De Vierkantsclub

0

1933

Door: Henk de Koning (1922 – december 2006), was zoon van dhr. De Koning, destijds hoofd van de Hogewegschool. Hij is geboren op de Linnaeusparkweg 13 en is in 1932 naar de Radioweg verhuisd. Hij was werkzaam als leraar lichamelijke opvoeding.

Op de hoek van de Hogeweg en de Mr. P.N. Arntzeniusweg, recht tegenover de Hogewegschool, staat een grote mooie oude villa. Vóór de Tweede Wereldoorlog hielden in deze villa de Vierkantsclub voor jongens en, als ik het goed heb, de Driehoeksclub voor meisjes hun bijeenkomsten. Het waren jeugdclubs in de sfeer van de padvinderij. Je zou kunnen zeggen: het waren christelijke padvindersgroepen. De jongens bezetten het huis op de zaterdagmiddag en de meisjes op de woensdagmiddag.

Mijn zussen en ik zijn geboren in dit huis. Het was het 1e huis waar mijn ouders samen in woonden na de oorlog. Arntzeniusweg 22 -Foto: Liesbet Heida – Alle rechten voorbehouden

Zowel mijn oudste broer als ik waren, weliswaar na elkaar, lid. Het uniform bestond uit een blauwe blouse en een oranje das. Op de foto draagt mijn broertje Jaap zo’n ‘uniform’. Het geheel werd gecompleteerd door een donkerblauwe broek en dito kousen. Een heuse padvindershoed hoorde er natuurlijk ook bij. Ik erfde de das en de hoed van Jaap, toen hij na een jaar de pijp aan Maarten gaf.

Toen ik lid was (± 1934) werd ik ingedeeld bij de Herten, een patrouille onder leiding van de heer Poldner. We kwamen bijeen in de grote benedenkamer aan de Hogeweg. Na gebed moest een van de leden de wet opzeggen. Niemand kende die uit zijn hoofd en dus was iedereen bang om daarvoor aangewezen te worden. Dan volgden allerlei padvindersactiviteiten zoals touwknopen, vlagseinen, het leren van de morsetekens en vuur maken. Spoorzoeken en marcheren deden we in het pas aangelegde Flevopark in de Indische Buurt. Vuur maken leerden we in de tuin van de villa. Helaas werd er niet voor insignes gewerkt zoals bij de echte padvinders, waardoor alles wat vrijblijvend gedaan werd. De stimulans ontbrak. Hierdoor verloor ik mijn interesse en haakte af om later bij de echte padvindersgroep ‘Frankendael’ deze zaken wel tegen te komen!

Hetzelfde huis met rechts nog net zichtbaar de Hogewegschool (2006) .
Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

De padvindersgroep Frankendaal bestaat anno 2006 nog steeds. . Het clubgebouw van Scouting Frankendaal staat in park Frankendaal. Binnenkort gaat de scoutingclub verhuizen naar een nieuw onderkomen op hetzelfde terrein – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Familie de Koning (ong. 1930). . Henk de Koning ( rechts) met ouders en 2 broertjes, genomen in de tijd dat dit verhaaltje speelt. De jongens waren toen veelvuldig op straat te vinden. De oudste jongen, Jaap,in het midden. heeft het uniform aan van de z.g. “Vierkantsclub”, een soort christelijke padvinderij.
Foto: Henk de Koning Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply