De Watergraafsmeer – bakermat van veel sportclubs

0

Verslag van een geslaagde verhalenwandeling op zondag 28 april 2013.
Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.

Eindelijk werkte het weer eens mee tijdens een verhalenwandeling, al was het nog steeds geen ‘rokjesweer’. Maar de zon scheen en de wandelaars hadden er zin in.

Om 11 uur blies ik op mijn fluitje voor de aftrap en begonnen we met 24 deelnemers aan de wandeling die deze keer in het teken stond van de sportclubs in de Watergraafsmeer.

Zeeburgia was de eerste voetbalclub waar ik iets van de ontstaansgeschiedenis vertelde. Zoals de meeste clubs opgericht in het begin van de 20e eeuw en ontstaan uit een groepje straatvoetballers. Na de Siamese tweeling (2 bomen) zagen we spelers van OVVO (honkbal) aan het werk op hun nieuwe veld. Verder ging het langs Real Sranang, TOS-Actief en T.O.G.en natuurlijk FORTIUS, ontstaan uit een fusie van D.J.K. en Madjoe.
De ouwe snoepkar bij T.O.G. stond er niet meer maar nog wel het ouwe clubhuis van Animo, dat nu dienst doet bij de hockeyclub Athena maar niet lang meer, want ze bouwen een nieuw onderkomen. Helaas is er in die hoek veel veranderd de laatste jaren. Zelfs de 4 prachtige bomen langs het veld van GeuzenMiddenmeer uit het verhaal van Kees Zijp zijn gekapt. Vier bomen.

De middenstip van het oude AJAX-stadion in Park De Meer moest natuurlijk even worden vereeuwigd en ik las het verslag voor van mijn bezoek aan de wedstrijd AJAX-Benfica in 1969, een beslissingswedstrijd voor de Europacup I, waar 30.000 supporters naartoe zijn geweest. Ik vind het nog steeds jammer dat AJAX weg is uit de Meer. Via de Middenweg en een bruggetje kwamen we bij WV-HEDW waar we stil stonden bij de 2 monumenten met de namen van de vermoorde Joodse spelers in de 2e W.O.

Tot slot heb ik mijn bochtentrauma weer eens van me afgepraat en toen werd het toch echt tijd voor de koffie, die Annie in de FORTIUS-kantine al had klaargezet.. Ook de bitterballen gingen erin als koek, waarna het tijd werd voor een alcoholische versnapering. Een mooie afsluiting van een, wat mij betreft, geslaagde wandeling met geïnteresseerde en ‘gedisciplineerde’ deelnemers, al heb ik toch nog een paar gele en zelfs rode kaarten moeten uitdelen !

Met dank aan Theo van Breukelen, die als oud-beheerder van sportpark Middenmeer ons veel aanvullende informatie verstrekte. Ook dank aan Annie voor de koffie en de bitterballen (en de rest). En Ron en Nico voor hun hulp in de bediening ! En natuurlijk FORTIUS bedankt voor het feit dat we van de kantine gebruik mochten maken. En last but not least: Tiny, bedankt voor je spagaat ! (ondanks je strakke broek. Klasse !)

Foto’s: Ron de Wit en John Haen. Collage: Ron de Wit – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply