Een bizarre combinatie van mogelijke doodsoorzaken

0

Foto: Hart van Nederland

Diamantair overleden na overval woning (23 maart 2009)

Een 54-jarige particuliere juwelenhandelaar is vanmorgen bij een overval in zijn woning aan de Pekelharingstraat in Amsterdam – Watergraafsmeer om het leven gekomen.
Volgens de politie, die vanmiddag niet kon zeggen hoe de man om het leven is gebracht, overleed de man vanmorgen om vier uur.
Op het adres van de man staat het bedrijf Jawa ingeschreven. Jawa houdt zich bezig met ‘handelsbemiddeling in juweliersartikelen, optische en fotografische artikelen’. De politie kon vanmiddag ook niet zeggen of de woning van de man was beveiligd.
Een buurvrouw die vanmorgen om half negen haar hond uitliet, dacht eerst dat de politieafzetting te maken had met drugsoverlast. ”In dezelfde portiek komen vaak verslaafden. Ik dacht dat ze dat eindelijk gingen aanpakken. Die junks drukken vaak op alle bellen om binnen te komen. Een oude vrouw die daar woont, heeft er veel last van.”
De buurvrouw wist overigens niet dat er een diamantair in haar straat huisde. ”De politie was vanmorgen ook in de bosjes om de hoek aan het zoeken.” (Het Parool)

Gedode verkoper had geen alarm (24 maart 2009)

Jack Waterman, de 54-jarige juwelenhandelaar die gisterochtend om het leven kwam tijdens een overval in zijn woning in de Pekelharingstraat in de Watergraafsmeer, had geen extra beveiliging in zijn huis.
”Tenminste, ik heb nooit camera’s of extra beveiliging gezien,” zegt kennis Dick Erhardt.
Erhardt: ”Jack had een goedlopende zaak. Import en export van juwelen. Hij zat voor zijn werk veel in Engeland.”
Waterman was sportieve jongen. ”Hij had een hometrainer en zag er goed uit. Hij droeg geen opzichtige horloges of overdadige sieraden.”
Volgens Erhardt moet de dodelijke overval zijn gepleegd door een bekende van Waterman. ”Anders had Jack hem nooit midden in de nacht in zijn woning gelaten. Zijn dood verbaast me enorm.”
Erhardt kent Waterman ‘een jaar of zes’. ”Ik heb hem geholpen met zijn Filipijnse vrouw te trouwen. Ik geef advies in dit soort zaken. Laatst belde hij nog dat zijn vrouw was geslaagd voor een inburgeringsexamen en dat ze zich wilde naturaliseren.”
Erhardt vraagt zich af waar Watermans vrouw – ’25 jaar jonger’- was tijdens de overval. Een crime passionel acht hij onwaarschijnlijk. ”Ze waren nogal close. Was ze soms op familiebezoek naar de Filipijnen? Om papieren voor de naturalisatie te halen?”
Waterman bestierde vanuit zijn huis in de Pekelharingstraat eenmansbedrijf Jawa (JAcob WAterman) dat zich bezighield met ‘transitohandel in juwelen, goud, diamanten, tin, koper, platina, bio-brandstoffen, diesel en zilver’. Waterman is onbekend bij de Diamantbeurs, waarbij de meeste juweliers en handelaren zijn aangesloten.
De politie kon vanmorgen niets zeggen over eventuele vorderingen in het onderzoek en de manier waarop Waterman overleed. (Rom Rombouts)

Politie zoekt getuigen overval juwelenhandelaar (24 maart 2009)

