De weelde van de Senefelderstraat

1

3 augustus 1958 – 4 augustus 1972

Verteld door: Jos Mol werd op 30-01-1948 geboren in de 2e Boerhaavestraat in Amsterdam. In 1958 verhuisde het gezin naar de Senefelderstraat, gelegen in de splinternieuwe buurt, de Don Boscobuurt, in de Watergraafsmeer. In 1972 trouwde Jos Mol en ging in de Jordaan wonen.

Senefelderstraat 13-27, op de foto - genomen eind 50er jaren - staat een jongen voor nummer 17/19. Alle rechten voorbehouden

Senefelderstraat 13-27, op de foto – genomen eind 50er jaren – staat een jongen voor nummer 17/19. Alle rechten voorbehouden

Toen ik 10 jaar was – het was 1958 – verhuisden we naar de Senefelderstraat, deze straat is gelegen tussen de Simon Stevinstraat en de Kamerlingh Onneslaan in de Watergraafsmeer.
Het heet nu de Don Boscobuurt.

Wonen in de nieuwgebouwde Senefelderstraat was voor ons gezin een weelde. De huizen in deze straat waren toen net gebouwd. Ik kan me nog herinneren dat ik met mijn vader op een zondagmiddag zo’n flat ben wezen bekijken, klimmend door de nog niet van ruiten voorziene ramen. We kwamen voor deze woning in aanmerking omdat mijn oudste broer in het leger moest. Toen we er woonden was het net een Walhalla. Drie slaapkamers, een bad, een huiskamer, een balkon en twee zolderkamers. We konden ons geluk niet op.

Zo langzamerhand begonnen ook de geslachtshormonen te ontwaken. De broer die op mij volgde kreeg verkering met een meisje dat in de James Wattstraat woonde. Wat ik niet wist was dat haar zusje Joke een oogje op mij had laten vallen. Als ik op het balkon stond, keek ik zo bij hen in de achtertuin. De gezusters namen dan een krant, knipten er een rond gat in en ‘beloerden’ ons op deze manier !
Ik herinner me nog dat toen mijn broer in het huwelijksbootje stapte, Joke en ik samen op de foto gingen. De eerste stap was gezet. Een tijdje later kwam ik haar tegen bij mijn oudste broer. Toen we weer naar Amsterdam terugreden ( zij met haar Fiat en ik op de DKW motor) geneurde er iets onvergetelijks. De auto gaf onderweg de geest en er was slechts één oplossing : samen op de motor verder ! Toen was het ijs gebroken en we zijn nu 37 jaar getrouwd en zielsgelukkig samen.

Het aardige is dat mevrouw Kuilman van No 26 nog in de Senefelderstraat woont na ruim 50 jaar ! De rest van de mensen woont nu elders of is overleden….

Links Jos Mol op zijn sportfiets die uit bij de vulinis opgezochte onderdelen was opgebouwd, rechts buurjongen Hans Foekens. Foto voor Senefelderstraat nr 19,genomen in 1958 Alle rechten voorbehouden

Links Jos Mol op zijn sportfiets die uit bij de vulinis opgezochte onderdelen was opgebouwd, rechts buurjongen Hans Foekens. Foto voor Senefelderstraat nr 19,genomen in 1958 Alle rechten voorbehouden

Senefelderstraat . Foto: Jos Mol Alle rechten voorbehouden

Senefelderstraat .
Foto: Jos Mol Alle rechten voorbehouden

Senefelderstraat . Foto: Jos Mol Alle rechten voorbehouden

Senefelderstraat .
Foto: Jos Mol Alle rechten voorbehouden

Senefelderstraat . Foto: Jos Mol Alle rechten voorbehouden

Senefelderstraat .
Foto: Jos Mol Alle rechten voorbehouden

Senefelderstraat . Foto: Jos Mol Alle rechten voorbehouden

Senefelderstraat .
Foto: Jos Mol Alle rechten voorbehouden

Senefelderstraat . Foto: Jos Mol Alle rechten voorbehouden

Senefelderstraat .
Foto: Jos Mol Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

  1. Hoi Jos, onze Buuv is een paar weken geleden (nog fit voor haal leeftijd!)verhuisd naar Diemen, tot ons verdriet. Wij wonen er nu 18 jaar.

    Groet,
    Eric

Leave A Reply