.
1923 – 2020
Bron: Theo Kop
Lees ook: Het nieuwe Janna Kinderhuis
Lees ook: Huize Janna: voor ‘onechte’ kinderen
Onderstaand de geschiedenis van de Vereeniging Onderlinge Vrouwenbescherming
In de negentiende eeuw werd een ongehuwde moeder als ‘gevallen’ vrouw gezien en daarom was haar status gelijk aan die van een prostituee. Op 1 juli 1897 werd de Vereeniging Onderlinge Vrouwenbescherming (OV) opgericht in Rotterdam, de eerste neutrale organisatie die zich inzette voor het lot van ongehuwde moeders en hun buitenechtelijke kinderen.
.
Verkrijgen gelijkstelling ongehuwde moeders met de gehuwde vrouw
De doelstelling van de OV was het verkrijgen van gelijkstelling op sociaal gebied van ongehuwde moeders met de gehuwde vrouw, en het bewerkstelligen dat de daden van mannen en vrouwen naar dezelfde maatstaf werden beoordeeld. Verder ondersteunde de OV ongehuwde moeders, maakte propaganda en verrichtte opvoedend werk om de publieke opinie en de overheid te bewerken. Vrouwen werden ook gestimuleerd om werk te zoeken en een zelfstandig bestaan op te bouwen. Hun kinderen hoefden ze daarvoor niet af te staan, die werden opgevangen als de moeder uit werken ging, waardoor in feite een crèche ‘avant la lettre’ ontstond. De OV stichtte daartoe tehuizen waarin de kinderen konden worden opgevangen.
.
In 1905 eerste tehuis in Amsterdam
De afdeling Amsterdam van de OV opende op 1 juni 1905 het eerste tehuis voor ongehuwde moeders en hun kinderen, waarvoor het pand Gerard Brandtstraat 16 te Amsterdam werd aangekocht. De naam werd Tehuis Annette, als eerbetoon aan Annette Versluys-Poelman, een van de oprichters van de Vereeniging Onderlinge Vrouwenbescherming.
.
.
Pand Middenweg 132 in 1923 geopend
In 1923 kocht de Amsterdamse afdeling ook het pand Middenweg 132 om daarin het Janna Kinderhuis te vestigen, dat op 28 november 1923 werd geopend.
.
Subsidie en giften
Voor de opvang van kinderen vroeg het Janna Kinderhuis een bijdrage aan de moeder (in 1949 was dat fl. 1,50 per week), en kreeg het per kind een subsidiebedrag van de gemeente Amsterdam. Het Janna Kinderhuis was echter ook afhankelijk van giften, waarvoor ook evenementen werden georganiseerd, zoals een thee musical met hoeden show, en een uitvoering van het Scapino ballet (beide in 1951).
.
Bedankkaart voor donateurs, ontwerp van Toonder Studio’s
Waarschijnlijk in 1954 verscheen er een prentbriefkaart waarop het Janna Kinderhuis haar donateurs bedankte en opriep om meer te geven. Op de voorkant van deze zeldzame kaart zijn Heer Bommel en Tom Poes afgebeeld die een zak met geld in de schoorsteen van het Janna Huis laten vallen, een ontwerp van de Toonder Studio’s (onbekend is of Marten Toonder deze tekening zelf heeft gemaakt).
[Dank aan Eric Wiggers].
.
Pand verkocht in 2020
Medio 2020 wordt namens de Stichting Leger des Heils de verkoop begeleid van het voormalige ‘Jannahuis’, een opvanglocatie voor vrouwen waarin diverse onzelfstandige wooneenheden beschikbaar waren.
.
