31 december 1957 – 31 december 1962
Door: Robert Min werd op 13-9-1943 geboren in Amsterdam. Na het voltooien van de banketbakkersopleiding aan de school in de Wibautstraat ging hij in militaire dienst. In 1964 emigreerde hij naar Amerika, waar hij onder andere 22 jaar een eigen banketbakkerij/tearoom had. Hij woont nog altijd in Amerika.
Alle rechten voorbehouden
De leerlingen van de banketbakkersschool leerden om hun bedenkingen te hebben als ze de fabriek van Korff konden ruiken.
Elke dag begon met garneren: je bruine bordje, wat glazuur en maar lijnen en figuren maken.
Dan begonnen de lessen van die dag.
Mijnheer Husken had altijd wel een verhaal te vertellen, hoe hij opgroeide bij het paleis Het Loo, zijn vader was er boswachter. Later werkte hij als een chef/kok op Het Loo voor prinses Wilhelmina, daarna op paleis Soestdijk . Hij kon uren praten over werken op het paleis, over de prinsesjes en hun kattenkwaad. Over prins Bernard die van snelle auto’s hield . Absoluut mijn favoriete leraar, zoveel van hem geleerd, altijd in voor een grap en een mop .
Wie waren er nog meer? Mijnheer. Rinckes, een lange man met wit haar en een bril , weet niet meer wat voor klas we bij hem volgden. Hij had een dochter in Australië, die hij 3 maanden ging bezoeken. Dat was niet zo gemakkelijk in 1958.
In het teken lokaal- veel grote ramen, kon je mooi naar buiten kijken – was mijn heer Brouwer de leraar, interessante man.
Dan had je mijnheer de Kwaadsteniet, vonden wij een leuke naam. Hij werkte in het magazijn, een heel klein mannetje met een bril en een baard, hij had maar één goede arm, maar kon daar veel mee doen. Hij had een heel klein auto’tje, iedereen lachte er om, het ding met een paar man opgetild en in het plantsoen gezet.
We hadden gym op de ambachtsschool, Patrimonium, verder op in de Wibautstraat, was ook een nieuwe moderne school. Gym lokaal was op de bovenste verdieping.
Zwemmen in het Sportfondsenbad Oost.
Aan de andere kant van het viaduct was de huishoudschool, verboden terrein voor ons. Wie had dat bedacht? Aan de ene kant een jongensschool aan de andere een meisjes school. Tijden zijn wel veranderd.
We hadden een kleine schoolband met een bas gemaakt van een theekist en een voetbal elftal, we voetbalden in het grote Paas toernooi, niet veel succes. En tussen de middag voetballen op het pleintje bij de school.
Het Renault gebouw zien bouwen.
De chocolade geur van de Korff fabriek aan de Amstel. Als iemand per ongeluk zei “dat ruikt lekker” kreeg je de wind van voren van Griever, “Als je het kunt ruiken zit het niet in het product en kun je het niet proeven ” Auw!
Voor nog een verhaal over de school ga naar: Verder op de banketbakkersschool
Momenteel is er in het gebouw (met aanbouw) een school voor speciaal onderwijs gevestigd (zie de onderste foto).
Pieter van Jaarsveld zegt
Ik heb de zes jarige cursus op deze school afgemaakt gedurende de jaren 1964 en 1970
Geweldige school met vakmensen als leraren.
Mijnheer de Vos, van Asselt, Moerbeek, Gorter
en natuurlijk de Directeur Griever.
Ik woon nu in Arizona maar heb mijn schooling altijd goed gebruikt bij een Foodservice en bakerij bedrijf waar ik voor 35 jaar heb gewerkt
Als er ooit nog eend een reünie plaats vind ben ik van de partij!
Reacties zegt
Anita Oosterbaan
Daar viste ik iedere doordeweekse dag na school voorntjes voor m,n Pa, erachter de cacaofabriek een speelparadijs.
Ernaast de Citroën met n wenteltrap naar een tussendak, een super stukkie Amsterdam voor kinderen.
De geur vd Maple Leaf kauwgom fabriek bezwangerde vaak de lucht ad Amstel, en te gekke tijd
Peter van Oerle
Hier heb ik ook op school gezeten. Vakdiploma gehaald. Tijdens deze opleiding in de avonduren de vhbo aan de elandsgracht gevolgd en daarna de lerarenopleing algemeen consumptieve technieken. 1 jaar zelf les gegeven aan de banketbakkerschool maar daar lag toch mijn toekomst niet. Echter nooit spijt gehad van deze opleiding in prachtige creatieve beroepen
Robert Senft zegt
I was a student of the Banketbakkerschool and past my Vakbekwaamheid in 1962.
Nr Moerbeek was a very good friend of mine and I still have contact with his sons, especially Hans Moerbeek who lives in Haarlem.
Mr Moerbeek and his family celebrated my 50th birthday with me in Brugge.
October 1962 I moved to London, United Kingdom, and I now live on the south coast in Littlehampton.
Fabulous school and I was very lucky to have been a student there. Lots of happy memories!!