31 december 1928 – 31 december 1939
Door: Jan van Dalen (1935) woonde tot aan zijn militaire dienstplicht in 1955 in de Watergraafsmeer. Na de dienstplicht kwam hij bij het Korps Rijkspolitie terecht. Daar nam hij 35 jaar later, in 1992, afscheid. Verteller: Henny Prins (1929) Geboren in de Vergulden Eenhoorn.
Wij moesten als kinderen allemaal flink aanpakken op onze boerderij.
Henny Prins is geboren in 1929 op de boerderij ‘De Vergulden Eenhoorn’ aan de Ringdijk 58 in de voormalige gemeente Watergraafsmeer. Zij was het vijfde kind in een gezin met zeven broers en zusters en ging o.a. naar de kleuterschool in de Eerste Ringdijkstraat (Schoollaan) en daarna naar de Koningin Wilhelminaschool in de Cornelis Drebbelstraat. In 1939 verhuisde het gezin naar een boerderij in Sloterdijk.
Mijn grootvader, weduwnaar Hendrik van de Fange, en zijn elfjarige dochter Cornelia Adriana werden in 1906 bewoners van De Vergulden Eenhoorn. Hij moest de boerderij alleen draaiende houden, maar zorgde er wel voor dat hij in drukke periodes, zoals de hooitijd, hulp kreeg van tijdelijke knechten uit Friesland.
In 1919 trouwde zijn dochter met Hendrik Prins die toen de boerderij van zijn schoonvader overnam. Tussen 1920 en 1934 werden uit hun huwelijk vier jongens en drie meisjes geboren. Ik was nummer 5 in de rij van zeven. Niet alleen ons gezin maar ook mijn opa van de Fange woonden in die jaren op ‘De Vergulden Eenhoorn’. Achter de boerderij lag ongeveer 10 hectare grasland. Wij leefden grotendeels van de melkproductie van onze 12 tot 15 koeien. Van die melk maakten we ook zelf boter, karnemelk en kaas. Verder hielden we nog veel kippen die voor de eieren moesten zorgen. Het was dus wat je noemt een bedrijf van melk, boter, kaas en eieren. De verkoop van onze producten gebeurde aan huis en door het uitventen in de wijde omgeving van de boerderij. Werk zat dus in onze boerenbedoening en daarom moesten wij als kinderen dan ook allemaal flink aanpakken, dat hoorde nu eenmaal zo in die tijd.
Op bovenstaande foto van omstreeks 1925 staan bij het hek mijn zusje en een aantal buurkinderen uit de Tweede Ringdijkstraat (in de volksmond ook wel de Dijklaan genoemd). De achtertuinen van de woningen in deze straat grensden aan ons erf. Het linker deel van de boerderij was onze woning. Daar achter staan de hooiberg en de koeienstal. In het rechter deel van de boerderij, op nummer 58A, woonde de familie Wolkers.
Links naast ons lag het huis en het bedrijf van T. Heerding, die de aardappelhandel “’t Scheepje” dreef.
Met tien personen op de boerderij wonen betekende wel dat wij als kinderen geen eigen (slaap)kamer hadden. Tegenwoordig is dat haast niet meer denkbaar. Mijn ouders sliepen in een ledikant op de slaapkamer waarin ook nog een bedstee was. Voor de rest waren we, om te kunnen slapen, aangewezen op 2 bedsteden op zolder, één bedstee in de opkamer en tenslotte nog één bedstee in de woonkamer. Overigens wel knus hoor dat slapen in een in de muur ingebouwde slaapplaats.
In 1939, kort voor de oorlog, besloot mijn vader om De Vergulden Eenhoorn te verlaten. Hij zag aankomen dat zijn weilanden binnen niet al te lange tijd plaats moesten maken voor de bouw van woningen en kantoren in de Watergraafsmeer. Als gevolg daarvan zou ons gezin op deze plek zijn bron van bestaan kwijtraken. Daarom verhuisden wij toen naar een andere boerderij in Sloterdijk.
Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 kwam de stadsuitbreiding echter stil te staan. Boer Gerrit Kars die onze opvolger op “De Vergulden Eenhoorn??? was geworden , kon daardoor nog vele jaren zijn bedrijf op de boerderij uitoefenen. In de jaren zestig/zeventig van de vorige eeuw verrezen er woningen en kantoren op de plek waar onze koeien graasden, maar de boerderij bleef bestaan.
Voor nog een verhaal over Melkboer Prins ga naar Melkboer Prins van de Vergulden Eenhoorn
Foto van mijn vier oudere broertjes en zusjes (geboren tussen 1920 en 1927). Van links naar rechts: Henk, Klaartje, Corrie en Wim Prins. Op de achtergrond de hooiberg en de koeienstal Alle rechten voorbehouden
Vergulden Kleuterschool Klassenfoto van de Kleuterschool aan de Eerste Ringdijkstraat (Schoollaan) — omstreeks 1934/1935. Achteraan rechts op de foto staat Juffrouw van Wezel (met hoed) en links haar assistente. Henny Prins zit op de punt van de tafel in het midden van de achterste rij kinderen. Alle rechten voorbehouden
Onder de onderstaande informatie over het boek Boerderijen in de Watergraafsmeer staat een lijst met alle verhalen uit het boek, die op deze site staan.
Bovenstaand verhaal is afkomstig uit mijn boek
Boerderijen in de Watergraafsmeer – Van Anna Hoeve tot Vergulden Eenhoorn.
Verkrijgbaar voor € 19,20 bij Linnaeus Boekhandel – Middenweg
of bij Jo Haen vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com
Onderstaand de lijst met linken van de verhalen uit het boek
01 – Boerderij Voorheen, Kruislaan 350/hoek Ooster Ringdijk
02 – De Annahoeve, herinnering aan een tijd die voorbij is
03 – De Vergulden Eenhoorn
04 – Melkboer Prins van de Vergulden Eenhoorn
05 – Bij opa Gerrit Kars in de Vergulden Eenhoorn
06 – Boerderij Pavonia, Ooster Ringdijk 15
07 – De laatste boer in de Watergraafsmeer, Schagerlaan
08 – Hofstede Winterbouw Ooster Ringdijk 74
09 – Boerderij Egassan Ooster Ringdijk 75
10 – Boerderij de Waterhond Ooster Ringdijk 100
11 – Boerderij Voorland Ooster Ringdijk 110
12 – Boerderij de Meerhoek Ooster Ringdijk 140
13 – Boerderij Middenmeer Middenweg 333
14 – Boerderij Goed Genoeg Middenweg 261
15 – Boerderij Meerlust, Middenweg 86-88
16 – Boerderijtje van David Slagt
17 – Boerderij Meergenoegen Kruislaan 4
18 – Boerderij Meergenoegen Kruislaan 120
19 – Boerderij De Jonge Zaaijer Weesperzijde 225 (was 42)
20 – Boerderij Rust na Onrust Duivendrechtsekade 20
Geef een reactie