Historie van het pand Middenweg 132
De historie van het pand gaat terug naar 1902 waarin de vergunning werd afgegeven voor de bouw van ‘Huize Cornelia’ voor een particuliere opdrachtgever door de firma Reinders & van ’t Ende. In 1923 werd het pand verkocht aan de Vereniging Onderlinge Vrouwenbescherming waarna het woonhuis werd omgezet naar ‘Janna Kinderhuis’. Na een fusie in 1976 met Beth Palet en Tehuis Annette tot de Helpende Huizen werd in 1977 de Stichting Jannahuis opgericht. In 1998 werden de uitvoerende werkzaamheden overgedragen en werd het pand verkocht aan Stichting Leger des Heils. Sindsdien werd het gebouw gebruikt als een opvanglocatie voor vrouwen.
P aul zegt
Goedemiddag.
Ik ben op zoek naar gegevens of administratie over de periode 1923 tot 1930
Mijn moeder heeft daar enige tijd gelogeerd.
Ik ben nieuwsgierig naar de geschiedenis en procedures die nen toen hanteerden.
P schaper
pjschaper24@kpnmail.nl
Alvast dank
Rob Vink zegt
Ik verbleef als baby van mei 1963 tot en met april 1964 in dit tehuis. Ik wil graag meer over het Jannahuis weten.
Zijn er misschien nog gegevens van de kinderen die er verbleven bewaard.
Het houdt mij erg bezig.
Alvast hartelijk dank.
Maria Van der Zwan zegt
Hoi Rob, ik heb van augustus 1963 tot maart 1964 als baby in het Jannahuis verbleven, dus tegelijkertijd met jou. Heb je een reactie gekregen op je vraag?, want zelf ben ik ook erg benieuwd of er nog gegevens bewaard zijn gebleven.
Hartelijke groet Maria van der Zwan
Ronald Woorts zegt
Dit valt in de categorie ‘welkom bij de club’
Ik heb van augustis 1963 tot september 1964 in het Jannahuis verbleven. Zou graag willen weeten of jullie enig succes geboekt hebben.
Rob Vink zegt
Hoi Ronald, ik zie nu pas je bericht. Helaas heb ik geen antwoord gehad. Er moet toch wat bewaard zijn gebleven.
Rob Vink zegt
Ik zie nu pas je bericht Maria. Vandaag ben ik bij een bijeenkomst van Verleden In Zicht geweest. Dit wakkert weer gevoelens aan. Er moet toch nog wat zijn uit onze tijd?
desiree zegt
Beste Camile , u mag mij een prive bericht sturen. Misschien kan ik u helpen om in de woningkaarten te kijken .Kan niets beloven , maar wil het proberen . groet Desi
Richard zegt
Ik ben in 1974geboren als Amerikaans jochie,maar mijn bioma deed afstand van mij.1975kwam ik in een pleeggezin terecht die mij een hele mooie opvoeding en leven hebben gegeven. Toch zou ik meer van die tijd willen weten.wie was mijn verzorger,wat weet die nog van mij,enz,enz. Ik heb maar 1foto van die tijd….zoek dus contact
Camille Janssen zegt
Zijn er nog gegevens bekend van het jaar 1920?
Volgens informatie is mijn moeder daar ingeschreven als kind van ongehuwde moeders.
Het betreft Camilla 1920 geboren Utrecht dochter van Hendrica van Vught (Vlijmen)
Annemarie de Groot zegt
Waar zijn de foto’s gebleven van de fotograaf die begin jaren 70 regelmatig in het Janna kwam? Die stonden eerst in dit artikel, maar zijn nu weggehaald.
Jo Haen zegt
Omdat degene die die foto’s had aangeleverd daarom gevraagd had.
Annemarie de Groot zegt
Ik zou graag in contact komen met die fotograaf. Via welke weg kan dat?
Egbert Nijeboer zegt
Is er iets bekend dat tijdens de Tweede Wereldoorlog het Jannahuis ook fungeerde als overdrachtspunt van weg-gesmokkelde kinderen vanuit de Joodse crèche (Plantage Middenlaan) voor verzetsmensen?
Als daar meer over bekend is, dan hou ik me aanbevolen over wat en waar te vinden?
groet,
Stella zegt
Hoi Egbert ik ben daar op dit moment een boek over aan het schrijven maar zoek ook meer info . Wat weet jij? Stella scotiastella@gmail.com