1702 – 2021
Door: Jo Haen
Gebouwd in 1702
De voormalige hofstede De Vergulden Eenhoorn, Ringdijk 58, werd gebouwd in 1702. De eigenaar Jan van Meeckeren kwam uit een geslacht dat voornamelijk bestond uit chirurgijns. Hij had een bloeiende ‘artsenywinckel’ in het huis aan de Ringdijk. Al bij de bouw van de hofstede had hij de bekende gevelsteen laten aanbrengen. Volgens een oud bijgeloof was bij vergiftigingsgevallen alleen heil te verwachten van een poeder, gemalen uit de hoorn van een eenhoorn.
De hofstede ging van de een op de ander over
Maar omdat hij aan jicht leed ‘veroorzaackt door de vochtigen grond in de Watergraafsmeer’ verkocht hij zijn bezit al op 1 fe bruari 1723 voor fl 9.000,00 aan Esaie Gillot, koopman in fl u welen en zijden stoff en. In 1751 stond deze koopman op het punt om schepen van Amsterdam te worden wat echter niet is doorgegaan. Hij trok dit zich zo aan dat hij ziek werd en een jaar later overleed. Zijn zoon Jacques Gillot erfde de hofstede in 1753, ‘groot vier morgen en drie honderd Roeden aan de Noordzijde van den Ring dijk in cavel no. 6’. Hij woonde daar tot 1799 en verkocht toen de hofstede met ‘twee warmoezenierstuinen en de huizen daarop staande voor fl 7.700,00 aan Jan Bax. Zo ging de hofstede over van de een op de ander en is het pand niet afgebroken zoals het lot is geweest van bijna alle hofsteden en buitenplaatsen in de Watergraafsmeer. Komt dat misschien door de magische kracht van de Eenhoorn? Af en toe wordt de gevelsteen opnieuw verguld om aan te tonen dat hij, zoals zovele fabeldieren, ook het ‘eeuwige leven’ heeft.
Families Prins en Kars
In de 20e eeuw hebben verschillende families op de boerderij gewoond en het boerenbedrijf uitgeoefend. Dat waren de families van de Fange, Prins en als laatste de familie Kars. Na de dood van Gerrit Kars beheerde zijn echtgenote nog enige tijd de boerde rij. En na haar overlijden in 1968 woonde zoon Willem Kars met zijn gezin nog enige jaren in de Vergulden Eenhoorn maar moest in 1971 noodgedwongen vertrekken omdat de gemeente er een buurthuis van wilde maken. De familie Kars vertrok toen naar Driemond.
Nu café-restaurant en B&B
De boerderij stond eerst enige jaren leeg, maar in 1973, na een grondige restauratie, werd dan toch het buurthuis gerealiseerd, onderdeel van Ons Huis. Jarenlang was het buurthuis de Vergulden Eenhoorn een begrip in de Watergraafsmeer. Peuterspeelzaal, diverse cursussen, tienerinstuiven, gymnastiek, muziek voorstellingen enz.: voor elk wat wils. Helaas door bezuinigingen tengevolge van de recessie van de laatste jaren kwam hieraan in 2013 een einde en werd het buurthuis gesloten.
In het voorjaar van 2015 kwam er in het pand, dat onder Monumentenzorg valt en er dus niets aan het uiterlijk veranderd mag worden, een café, restaurant en een bed & breakfast. Naast de boerderij stonden nog enkele gebouwtjes. In een daar van was jarenlang de aardappelhandel ’t Scheepje gevestigd. Eigenaren waren de heer T.Heerding en daarna de heer C.G.J. Doorman. Ook dat bedrijf moest in 1971 stoppen. Dochter Janny Doorman, die trouwde met John Kars (kleinzoon van Gerrit Kars) is vanuit Driemond, waar ze naartoe verhuisd waren, nog tot 2000 met de groenten- en fruitverkoop doorgegaan.
Henny Prins, geboren in de Vergulden Eenhoorn, en John Kars, kleinzoon van Gerrit Kars, vertellen in de nu volgende verhalen hun herinneringen aan de Vergulden Eenhoorn:
De Vergulden Eenhoorn
Melkboer Prins van de Vergulden Eenhoorn
Bij opa Gerrit Kars in de Vergulden Eenhoorn
Wateroverlast bij de Vergulden Eenhoorn
Bovenstaand verhaal is afkomstig uit mijn boek
Boerderijen in de Watergraafsmeer – Van Anna Hoeve tot Vergulden Eenhoorn.
Verkrijgbaar voor € 19,20 bij Linnaeus Boekhandel – Middenweg
of bij Jo Haen vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com
Onderstaand de lijst met linken van de verhalen uit het boek
01 – Boerderij Voorheen, Kruislaan 350/hoek Ooster Ringdijk
02 – De Annahoeve, herinnering aan een tijd die voorbij is
03 – De Vergulden Eenhoorn
04 – Melkboer Prins van de Vergulden Eenhoorn
05 – Bij opa Gerrit Kars in de Vergulden Eenhoorn
06 – Boerderij Pavonia, Ooster Ringdijk 15
07 – De laatste boer in de Watergraafsmeer, Schagerlaan
08 – Hofstede Winterbouw Ooster Ringdijk 74
09 – Boerderij Egassan Ooster Ringdijk 75
10 – Boerderij de Waterhond Ooster Ringdijk 100
11 – Boerderij Voorland Ooster Ringdijk 110
12 – Boerderij de Meerhoek Ooster Ringdijk 140
13 – Boerderij Middenmeer Middenweg 333
14 – Boerderij Goed Genoeg Middenweg 261
15 – Boerderij Meerlust, Middenweg 86-88
16 – Boerderijtje van David Slagt
17 – Boerderij Meergenoegen Kruislaan 4
18 – Boerderij Meergenoegen Kruislaan 120
19 – Boerderij De Jonge Zaaijer Weesperzijde 225 (was 42)
20 – Boerderij Rust na Onrust Duivendrechtsekade 20
Geef een reactie