De eerste zijstraat van de Middenweg komende van de stad rechts, is de Wakkerstraat. Deze straat werd genoemd naar burgemeester mr. J.P. van Medenbach Wakker. Hij was schout van Diemen en van 1817 tot 1853 burgemeester van de Meer.
Hij heeft gewoond op het terrein waar later, in 1900, de Wakkerstraat is gebouwd. In 1925 bestond de straat 25 jaar en ter gelegenheid daarvan werd bijgaande poster verspreid. Daarop een plattegrond met alle winkels in de Wakkerstraat. De straat die na de Middenweg toen de belangrijkste winkelstraat in de Watergraafsmeer was.
De drukte in de Wakkerstraat werd veroorzaakt door de rijtuigen van de firma Timmer, hét adres voor rijtuig- en later autoverhuur. In 1903 vestigde Thijmen Johannes (Joop) Timmer zich in die straat en hij heeft in de loop der jaren zo’n 300 paarden ‘versleten’. Rechts de zaak van Proeskie, links Jamin.
De Wakkerstraat gezien van de Cornelis Drebbelstraat naar de Middenweg. De lage huizen links werden omstreeks 1920 afgebroken. Alleen het kerkgebouw, hoek Simon Stevinstraat/Wakkerstraat, staat er nog. Deze kerk was het eerste bedehuis van de Nederlands Hervormde Gemeente. Het werd in 1910 overgenomen van de Gereformeerde Kerk, die het in 1900 had laten bouwen. In 1939 konden de hervormden in de Emmakerk aan de Hugo de Vrieslaan terecht. Sindsdien had het gebouw verschillende functies. Nu is de ‘oude kerk’, zoals het gebouw in de volksmond wordt genoemd, ingericht als koninkrijkszaal van de Jehova’s Getuigen.
Ron de Wit zegt
Jammer dat we er nooit achter zijn gekomen wie dat jongetje op 1 hoog voor het raam was.