juni 2023
Bron: Het Parool
Auteur: Maarten Moll
De klok op de toren in de Veeteeltstraat in Betondorp staat ondanks enkele reparaties al drie jaar stil. Sommige bewoners klaagden over het geluid van de klok, maar hij wordt ook gemist. ‘De klok hoort bij de geschiedenis van Betondorp.’
Al drie jaar stil
Het is stil in Betondorp. Tenminste, in de Veeteeltstraat en omstreken. Nog preciezer: in het gebied waar ooit het geluid van de klok op de toren was te horen. De klok staat namelijk stil. Al een jaar of drie. Op drie verschillende tijdstippen.
Wie de Veeteeltstraat volgt richting de Brink, denkt dat het bijna vijf over half één is. Maar als je dan vanaf de Brink naar twee andere zijdens op de klok kijkt is het twee keer vijf voor zes, en op de vierde klok is het al een paar jaar iets over half elf. Wat is hier aan de hand?
Van het kastje naar de muur
Een buurtmakelaar verwijst door naar stadsdeel Oost, waar een woordvoerder weer doorverwijst naar woningcorporatie Ymere, die de klok in beheer heeft. Ymere is eigenaar van het blok waar de toren deel van uitmaakt, Veeteeltstraat 106-116. Dat blok is onderdeel van Rijksmonument 335347, waar ook de gebouwen Brink 1 en 2, Landbouwstraat 52-57 en Brinkstraat 82-88 en 151-157 deel van uitmaken.
De woordvoerder van Ymere weet van de stilstaande klok, en vindt het heel vervelend. “Een klok moet het doen, simpel. En een klok die stilstaat, of een klok die stuk is, die moet gerepareerd worden. Ook simpel.”
Hinderlijke klokken
Maar zo simpel is het blijkbaar niet. “In 2019 ging de klok kapot,” vervolgt de woordvoerder. “Toen hebben we de klokkenmaker laten komen, een oude specialist uit Limburg, want er zit een oud en ingewikkeld mechaniek in de klok. De klok is toen gerepareerd. En ging vervolgens weer stuk. Diezelfde klokkenmaker heeft de klok opnieuw gerepareerd. Maar ze ging toch weer kapot. Toen hebben we het maar even zo gelaten. Het is ook beschermd stadsgezicht, dus je kunt er ook niet zomaar van alles mee doen.”
Ook, zo vertelt de woordvoerder, omdat omwonenden hadden geklaagd over het geluid. Dat was te hard, de klok liet te veel van zich horen. Er gaat zelfs het gerucht dat de klok door een bewoner van Veeteeltstraat 106-116 zelf is stilgezet. Navraag heeft vooralsnog niet tot identificatie van die persoon geleid.
Geschiedenis van Betondorp
Buurtbewoner en wijkcoach Andy Knijpinga heeft die geruchten ook gehoord, maar zegt dat sommige bewoners van Betondorp het geluid van de klokken juist missen. “Ik hoor dat van verschillende kanten. Het hoort bij de buurt, het hoort bij het verleden, bij de geschiedenis van Betondorp. En het wordt gemist. Ik hoop dat het snel in orde wordt gemaakt.”
Mechaniek, eventueel digitaal
Dat is, zo zegt de woordvoerder van Ymere uitdrukkelijk, zeker de bedoeling. “Die klokken in de toren moeten weer gaan lopen. Maar eerst moet worden uitgezocht of het mechaniek echt niet meer gemaakt kan worden, en of in dat geval eventueel een digitaal mechaniek gebruikt kan en mag worden, gezien de monumentenstatus van Rijksmonument 335347. “De toren moet geen Casiohorloge worden.”
Beperkt geluid
Ook moet worden afgesproken of de klokken weer op alle uren gaan slaan, en hoeveel slagen dat zullen zijn, of dat gekozen wordt voor er beperkt geluid, of dat de klokken helemaal het zwijgen wordt opgelegd. “Het uitgangspunt is dat de buurt weer blij wordt van werkende klokken.”
In werking bij 100 jaar Betondorp
De woordvoerder van stadsdeel Oost laat weten dat met Ymere is afgesproken dat er samen gekeken wordt of de klok weer gemaakt kan worden en weer in werking treedt voor de viering van 100 jaar Betondorp, in september 2024. Wordt vervolgd.
Geef een reactie