31 december 1936
Door: Henk de Koning (1922 – december 2006), was zoon van dhr. De Koning, destijds hoofd van de Hogewegschool. Hij is geboren op de Linnaeusparkweg 13 en heeft daar gewoond tot 1951. Hij was werkzaam als leraar lichamelijke opvoeding.
Op een mooie dag in het voorjaar tijdens een fietstocht in het Gooi ving ik in een slootje een ringslang. Ik was een enthousiaste amateur-bioloog en vond de slang te interessant om deze terug te zetten. Ik nam hem mee in mijn plantentrommel en, thuisgekomen, richtte ik een terrarium in met wat plantjes en wat water en deed de slang daarin. Ik dekte het af met gaas en zette de kap van het terrarium daaroverheen. Gelukkig lieten mijn ouders mij begaan. Ik was toen een jaar of vijftien. Het probleem was natuurlijk: hoe houd ik dat dier in leven? Ik wist dat een ringslang onder andere leefde van kikkers. Dus trok ik naar de Ringdijk en viste daar in de poldersloten naar kikkers. Erg veel zaten er niet, dus werd het gebied waar ik ging zoeken uitgebreid tot de Diemerplas. Een gevangen kikker werd thuis direct in het terrarium gedaan en in no time was de kikker slachtoffer van de hongerige slang. Dit ging zo vele maanden door. Gelukkig bleef de slang in leven. Hij kon kennelijk lang teren op één kikker.
Op een dag dat mijn moeder mijn bed opmaakte en het kussen wilde opschudden, schrok ze zich een hoedje toen daar onder het kussen de slang lag te slapen. Hij (of zij?) was door een uiterst klein scheurtje in het gaas gekropen en uit de bak geglipt, over de bedrand heen naar het plekje onder het kussen! Op een gegeven dag was de slang geheel verveld en lag het oude vel in de bak. Schitterend. Hoe zou het echter in de winter moeten als er geen voer te vinden zou zijn? Eerlijk gezegd weet ik dat niet meer. De slang is op een of andere manier vertrokken, al of niet door een mensenhand…
Geef een reactie