Bron: Het Parool
Door: Marc Kruyswijk
Woningcorporatie Ymere gaat een deel van de woningen in Amsteldorp slopen. Bewoners van het tuindorp in Oost voelen zich overvallen en protesteren tegen deze ‘eenzijdige beslissing’.

Een deel van de woningen in Amsteldorp gaat ten faveure van nieuwbouw tegen de vlakte. Het grootste deel zal worden gerenoveerd, aldus Ymere. Volgens de corporatie wordt nog onderzocht hoeveel woningen er straks terugkomen, maar gesteld wordt dat het dorpse, groene karakter van de buurt ‘zoveel mogelijk’ behouden zal blijven.
Over de toekomst van Amsteldorp worden al jaren verhitte discussies gevoerd. De woningen van net na de oorlog zijn volgens Ymere in slechte staat en niet energiezuinig. Bewonersgroep Amsteldorp moet blijven! erkent dat de woningen dringend onderhoud nodig hebben, maar stelt dat er niet hoeft te worden gesloopt.
Honderd huishoudens
Jelle Hieminga van de bewonersgroep zegt dat uit bouwkundige rapporten blijkt dat de woningen in prima staat verkeren. “Sloop betekent dat bijna honderd huishoudens hun woning gaan verliezen. Ons tuindorp zal onherstelbaar beschadigd raken en de buurt wordt uit elkaar gerukt.”
Het naast het Amstelstation gelegen Amsteldorp staat ook wel bekend als het Rode Dorp vanwege de karakteristieke rode dakpannen. De buurt maakt onderdeel uit van het Algemeen Uitbreidingsplan van Van Eesteren.
Rauw op het dak
De beslissing te gaan slopen valt de bewoners rauw op het dak. Volgens Hieminga is er sprake van een eenzijdige besluit. “We zijn met elkaar in gesprek en nu ineens dit. We vinden dit onprofessioneel en knullig. We vrezen dat het karakter van de buurt verloren gaat, want de straten die eraan moeten geloven liggen aan de buitenkant: de nieuwbouw gaat leiden tot een muur om onze buurt.”
De bewonerscommissie voelt zich ook geschoffeerd door het ‘plotselinge besluit’ van Ymere. Ze eist dat het wordt ingetrokken, zegt commissielid Sander Veenis. “We willen dat het overleg vervolgd wordt op het punt waar het nu onnodig is opgebroken. De bewonerscommissie is de wettelijke vertegenwoordiging van de bewoners; we verwachten dat Ymere dit respecteert.”
Verschillende scenario’s
In oktober vorig jaar werd volgens Veenis door Ymere een bureau ingehuurd om met de bewonerscommissie verschillende stedenbouwkundige scenario’s te ontwikkelen voor het bijbouwen van honderd sociale woningen in de buurt. “Twee constructieve bijeenkomsten met scenario’s volgden. Tot Ymere deze week dus besloot het proces abrupt kort te sluiten en een geheel nieuw scenario presenteerde, zonder gedegen analyse, toetsingskader of onderbouwing.”
Het ergert de bewoners dat ze hun huis uit moeten, maar vooral dat ze geen idee hebben hoe het straks verdergaat, zegt Hieminga. “Het is nu al zo dat in dit langdurige traject de buurt verslonst, er is al veertig jaar geen groot onderhoud gepleegd. Dat zet Ymere nu allemaal in om de beslissing tot sloop te verantwoorden. Maar zo ga je niet met mensen om.”
Tekort aan woningen
Ymere stelt zich ervan bewust te zijn dat de meningen in de buurt ‘verdeeld’ zijn. “De ongemakkelijke waarheid is dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken. Bovendien hebben we te maken met een groot tekort aan betaalbare huurwoningen, ook daar moeten we rekening mee houden. Iedere extra woning is er één – en een woningzoekende minder.”
Bewoners uit Amsteldorp kunnen als ze dat willen na de sloop in de buurt blijven wonen, stelt Ymere.
Geef een reactie