De Rudolf Dieselstraat

1

1955

Door: Nico Edelenbosch. (1947) Geboren in 1947 in de Utrechtsedwarsstraat 147, verhuist na 6 jaar naar de van Swindendwarstraat nr 10. Na 2 jaar verhuisd naar de Rudolf Dieselstraat nr. 10 en in 1971 verhuisd naar de van Ostadestraat.
Getrouwd in 1971 verhuisd naar de van Ostadestraat 128. Nu met pensioen en 68 jaar jong en nog steeds getrouwd.

Mijn vader kreeg de winkel op nummer 8.

Rudolf Dieselstraat 8 – ± 1960. Foto: Nico Edelenbosch Alle rechten voorbehouden

Wij verhuisden van de van Swindendwarsstraat naar de Rudolf Dieselstraat in juli 1955.
Natuurlijk per bakfiets. Mijn vader kreeg de winkel op nr. 8 en wij woonden op nr. 10.

In de gehele straat waren 4 winkels. Op nr. 6 een kruidenier COOP. Wij op nr.10 een Electro-technisch groothandel (EDSON). De volgende winkel was een melkboer ( Hoogendoorn) en daarna kwam een drogist. De drogist verdween ook een paar jaar later en werd opgevolgd door de kapper. Die zat oorspronkelijk op de hoek van de Schagerlaan waar voorheen de sigarenboer zat.

De wijk was oorspronkelijk gebouwd voor mensen die uit Indonesië waren gevlucht, het waren ook allemaal duplex woningen, behalve waar de winkel zat. Er woonden toen wij er kwamen geen mensen waarvoor de wijk bestemd was. Wij waren de tweede bewoners . Voor ons zat er een groenteman in die het maar een jaar of 2 heeft uitgehouden.

Verder was om ons heen alleen nog maar weiland, achter de straat liep een sloot met een heel smal paadje. Daarna meteen weiland met de koeien van de Vergulden Eenhoorn. Op de hoek van de Ringdijk zat een speeltuin Don Bosco, waar jaren later ook een padvinderij kwam.Volgens mij ook van Don Bosco, die heeft er niet zolang gezeten.
Het gele bruggetje ging naar de Schalk Burgerstraat dat later werd vervangen door de grote betonnen brug naar de Nobelweg.

Was eerst nog alleen een grote zand berg waar we als kind tijdens de winter met de slee vanaf gingen, als noodbrug werd tijdens de bouw het groene bruggetje gebouwd. Dat was recht tegenover de Rudolf Dieselstraat. Daarna werd de ringweg aangelegd en kwam Hotel CASA.

Op de Foto de winkel, links mijn broer Peter dan ikzelf, Nico dan mijn broer Hans en zuster Elias.

Rudolf Dieselstraat 68 .
Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Het gele bruggetje naar de Schalk Burgerstraat. .
Foto: Monica Heineman Alle rechten voorbehouden

Rudolf Dieselstraat – 1959 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

  1. Edson

    Als jong Transvaalstraatbewonertje ontdekte ik snel per fiets de rest van Mokum. Dat begon net buiten onze straat, over het toen nog bestaand houten Kippebruggetje. Rechts naar beneden had je later een Padvindersfiliaal. Ik fietste ooit aan de zijzijde van de Rudolf Dieselstraat over het zwarte sintelpadje, met daarnaast een schuin dijkje naast een prutsloot. Bij het fitsen naast de enkele huizenblokjes, sprong ineens een schoolvriendje vanuit een zijstraatje, achterop mijn fiets. Wij raakten uit balans en vielen als een vertraagde opname in die stinkend smerige sloot !

    Door een bewoonster -die dit leed aanschouwde- werden wij binnen gehaald en onder de douche geparkeerd. Zij heef mij toen gered van een reuze pak op mijn lazer, als ik zo zwart mij bij mijn moeder had aangekomen !

    Ook de winkel van Edson kan ik mij nog goed voor de geest halen …!

Leave A Reply