07 De laatste boer van de Watergraafsmeer

1

1970 – 1990

Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.

Henk Suijkerbuijk als trotse boer – Foto: Marianne Suijkerbuijk – Alle rechten voorbehouden

Van transporteur tot ‘hobbyboer’
De allerlaatste boer in de Watergraafsmeer was Henk Suijkerbuijk. Henk (Hendricus) geboren op 30 oktober 1931 in Amsterdam, had eerst jarenlang bij zijn broer Dirk gewerkt, die een Transportbedrijf had op de Duivendrechtskade 22, naast boerderij Rust na Onrust. Maar wegens rugklachten werd Henk in 1970 afgekeurd. Hij besloot toen als ‘hobbyboer’ wat vee te gaan houden. Hij nam een stuk land ter grootte van twee voetbalvelden aan de Schagerlaan over van de heer Bakker, die het van de gemeente in huur had.
Hij hield daar zo’n 6 à 8 koeien, een aantal kalfjes en kippen. De ‘volle’ melk en eieren werden verkocht aan buurtbewoners. Vooral mensen van buitenlandse komaf waren gek op de volle melk. De biest (eerste melk van een koe na het werpen van een kalfje) werd gebruikt voor het kalfje, maar ook als veevoer. Op het terrein stond een grote schuur, waar de koeien ’s winters konden doorbrengen.

Dochter Marianne met een kalfje – Foto: Marianne Suijkerbuijk – Alle rechten voorbehouden

Doorgedraaide groente als veevoer
Als veevoer gebruikte hij, naast het gras, doorgedraaide groente van de Centrale Markthallen aan de Jan van Galenstraat. Zijn vader Adrianus had daar contacten omdat hij jarenlang het transport van groente en fruit had verzorgd voor groentehandelaren. Eerst met paard en kar, later met een auto. Het transportbedrijf werd later overgenomen door zoon Dirk, de broer van Henk. Zijn vader gebruikte de doorgedraaide groente voor de varkens die hij in een loods op de Duivendrechtsekade hield. En Henk later voor het vee aan de Schagerlaan.
Op het land aan de Schagerlaan bevond zich een wel, waar koud water naar boven kwam, dat werd gebruikt als koeling voor de bussen met melk.
De vrouw van Henk, Henny, was niet actief in het boerenbedrijfje, zij had een baan bij de RAI. Het gezin Suijkerbuijk woonde in de Wetbuurt, in de Rosendaalstraat 7.

Henk op zijn ‘landgoed’ in het Julianapark – Foto: Marianne Suijkerbuijk – Alle rechten voorbehouden

Zoon Ed
Zoon Ed was slachter bij het abattoir aan de Veelaan, maar moest vaak na het werk zijn vader helpen, waar hij niet altijd blij mee was. Maar als oudste zoon kon hij daar niet onderuit. Zijn vrouw was met zijn dochtertje Cindy ook vaak op de Schagerlaan te vinden, evenals zijn zus Marianne. Ze noemden het ‘het dorp’. Het was altijd geweldig om daar te zijn.

Henk was een vrolijke man
Vader Henk was volgens dochter Marianne een vrolijke man, die graag thuis was maar ook op de boerderij. Hij hield van het contact met de buurtbewoners die bij hem melk en eieren kwamen halen. Het was er altijd gezellig.

Gestopt wegens nieuwbouw in Julianapark
Helaas moest Henk vanwege de nieuwbouw in het Julianapark zijn bedrijf rond 1990 verlaten. Het vee werd verkocht, maar Henk kon niet stil zitten en ging toen maar kanaries fokken.
Op 13 april 2002 overleed hij als gevolg van een aneurysma. Als eerbetoon reed de rouwstoet op de dag van de begrafenis langs de Schagerlaan voordat men naar de Nieuwe Ooster ging. Zijn vrouw Henny stierf kort na Henk op 1 september 2002. Ze liggen bij elkaar begraven op de Nieuwe Ooster. Met Henk werd de laatste boer in de Watergraafsmeer begraven.


Dit is een van de verhalen uit het boek Boerderijen in de Watergraafsmeer door Jo Haen. Verkrijgbaar in de Linnaeus Boekhandel en bij Bruna Diemen

Kleindochter Cindy in de stal bij opa – Foto: Ed Suijkerbuijk – Alle rechten voorbehouden

De boerderij met vee, geschilderd door Henny, de vrouw van Henk – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

De Schagerlaan zoals die er in 1972 uitzag – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Het land van boer Suijkerbuijk met op de achtergrond de Gooiseweg – 1982 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Een luchtfoto uit 1986. Heel goed zijn hierop de volkstuintjes te zien en daaronder het land van Henk. Daar weer onder de Gooiseweg. Een foto uit 1986 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Zo ziet het Julianapark er nu uit (2016) – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Onder de onderstaande informatie over het boek Boerderijen in de Watergraafsmeer staat een lijst met alle verhalen uit het boek, die op deze site staan.

Bovenstaand verhaal is afkomstig uit mijn boek
Boerderijen in de Watergraafsmeer – Van Anna Hoeve tot Vergulden Eenhoorn.

Verkrijgbaar voor € 19,20 bij Linnaeus Boekhandel – Middenweg
of bij Jo Haen vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Onderstaand de lijst met linken van de verhalen uit het boek

01 – Boerderij Voorheen, Kruislaan 350/hoek Ooster Ringdijk
02 – De Annahoeve, herinnering aan een tijd die voorbij is
03 – De Vergulden Eenhoorn
04 – Melkboer Prins van de Vergulden Eenhoorn
05 – Bij opa Gerrit Kars in de Vergulden Eenhoorn
06 – Boerderij Pavonia, Ooster Ringdijk 15
07 – De laatste boer in de Watergraafsmeer, Schagerlaan
08 – Hofstede Winterbouw Ooster Ringdijk 74
09 – Boerderij Egassan Ooster Ringdijk 75
10 – Boerderij de Waterhond Ooster Ringdijk 100
11 – Boerderij Voorland Ooster Ringdijk 110
12 – Boerderij de Meerhoek Ooster Ringdijk 140
13 – Boerderij Middenmeer Middenweg 333
14 – Boerderij Goed Genoeg Middenweg 261
15 – Boerderij Meerlust, Middenweg 86-88
16 – Boerderijtje van David Slagt
17 – Boerderij Meergenoegen Kruislaan 4
18 – Boerderij Meergenoegen Kruislaan 120
19 – Boerderij De Jonge Zaaijer Weesperzijde 225 (was 42)
20 – Boerderij Rust na Onrust Duivendrechtsekade 20

Share.

1 reactie

Leave A Reply