De politie heeft dinsdagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht gevraagd voor de overval maandag op een juwelenhandelaar in Amsterdam. Daarbij kwam de 54-jarige man in het bijzijn van zijn echtgenote om het leven.
Het misdrijf had rond vier uur ’s ochtends plaats in de woning van het slachtoffer aan de Pekelharingstraat in het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. De politie hult zich nog steeds in stilzwijgen over de precieze doodsoorzaak van de juwelier. Ook wil zij niet zeggen of de daders iets hebben buitgemaakt. De overvallers zijn nog voortvluchtig.
De politie weet inmiddels iets meer over de handelaar. Hij zou op het Waterlooplein in Amsterdam sieraden en juwelen, zoals diamanten, verkopen. De politie heeft een aantal belangrijke sporen gevonden naar de daders van de moord. Ze is nog op zoek naar mensen die iets weten over een ladder die bij de woning is aangetroffen. Ook wil ze meer informatie over een grijze Skoda die mogelijk een belangrijke rol heeft gespeeld bij het misdrijf.
Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat de enige juwelenhandelaar die in de Pekelharingstraat staat ingeschreven het internetbedrijf Jawa is. Via de website van de firma kunnen klanten onder meer armbanden, kettingen en oorbellen bestellen. (ANP)

Politie krijgt één tip over moord juwelenhandelaar (25 maart 2009)

De politie heeft naar aanleiding van het tv-programma Opsporing Verzocht één tip gekregen over de moord op een juwelenhandelaar in Amsterdam-Oost. De melding heeft betrekking op de grijze Skoda waar de politie meer over wil weten, liet een woordvoerster woensdag weten.
De tip wordt onderzocht. De politie weet nog niet of bij het Meldpunt Misdaad Anoniem nog meldingen zijn binnengekomen.
De 54-jarige juwelenhandelaar kwam maandagochtend vroeg in zijn woning in de Pekelharingstraat in het bijzijn van zijn echtgenote om het leven bij een overval. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. De politie wil nog niets kwijt over de doodsoorzaak.
Het slachtoffer zou onder meer op het Waterlooplein in Amsterdam sieraden en juwelen, zoals diamanten, verkopen. (ANP)

Arrestatie na moord diamantair Waterman (30 maart 2009)

Een 22-jarige Amsterdammer wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van diamantair Jack Waterman. De man, een bekende van de politie, is aangehouden.
De politie gaat ervan uit dat de man niet alleen handelde. Naar ‘andere daders’ wordt nog een onderzoek ingesteld.
De 54-jarige diamantair Waterman werd vorige week gedood bij een brute overval op zijn woning in de Pekelharingstraat in Watergraafsmeer in Amsterdam. Dat gebeurde zondagnacht om vier uur. Het slachtoffer was op het moment van de overval samen met zijn echtgenote in de woning. De vrouw heeft na de overval via familie alarm geslagen.
Waterman bestierde vanuit zijn huis in de Pekelharingstraat eenmansbedrijf Jawa (JAcob WAterman), dat zich bezighield met ‘transitohandel in juwelen, goud, diamanten, tin, koper, platina, bio-brandstoffen, diesel en zilver’. Hij was vooral actief in landen in Oost-Europa. Waterman is onbekend bij de Diamantbeurs, waarbij de meeste juweliers en handelaren zijn aangesloten.
In het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd vorige week aandacht besteed aan de gewelddadige overval.
In de nacht dat Waterman overleed, stond een ladder tegen zijn woning op de eerste verdieping. Ook stond een grijze Skoda in de buurt van de woning geparkeerd. (Het Parool)

Foltering oorzaak dood van juwelier (27 juli 2009)

