31 december 1954 – 31 december 1979
Door: Jan-Willem Kunnen – Woonde van zijn geboorte in 1955 tot 1979 in de Pekelharingstraat.
Vanaf mijn geboorte in 1955 tot aan mijn ‘uitvliegen’ in 1979 heb ik er gewoond: de Pekelharingstraat. Gelegen in een buurt “waar Amsterdam niet meer op zichzelf gelijkt” (volgens Carmiggelt), en daar waren wij kinderen maar wát blij mee: want wie had in Amsterdam zo’n immense stoep voor de deur om te spelen, zo’n gigantisch grasveld om de hoek om te voetballen en van die rustige straten in de buurt om in te fietsen? Niemand toch!
Het was dan ook een dorp waar wij woonden – begrensd door de Maxwellstraat, Hugo de Vrieslaan, Middenweg en Kruislaan. Met een dorpsplein (Robert Kochplantsoen), een dorpskerk (Koningskerk) en een dorpsschool (Pieter Zeemanschool). Daarvan herinner ik me de meesters Borstel, Blokland, van Dorp, Jongejans en Proost en de juffen van Hout, de Vries en Sibbelee, maar het moeten er veel meer geweest zijn. Hoe bijvoorbeeld de juf op de klassenfoto van mijn broer heet, zou ik echt niet meer weten.
Het was een kinderrijke buurt, alleen al in de 33 woningen die de Pekelharingstraat rijk is zaten zo’n 12 kinderen bij mij op school. Je kende dan ook iedereen die in de straat woonde. En nu – een kleine halve eeuw later kan ik nog van veel huizen aanwijzen wie er toen woonden. Professor Kistemaker bijvoorbeeld, of professor Van Thijn; en dáár woonde de oud-voetballer Guus Dräger. Ook de ‘dorpswinkels’ weet ik nog: zoals slager Mulder, bakker Carels, kruidenier Koot, groenteman Biersteker, sigarenman Leijdel, fietsenmaker Cornelissen (Koopt bij de man die ook repareren kan) en schoenmaker Heijen.
In 1982 overleed mijn vader. We hebben het huis opgeruimd en die mooie portiekdeur voor het laatst achter ons dichtgeslagen. Pas in 2001 durfde ik terug te komen; slager Mulder kende me nog… Ik was weer even domweg gelukkig, in de Pekelharingstraat.
Ria v.d.Stam stuurde onderstaande foto’s van de Pekelharingstraat uit haar jeugd.
Zij heeft een aantal foto’s uit de periode 1955-1962 van haar jeugd in de Eisingastraat vlakbij de Pekelharingstraat die zij graag zou willen delen met anderen.
Hans Plas zegt
Ik zat isn de zelfde klas bisj Jan-Willem en Joke Bos
Joke Bos zegt
Herken mijn broer Koos Bos op de klassenfoto. Hij zit naast de juf. Helaas is hij in februari overleden. Ik heb fijne herinneringen aan de buurt. Wij woonden in de Ritzema Bosstraat 25 I . Ik zat bij meester Jongejans in de klas.
Hanneke Simek-Bon zegt
Mooie herinneringen! Ik ben zelf geboren op de oudemanshof nr.32 boven.
Heb er van 1957 t/m 1973 gewoond.
Het landje, de Pieter zeemanschool, alle winkels én het “schildertje” waar we kolen haalden en snoep.
De namen die me mog herinneren kan van pekelharingstraat, Patty Opdam, Paul de Vries en Frans van Tiel.
Gert Blij zegt
Ik woonde om de hoek in de Bolkstraat (2 ll) vanaf 1951 (eerste bewoners, 6 maanden oud) tot 1978.
In de foto “sneeuw pret op het landje” kan ik mijn kamertje zien.
Ik zat ook op de Zeeman school. Een van de juffen die je gemist hebt was juf Henrion. Ik zat bij haar in de klas van de eerste tot de vierde klas, daarna de vijfde en zesde klas bij meester Proost en in de zesde klas Franse les van meester Borstel (Frere et soer). Fantastische leraren die bijdroegen tot en geweldige jeugd.
José Smit zegt
Wat een mooie foto’s. Ik ben in dezelfde tijd opgegroeid in Meppel in een jaren 50 wederopbouwwijk en ik kan precies dezelfde foto’s laten zien. Een prachtig tijdsbeeld
nike de graaff zegt
Hoi gert en andere buren,klasgenoten.
Ik woonde in de pekelharingstraat 17huis en speelde veel op de grote stoep voor. Daar samen met mijn zus nine gewoond van 1952 tot 1968. Pieter zeemanschool gezeten, naam onderwijzeres ff kwijt. Ze woonde tegenover de school. Meneer jongeman was mijn “meester” in 5 en 6e klas. Franse les van meneer proost in het noodgebouwtje…Anna craykamp zat bij mij in de klas, en lex engel, ad Westerhof huib v.d.berg,bert zwart,liesje sodenkamp..Mia de wildt en familie haccau,wouter, huib en mijn vriendje evertwoonde naast en boven ons, speelden buiten voor de deur met veel buurkinderen. Zal zoeken zoeken naar fotoos.