1940
Sinds 1975 schreef toenmalig Watergraafsmeerder Frank Roos voor het Amsterdams Stadsblad. (De krant was als Wiering’s Weekblad begonnen aan de Hogeweg.) De redactie vroeg hem artikelen voor de nieuwe pagina Oost. Later organiseerde hij edities voor alle windrichtingen in de stad plus kranten in Buitenveldert en de Bijlmer. Jarenlang beheerde hij het Watergraafsmeer-archief van historicus Jaap Kruizinga. In een serie korte stukken haalt hij herinneringen op.
Mijn opa was geen oorlogsheld; hij is in 1942 in een ziekenhuis overleden. Ik heb hem nooit gekend. Toch moet ik vaak aan hem denken. Er bestaat een mooie foto van hem die in de beeldbank van het Stadsarchief berust. Die foto stond dertig jaar geleden eens in het Amsterdams Stadsblad toen ik daar al lang niet meer werkte. Daarna stond hij in Het Parool en later in andere publicaties. Mijn moeder – opa was haar vader – heb ik eens meegetroond naar de snackbar aan de Wethouder Frankeweg. Die zaak heette destijds nogal neerbuigend naar de naamgever ‘Het Wethoudertje’. In een lichtbak hingen daar foto’s van Watergraafsmeer en opa hing daar tussen.
Op 14 juli 1940 poseerde opa bij een wagen van lijn 9 op de Middenweg. De gelegenheid was goed zichtbaar,want naast de tram stond bus A die tot dan doorreed naar Betondorp. Nu was lijn 9 doorgetrokken naar een lus bij het Ajaxstadion. Opa was destijds chef van de wagenbestuurders bij de Gemeentetram, zoals het GVB heette. Hij kwam bij ernstige tramongelukken wel vaker bij fotografen in beeld, maar zelden zo mooi. Al valt het op dat niemand op de foto een vrolijke blik heeft, twee maanden na het begin van de bezetting.
Dat ik vaak aan opa moet denken, komt door de plek waar de tram stond – en hij dus ook. Ter hoogte van de Röntgenstraat. Mijn moeder heeft bijna haar hele leven in Watergraafsmeer gewoond en heel vaak reed ik met haar over de Middenweg naar het Christaan Huygensplein. Dan reden we over die plek.
Geef een reactie