De Japanse Duizendknoop is aangetroffen in Betondorp

0

De Japanse Duizendknoop is aangetroffen in Betondorp.
Het is een echte plaag en moet daarom bestreden worden.
Tref je hem aan in je tuin of pad, stuur een mail naar M.Jongerden@ymere.nl


De Japanse duizendknoop. Een onopvallende struik. Elke winter lijkt hij te verdwijnen. Ieder voorjaar komt hij terug. Groter en sterker. Boven de grond een bescheiden schoonheid, maar onder de grond een woekeraar. De wortels van de Japanse Duizendknoop laten zich nergens door tegenhouden. Wij vragen u om alert te zijn op de plant. Als u hem in uw eigen tuin heeft, volg dan onze tips op.

In het vroege voorjaar schieten de eerste spruiten (stengels) uit de grond. Ze beginnen met rode, gekrulde bladeren. In de loop van het voorjaar worden de stengels groener en dikker en worden ook de bladeren groen. In de zomermaanden schieten de stengels snel omhoog. Op de groene stengels zitten rode langwerpige vlekjes waardoor de plant in deze periode heel herkenbaar is. Er vormt zich een gesloten groen bladerdek. In het najaar bloeit de plant. Hij is dan twee à drie meter hoog, de stengels krijgen een kaneelbruine kleur en de plant krijgt bloemen, witte bloeiaren.

Duizendknoop in uw tuin bestrijden
Staat hij in uw tuin? Dan kunt u het volgende doen om de plant te bestrijden of in elk geval te beheersen:
Uitgraven: het beste is om hem met wortel en tak uit te roeien door hem helemaal uit te graven. De wortels kunnen metersdiep groeien, het is belangrijk dat u alle wortelresten verwijdert. Uit één vergeten stukje wortel groeit een nieuwe plant. Gooi de plant nooit op een composthoop of in de groene bak. De Japanse duizendknoop moet bij het restafval. Dan wordt hij verbrand.
Omvormen naar gazon: een andere manier om met de Japanse duizendknoop om te gaan is om er een gazon van te maken. Dat zal hem niet verdelgen, maar daarmee beheerst u in elk geval de groei van de plant. Zaai een gazon rond de Japanse duizendknoop en maai hem elke week heel kort. Gooi het maaisel bij het restafval.
Plukken: u kunt de plant ook uittrekken. De Japanse duizendknoop groeit uit stengels, net als bamboe. Als u in het groeiseizoen (maart-november) alle stengels elke twee weken uittrekt, hiermee vermindert de groeikracht van de plant. Ook hier geldt: stengels bij het restafval.

Tips:
Zoek uw terrein goed na! De plant verspreid zich zeer snel.
Ontdekt u een net nieuwe groeiplaats: graaf dan de kleine plantjes in de tuingrond heel voorzichtig los totdat u de plant zonder weerstand uit de grond kunt halen. Controleer of de wortel (vaak een witte uitloper) nog heel is en er geen stukjes in de grond zijn achtergebleven, is dat wel zo: zoek de resterende wortel op. Het is belangrijk dat u alle wortelresten verwijdert. Uit één vergeten stukje wortel groeit een nieuwe plant. Door voorzichtig te schudden kunt u de plant van de meeste grond ontdoen en weggooien.
Voorkom beschadiging of afbreken van de stengels: elk stukje stengel of wortel met een groeiknoopje vormt weer een nieuwe plant.
Vormt u de groeiplaats niet om naar gazon: maai of snoei de duizendknoop dan niet, dit versnelt de aanmaak van wortels en de kans op verspreiding is heel erg groot.
Gooi plant- en wortelresten nooit op de composthoop maar biedt het aan als restafval. Zo helpt u verspreiding voorkomen.

Wat doet de gemeente tegen de Japanse duizendknoop?
Het opstellen van tips voor bewoners en een werk-instructie voor aannemers bij het uitgraven is een eerste begin van de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Ook wordt er op dit moment gewerkt aan een plan van aanpak voor de Japanse duizendknoop. Zodra het stadsbestuur hierover is geïnformeerd en het door het college en de raad is geaccordeerd, worden Amsterdammers actief geïnformeerd over wat de gemeente hieraan doet qua bestrijding, beheersing en verwijdering. Dat kan per locatie verschillen. Ook verschilt de omvang van de groeiplaats per locatie, van enkele planten tot hele grote groeiplaatsen.

Share.

Leave A Reply