De gevelstenen van de Linnaeusparkweg

1

2019

Door: Jan Dijk (1947) – Geboren en getogen in de Watergraafsmeer. Woont er nu nog steeds.

Gevelsteen Linnaeusparkweg – Foto: Selwyn Evers – Alle rechten voorbehouden

Nooit had ik van ze geweten. Vlakbij woon ik al hééél lang. Alleen – het gedeelte van de straatweg waar ze zijn is nooit mijn looproute geweest. Dan zie je ze niet. Is het een vergeten stukje straat?

Er zijn daar 24 gevelstenen. Ze brengen allerlei vaartuigen in beeld. Ze vallen niet op, de kleuren zijn nogal flets. De kunstenaar is mij en het internet onbekend. Wie kent hem of haar?

Als je ze groot en duidelijk in beeld brengt blijft je oog eraan hangen – zie de betreffende webpagina Gevelstenen 1 van Selwyn Evers – en blijken ze leerzaam en mooi ontworpen. Vikingschepen zelfs! Maar iedereen loopt er nu achteloos aan voorbij. De buitenmuur waar ze op zitten is ook kleurarm.
Het gaat om de laatste woonhuizen van de Linnaeusparkweg richting Kruislaan. Ga vooral eens kijken.
Ik stel voor, de kleuren van de gevelstenen minder flets te maken, maar helder. Is met die in de stad ook gebeurd. Trouwens – daar gaat de kunstenaar over.

Geachte kunstenaar, meld u! En laat ons genieten

 

Share.

1 reactie

  1. De flats aan de Linnaeusparkweg zijn gebouwd als belegging van het pensioenfonds van een zeevaartmaatschappij, de KPM. Mijn man vaarde daar vroeger bij en toen hij bij ons thuis kwam vertelde mijn vader dit. Dat zijn schoonzoon bij die maatschappij vaarde vond hij wel leuk. Vandaar de verschillende vaartuigen die verwijzen naar de zeevaart. Over de kunstenaar of waar deze tegels vandaan komen heeft hij nooit verteld.
    Irma Uit Den Bogaard-Zingel

    https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_Paketvaart_Maatschappij?fbclid=IwAR3dO1Yh1sUDfq8MOmB5K3NdlkmKoWR3SF46CnCi-32IQANgHhNL_k8Dgsc

Leave A Reply