De Watergraafsmeer in de Tweede Wereldoorlog

0

Informatie over de rondleiding

Al ruim voor de Tweede Wereldoorlog zijn Joodse mensen vanuit de omgeving van de Jodenbreestraat richting Amsterdam-oost verhuisd. Een groot aantal vond haar domicilie in de Transvaalbuurt en de Watergraafsmeer, waar nieuwe woonwijken verrezen met voor die tijd ruime en moderne woningen. Die verhuizing heeft er echter toe geleid dat ook in deze twee stadsdelen tijdens de oorlog ingrijpende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Uit archiefmateriaal en ook uit verhalen van mensen die hier toen woonden, kunnen we achterhalen wat hier is gebeurd. Uit respect voor hen is het belangrijk dat we dat nooit vergeten. Dat generaties na hen de herinnering levend houden.

Tijdens de rondleiding “De Watergraafsmeer in de Tweede Wereldoorlog” wandelen we door de Watergraafsmeer en vertel ik u wat hier heeft plaatsgevonden. Waar mogelijk ondersteun ik mijn verhaal met fotomateriaal dat, hoewel schaars, beschikbaar is. Het is een verhaal over verdedigen en schuilen, over onderduikers en verraad, over kerkklokken en noodgedwongen aangepaste straatnamen en over herinneringsmonumenten die op 4 mei nog altijd op warme aandacht mogen rekenen.

In de rij voor de aardappel-suikerbietenwinkel – Bron Verzetsmuseum

Wanneer is de rondleiding?

• Zondag – 28 juni 2020
• Zondag – 19 juli 2020
• Zondag – 23 augustus 2020

 Praktische mededelingen

  • De rondleiding start in café Roosenburgh op De Nieuwe Ooster. Vandaar lopen we een stuk over de Middenweg en dan verder door Middenmeer noord.
  • Afhankelijk van het weer is regenkleding aan te bevelen.
  • Tijdens de rondleiding maak ik gebruik van fotomateriaal om bepaalde herinneringen te kunnen visualiseren.
  • De rondleiding wordt eens per maand op donderdag om 14:00 uur gegeven en duurt in totaal zo’n 2 a 2,5 uur. Op aanvraag zijn andere dagen en tijden ook mogelijk.
  • In verband met de 1,5 meter afstand die we moeten houden, hanteer ik de volgende aangepaste groepsgrootte: Gebaseerd op het feit dat er doorgaans twee soorten aanmeldingen zijn, voor deelname van één persoon en voor deelname van duo’s, ga ik uit van maximaal vijf aanmeldingen (één persoon/duo’s) en maximaal 8 mensen.
    Meer dan twee mensen aanmelden kan ook, neem dan via de mail even contact met mij op.
  • De bijdrage is € 15,00 per persoon incl een donatie van € 2,50 aan Vrienden van Watergraafsmeer; de bijdrage wordt betaald bij aanmelding.

Aanmelding: via rondleidingWGM@gmail.com

Share.

Leave A Reply