Stichting Vrienden van Watergraafsmeer
RSIN-nummer
857511142
Contactgegevens
Stichting Vrienden van Watergraafsmeer
Esplanade de Meer 253
1098 WK Amsterdam
Telefoon: 020-692.07.20
Email: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com
Doelstelling
De Stichting Vrienden van Watergraafsmeer houdt zich bezig met de geschiedenis van de Watergraafsmeer in de meest brede zin van het woord en heeft tevens oog voor actuele zaken die in de buurt spelen.
De actualiteit van vandaag is immers de geschiedenis van morgen. De stichting stelt zich ten doel het historisch besef van de Watergraafsmeer te vergroten en doet dit d.m.v. de website www.vriendenvanwatergraafsmeer.nl, het organiseren van verhalenwandelingen, het houden van lezingen tijdens seniorenmiddagen en door zich actief in te zetten voor overlevering van oude verhalen uit de Watergraafsmeer, het aanmerken van panden, bruggen, kunstwerken enz. als monumenten en het restaureren/opknappen hiervan.
De stichting zet zich ook in voor behoud en restauratie van monumenten in de openbare ruimte alsook op de begraafplaats De Nieuwe Ooster.
Sinds 1 januari 2021 beheert de stichting een Watergraafsmeermuseum op de Radioweg 76 (Gebouw Sportparkbeheer Amsterdam).
ANBI-status
De instelling Stichting Vrienden van Watergraafsmeer is aangemerkt per 18 april 2017 als algemeen nut beogende instelling (ANBI) en ook als culturele ANBI.
Giften die in 2022 zijn gedaan zijn aftrekbaar. In de Belastingwet en in de Geefwet staat wanneer giften aan een goed doel fiscaal aftrekbaar zijn. Dit gaat via de inkomstenbelasting. Voor bedrijven die vennootschapsbelasting betalen, gelden aparte regels. Voorwaarde voor belastingaftrek is dat het ontvangende goede doel een Algemeen Nut Beogende Instelling is zoals Vrienden van Watergraafsmeer.
Zie het ANBI standaardformulier
Beleidsplan 2022 – 2025
Het afgelopen jaar (2022 en 2023) is er ondanks de corona veel tot stand gebracht.
In de eerste plaats blijven de bezoekersaantallen van onze site steeds maar stijgen, mede door FB (bijna 8.000 volgers) en de sub-website Dwars door Amsterdam Oost. Per week hebben wij gemiddeld 3.200 bezoekers. In totaal bezochten bijna 200.000 bezoekers onze website. Er worden dan ook regelmatig nieuwe verhalen, foto’s en artikelen geplaatst, wat de site levend en attractief houdt.
Wij zijn ook heel blij met onze participanten en adverteerders, die er mede voor zorgen dat wij onze website in stand kunnen houden en activiteiten kunnen ontplooien.
Er werden nieuwe flyers aangeschaft en door diverse buurten verspreid. Door corona konden wij het afgelopen jaar niet onze gebruikelijke activiteiten ontplooien, zoals presentaties in het Senioren Café, deelname aan Huygensdag, Bredewegfestival , Hofkerk en Amsteldorp.
Wij hebben 7x een verhalenwandeling kunnen organiseren waarvan er 2 in het kader van de annexatie 100 jaar geleden en voor de derde keer de Jaarprijs WGM kunnen uitreiken.
Tevens werden er wederom VvWGM-vlaggen verkocht (ontworpen door Bart van Asten). Ook werden er de nodige Watergraafsmeerboeken verkocht. Dankzij de gulle bijdragen van onze participanten en adverteerders en door een paar eenmalige schenkingen zijn wij financieel in staat geweest om de ruimte die wij ter beschikking kregen om te toveren tot een volwaardig Watergraafsmeermuseum.
In december is er een aanvraag ingediend voor 2 Stolpersteine voor Klaartje de Zwarte-Walvisch en haar man Joseph de Zwarte, nadat door een geldinzameling onder onze leden op FB het benodigde bedrag was verkregen.
We hebben een bevestiging van de Stolpersteine ontvangen, maar plaatsing kan nog wel even duren i.v.m. een wachtlijst.
Tevens het steentje van Klaartje in Namenmonument geadopteerd.
Ook gaan wij dit jaar voor de 6e keer de WGM Jaarprijs uitreiken.
Bestuurssamenstelling
Het bestuur van de Stichting Vrienden van Watergraafsmeer bestaat uit vier personen.
Een voorzitter, een secretaris, een penningmeester, een 2e penningmeester en een algemeen bestuurslid.
Bestuurders
Ron de Wit – voorzitter
Jo Haen – secretaris/penningmeester
Daniëlla van Leeuwen – 2e penningmeester
Els Haen – algemeen bestuurslid
Het beloningsbeleid
De bestuurders ontvangen op geen enkele wijze een beloning voor het werk dat zij verrichten voor de stichting. Wel kan er sprake zijn van een billijke reiskostenvergoeding of onkostenvergoeding. Vrijwilligers ontvangen eveneens geen beloning voor het werk dat zij doen voor de stichting. Slechts in bepaalde gevallen zouden zij een billijke onkostenvergoeding kunnen ontvangen.
Financiële verantwoording
Voor het inzien van onze financiën … klik hier.
Geef een reactie