31 december 1937 – 31 december 1944
Door: Arie Bijl (1933) is geboren in de Pretoriusstraat, hoek Cillierstraat waar zijn vader een slagerij had. Hij woonde van 1935 tot 1943 op de Transvaalkade 61 resp. 62 en van 1943 tot 1946 op het Transvaalplein tegenover de Smitstraat. Daarna tot 1957 weer op de Transvaalkade nummer 76 en vervolgens bij zijn schoonouders in de Pretoriusstraat 91 tot begin jaren 60.
Als ik van mijn huis in de Transvaalbuurt naar de Koningin Wilhelminschool in de Cornelis Drebbelstraat liep ik langs allerlei winkels en vedrijvigheid. Ik ging over de brug bij de Hema en beneden langs de Ringdijk met op de hoek de muziekwinkel in het Rechthuis, daarna de smederij van Quatfass waar de paarden werden beslagen, de meubelwerkplaats van Ketting, dan een lederwinkel, een manufacturenzaak en een melkwinkel en op de hoek een café/koffiehuis waar de kraaien hun tijd zoet brachten als er niets te begraven viel of als de paarden bij de hoefsmid waren. De koetsen stonden langs de dijk en in de Cornelis Drebbelstaat. Op de andere hoek was een klompenhandel waar onze klompen gekocht werden, ik meen zelfs dat er bonnen aan te pas kwamen. Tegenover de school was een smid of metaalconstructiebedrijf gevestigd wat tevens tot de bestaande laagbouw in de Simon Stevinstraat behoorde.
Midden in het volgende blok huizen, dus tot de Wakkerstraat, was een vis- en aquariumwinkel en om de hoek in die Wakkerstraat de bewaarschool, kakschooltje, met een mooie overdekte zandbak achter het schooltje. In de Wakkerstraat op de hoek van de Simon Stevinstraat, die in een bocht langs school liep, stond de Oude Hervormde Kerk, waar meestal zondags ochtenddienst werd gehouden en in de Willem Beukelsstraat aan het eind bij de Zacharias Jansestraat was de Gereformeerde Kerk met ochtend én avonddiensten. In dat laatste blok van de Zacharias Jansestraat was ook een Elisabeth Boddaerthuis waar een klasgenoot woonde, ene Gerrit dacht ik, de achternaam ben ik kwijt. Vanuit de Simon Stevinstraat links de Wakkerstraat in, dus in de richting van de Middenweg was er de drukkerij Van de Linden (?) waar we altijd papierstroken, afsnijdsels, kregen. Op de hoek was de speelgoedzaak van Proeskie waar we ons vergaapten aan het mooie en oh zo dure speelgoed in de etalage. Naar de Hemabrug toe kwam je langs de Bio, de bioscoop dus. Van de winkels die daar aan die kant waren herinner ik me vooral de drankwinkel waar met Pasen echte kuikentjes in de etalage liepen en de sigarenzaak waar later, in middelbareschooltijd, een vriendinnetje woonde. Zo was het rondje naar en van school dus compleet.
Geef een reactie