Bron: rainproof.nl
De tuin van Wim Hafkamp en Maxime Look in de Watergraafsmeer in Amsterdam is zo aangelegd dat deze veel regenwater op een mooie natuurlijke manier kan opvangen. Zelf ook aan de slag?
Een regentuin in Watergraafsmeer
Het begon met zonnepanelen en een groen dak, maar inmiddels hebben Wim Hafkamp en Maxime Look hun hele tuin rainproof gemaakt. “De combinatie van dak, balkon en tuin vangt al het regenwater op. Er watert vrijwel niets op het riool af.”
Wim Hafkamp uit Watergraafsmeer kun je gerust een duurzaamheidsgoeroe noemen. Het begon met het idee om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Al snel was de link gelegd met SolarSedum. “Zij bieden zonnepanelen in combinatie met een groen dak aan,” legt Wim uit. “Dat heeft als voordeel dat het water buffert én het rendement van de zonnepanelen vergroot. Dat idee vonden we erg leuk.”
Wim, een professor in de milieukunde, is lid van de Raad van Inspiratie Watergraafsmeer, een groep betrokken bewoners onder leiding van Manfred van der Heijde, bestuurder van Waterschap Amstel Gooi en Vecht en Nevin Özütok, de toenmalige stadsdeelwethouder. “Op een avond van Stadsdeel Oost over duurzaamheid zat ik in de deelsessie over water. Daar was tuinontwerper Marie-José Copal aanwezig. Samen met haar collega’s van Van der Tol vertelde ze over wat je als individuen met water in de buurt kunt doen. Marie-Jose is vervolgens bij ons thuis langs gekomen. Zo kwam het idee van een regenton-waterpartij in beeld. Als kruising tussen iets dat mooi is en iets dat water kan bufferen.”
Een bijzondere regenton
Bij Wim en Maxime zijn meerdere rioleringsbuizen verticaal in de grond gestoken, die vol lopen zodra het regent. “De rioolbuizen zijn onderling verbonden. Bij elkaar is het één grote regenton die een grote hoeveelheid regenwater kan opslaan. Omdat hij niet aangesloten is op een regenpijp duurt het wel even voordat hij vol zit. Iemand suggereerde al dat ik het water van het dak van de buren zou kunnen op gaan vangen, goed idee.”
Deze bijzondere regenton is niet het enige dat water opvangt in de tuin: “We hadden vroeger een jeu-de-boules baan in de tuin. Dat is nu een prairietuin geworden door een strook van 12m bij 3m te vullen met poreus zand en lavastenen, waar vervolgens weer planten op kunnen groeien. Dat kan ontzettend veel water opvangen.”
Het 105 m2 groene dak vangt ook het nodige regenwater op. “We horen bijna nooit meer regen door de regenpijp lopen.” Een gewone regenton op het balkon en een brede voeg tussen de bestrating in de tuin zorgen ervoor dat de tuin van Wim en Maxime helemaal rainproof is. “Ik denk dat je als bewoner niet heel veel meer kunt doen op het gebied van regenwater.”
Tips en leerpunten van Wim
Betrek tijdig je ontwerper
Het op tijd betrekken van uitvoerders bij het ontwerpen is volgens Wim goud waard. “De tuinontwerpster stelde voor om de oude tegels van de bestrating te gebruiken voor de beschoeiing aan de waterkant. Maar de uitvoerders van Van Der Tol wezen ons erop dat het helemaal niet mogelijk was, omdat ze meteen in de sloot zouden wegzakken.” Ontwerp en uitvoering moeten dus in een vroeg stadium goed doorgesproken worden.
Projecten duren vaak langer dan verwacht
Ook al duurde het aanleggen van zijn regentuin drie maanden in plaats van drie weken, het resultaat is heel bevredigend, vindt Wim. Tijdens het proces moet je open staan voor koerswijzigingen en aanpassingen. Zeker als de rainproof-oplossingen helemaal nieuw zijn. “Het maken van de regentonnen heeft ook lang geduurd. Hoe krijgen we het kraantje goed? Wat doe je met inwaaiend vuil? Dat is nog steeds niet opgelost. Maar ach, we zien wel even.”
Je tuin rainproof maken is helemaal niet moeilijk
Bovendien is je tuin rainproof maken helemaal niet moeilijk. “Er zijn zoveel mogelijkheden in en rondom het huis, die helemaal niet veel geld hoeven te kosten. Lavasteentjes, doorlatende bestrating, regentonnen en grindbakken: je kunt op vele manieren waterbuffering in en om je huis aanbrengen. Ik denk ook dat het een goed gevoel geeft als je een bijdrage levert aan de bufferingscapaciteit van de stad, want die hebben we hard nodig.’’
Beloon actieve bewoners
De gemeente en Waternet kunnen de belangstelling voor rainproof tuinen vergroten, denkt Wim, maar ook tuincentra en bouwmarkten kunnen op deze behoefte inspelen.Een korting op de rioolheffing voor bewoners die zelf regenwater verwerken, is volgens Wim een goede manier om bewustwording van het probleem te vergroten. “Die korting hoeft niet eens in verhouding te staan tot de kosten van de aangebrachte waterbuffering. Zolang iemand weet dat hij er drie tientjes op jaarbasis mee kan besparen is dat toch mooi meegenomen?” Er rijk van worden hoeft niet, maar droge voeten houden wél.
Saskia Naafs
Geef een reactie