De vrijheid van zelfbouw

0

Bron: Gemeente Amsterdam

‘Een godsgeschenk.’ Zo voelde het voor Maarten Vis toen hij eind 2017 werd ingeloot voor een zelfbouwkavel aan Ringdijk 44. Hij is 1 van de eerste bewoners van dit project. Vis woont op de bovenste verdiepingen van zijn zelfbouwwoning. Zijn studerende kinderen Toine (21) en Sacha (20) delen een appartement op de begane grond.

Foto: George Maas

Dit is niet de eerste woning die ik zelf heb gebouwd. In 2004 verhuisde ik met ons gezin naar IJburg. Onze droom kwam uit, en spatte veel te snel weer uiteen. Na een kort ziekbed overleed mijn vrouw Mariëtte in 2005. Daar zat ik dan, in ons droomhuis. Met z’n drietjes…

‘Stel je toch voor dat…’
“Toen de kinderen groter werden, wilden ze niet op IJburg blijven. De vrijheid van zelfbouw wilde ik niet kwijt. Dus schreef ik me regelmatig in voor zelfbouwlocaties. Maar ik werd net zo vaak weer uitgeloot. Voor de Ringdijk vond ik het echt spannend. Steeds als ik langsfietste, dacht ik: stel je toch voor dat het lukt.”

Een bouwteam geeft rust
“December 2017 kwam het verlossende bericht: ingeloot! Ik koos voor een bouwteam met een architect en aannemer. Als opdrachtgever geef je je wensen en budget aan. Architect en aannemer kijken naar de haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Deze methode geeft rust en onderling vertrouwen. Dat wil niet zeggen dat alles altijd goed gaat hoor. Zo’n 80 procent gaat goed en voor 20 procent is het improviseren. Daar moet je wel tegen kunnen. In februari 2019 is de bouw gestart en die zomer konden we er al in. Het is een heerlijk huis. Ik kijk uit over het water en ik hoor de vogeltjes fluiten.”

Ringdijk 44
Op Ringdijk 44 komen 12 zelfbouwkavels en een woonblok voor sociale huur.

Share.

Leave A Reply