1933
Verteller: Harm de Jong (10 maart 1928) Geboren in Amsterdam en woonde in de Fahrenheitstraat
Hij, Harm de Jong,was nog een kereltje van 5 jaar en met zijn vriendjes hebben ze een gat in de hooiberg van boer Pappot gemaakt,als een soort hut. Deze boerderij stond aan het eind van de Fahrenheitstraat.
Hij had van thuis lucifers en een stukje kaars gehaald, daar er ook licht moest zijn. U begrijpt het al, de hooiberg ging in de fik, de brandweer, in die tijd hadden ze nog geen sirene, maar een bel,kwam eraan en Harm rende naar huis en verstopte zich onder de divan. Ze kwamen aan de weet wie de boosdoener was en daar kwam de politie van het houten politiebureautje dat bij de dijk stond, eraan. Harm werd verteld ,dat hij naar het lucifersgesticht moest, waar je brood met zeep te eten kreeg. Harm wilde dat niet en beloofde het nooit meer te zullen doen.
De eerste Abraham v.Riebeekschool stond in de eerste Ringdijkstrraat en de kinderen uit de Wetbuurt, waaronder ook Harm zijn moeder, gingen daar naar school. De Wetbuurt was in die dagen nogal kinderrijk en daarom werd er een school in de Wetbuurt gebouwd,de Abraham v.Riebeekschool. Achter deze school lag een grote speeltuin van Frankendael. In mijn tijd was deze er al niet meer en was het een braakliggend terrein.
De Schagerlaan hield naar mijn weten bij het gele bruggetje op, maar Harm vertelde mij dat het vroeger tot aan de Fahrenheitstraat doorliep.
Het houten clubgebouw waar wij zondags tegen betaling van een dubbeltje een film te zien kregen was vroeger een schoolgebouw. Twee klaslokalen voor de kleutertjes, waarop Harm ook gezeten heeft en twee klaslokalen voor de vijfde en zesde klas van de A.v.Riebeekschool. Waarschijnlijk was het kinderaantal te groot.
Achter deze lokalen was de speelplaats en is later de speeltuin van Frankendael geworden.
Als Harm de Jong rustig in zijn gezellige huiskamer zit laat hij zijn gedachten wel eens over het aantal winkels en bedrijfjes die in de Wetbuurt waren, gaan en komt hij wel aan zo’n stuk of 40, die toch allemaal een boterham verdienden. Er woonden in die dagen ook veel politieagenten, die vóór de annexatie van de Watergraafsmeer veldwachter waren. Het houten politiebureautje stamde ook nog uit die tijd.
De Wetbuurt heeft ook vele bekende mensen in de voetbalvereniging J.O.S en bewoners gehad: Rinus Michels, de schrijver J.H.Kruizinga, zangeres Ria Valk etc.
In het kort: De Wetstraat, de Bothastraat en de Steinstraat zijn in 1922 omgedoopt tot Fahrenheitstraat, Reaumurstraat en Celsiusstraat,maar nooit bezongen.
Misschien wil Ria Valk er nog eens over nadenken?
Ria Evertse zegt
Wat zou hij dat leuk gevonden hebben dat zijn verhaal gepubliceerd is . En hij nu wereldberoemd is in de Watergraafsmeer. Ik mis hem nog steeds , en zeker zijn verhalen . Want een sterk geheugen had hij.
Ria Evertse
M Stam zegt
Ik heb in de Celciusstraat gewoond