vlakbij het park stijgt het dek weer. Het is de langste brug in het park.
De brug dankt haar naam aan landschapsarchitecte Mien Ruys. Zij richtte samen met stadsarchitect Ben Merkelbach een tuindorp in in de Watergraafsmeer.
Welk tuindorp in de Watergraafsmeer werd door Mien Ruys samen met Ben Merkelbach ingericht?
Vraag 25 – Berlagebrug
De Berlagebrug (vroeger Amstelbrug; brug nr. 423) is een Amsterdamse brug over de Amstel ontworpen door architect H.P. Berlage. Hij vormt de verbinding tussen de Rivierenbuurt (Amsterdam-Zuid) en de Weesperzijde (Watergraafsmeer). De brug is aangewezen als rijksmonument.
Het door Berlage ontworpen nieuwe stadsdeel Plan Zuid had na de bouw in 1925 nog geen directe verbinding met de rest van de stad. De barrière was de Amstel. In zijn ontwerp had architect Berlage wel rekening met de ontsluiting van Plan Zuid gehouden. Snelle verbetering van de infrastructuur werd noodzaak omdat aan de andere zijde van de Amstel ook de Transvaalbuurt en Betondorp waren gesticht. En ook de bereikbaarheid van het te bouwen Amstelstation (1939) was belangrijk)
De brug was toen hij gereed kwam met 80 meter lang en 24 meter breed de grootste van Amsterdam. Op 28 mei 1932 werd de Berlagebrug, onder belangstelling van duizenden Amsterdammers, feestelijk geopend.
De brug is vooral bekend geworden omdat na de bevrijding in mei 1945 de Canadezen over deze brug de stad introkken. Een plaquette, die is aangebracht in de brug, herinnert hier nog aan.
Voor meer informatie en geschiedenis over deze brug ga naar De Berlagebrug
Frans Blaas zegt
Mis de brug op de eerste foto… dat is dacht ik de brug van Diemen naar Duivendrecht?
Antoine-Leon zegt
pittig
Irene zegt
Hartstikke leuk! Veel bekende bruggen, waar ik nu ietsje meer van weet! Dank je
sander zegt
Leuke quiz, dank je!
Jo Haen zegt
Beste Aart,
Het heet niet voor niks een ‘educatieve’ quiz. En zo leer je nog eens wat!
Vr.groeten,
Jo Haen
AART JANSZEN zegt
dat was een moeilijke kwis Jo !