De 54-jarige juwelenhandelaar die in maart in zijn woning omkwam bij een overval, is geschopt, geslagen en gestoken met een schroevendraaier. Hij overleed aan de gevolgen daarvan.
Volgende week beginnen de rechtbankzittingen tegen de eerste verdachte.
Meerdere mannen zouden in de nacht van 22 op 23 maart via een geforceerde balkondeur de woning van het slachtoffer, Jack Waterman, in de Pekelharingstraat in de Watergraafsmeer zijn binnengedrongen. Ze eisten sieraden, diamanten en geld. Daarbij bedreigden ze Waterman met een vuurwapen. Na de mishandelingen overleed hij ter plekke.
Watermans vrouw was ook aanwezig en zij viel ook in handen van de rovers. Ze bonden haar benen vast met een riem, en dwongen haar een deken voor haar gezicht te houden. ‘Hou je mond, anders schiet ik jou dood,’ zou ze onder meer te horen hebben gekregen.|
Waterman had een eenmansbedrijf Jawa (JAcob WAterman) en verkocht sieraden en juwelen, onder meer via internet.
De overvallers maakten een onbekend bedrag aan geld en sieraden buit. De politie heeft inmiddels drie verdachten aangehouden, maar sluit niet uit dat nog meer aanhoudingen zullen volgen.
Een van de verdachten, de dertig-jarige W.P., moet volgende week donderdag voor de rechtbank verschijnen voor een zogeheten proformazitting. Bij een dergelijke zitting komen vooral procedurele zaken aan bod, waaronder in dit geval de verlenging van zijn voorarrest.
Vorige week arresteerde de politie nog een 29-jarige man op verdenking van betrokkenheid bij de dodelijke overval. Een 23-jarige man, een bekende van de politie, werd al enkele dagen na het incident aangehouden. (Het Parool)

10 jaar geëist voor dodelijke overval juwelier Oost (13 januari 2010)

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam 10 jaar celstraf geëist tegen drie mannen die de Amsterdamse juwelenhandelaar Jack Waterman in zijn huis zouden hebben overvallen. Dat liet een woordvoerder weten. Bij de overval in maart vorig jaar kwam het slachtoffer om het leven.
Volgens justitie drongen Khalid B. (23), Winston P. (30) en Moustafa el J. (20) midden in de nacht via het balkon de woning van Waterman en diens vrouw in Amsterdam-Oost binnen. Waterman zou zijn geschopt, geslagen en met een schroevendraaier in zijn nek zijn gestoken.
De juwelenhandelaar stierf aan een hartstilstand. Hij had die nacht al een hartinfarct gehad, maar was daar nog niet aan overleden. Doordat hij tijdens de overval letsel opliep aan zijn nekruggenmerg en het misdrijf veel stress bij hem veroorzaakte, gebeurde dat volgens justitie alsnog.
De vrouw van Waterman was tijdens de overval ook in de woning. De verdachten zouden haar hebben vastgebonden en met de dood hebben bedreigd. De overvallers zouden een tas met juwelen hebben buitgemaakt.
Volgens de officier van justitie hebben de drie mannen ”niets en niemand ontziend” en ”puur uit persoonlijk gewin” gehandeld. ”Zij zijn verantwoordelijk te houden voor het resultaat: een man is van zijn leven beroofd en een getraumatiseerde weduwe blijft alleen achter.”
Het OM verdenkt nog vijf andere personen van betrokkenheid bij de overval. Onderzocht wordt nog wat precies hun rol bij het misdrijf is geweest. Zij moeten zich mogelijk later voor de rechter verantwoorden.
De rechtbank doet 27 januari uitspraak. (ANP)

Verdachte beroving juwelier vrijgelaten (16 januari 2010)

De rechtbank heeft één van de verdachten vrijgelaten tegen wie justitie woensdag tien jaar cel had geëist voor de beroving met dodelijke afloop van juwelier Jack Waterman.
Het gaat om de dertigjarige Winston P., die volgens justitie één van de drie mannen was die Waterman ’s nachts in zijn slaapkamer overvielen.
De rechtbank doet pas op 27 januari uitspraak in de zaak, maar liet P. gisteren onverwacht vrij, omdat ze te weinig bewijs ziet dat hij medeverantwoordelijk is voor Watermans dood. De juwelenhandelaar werd op 23 maart overvallen in zijn woning in de Pekelharingstraat in de Amsterdamse Watergraafsmeer.
Het is niet duidelijk of de rechtbank onvoldoende bewijs ziet voor P.’s betrokkenheid bij de nachtelijke overval op de woning, of dat de rechters het met de advocaten van de verdachten eens zijn dat niet vaststaat dat de roof de oorzaak was van Watermans dood. De juwelier bleek enkele uren voor de beroving een hartinfarct te hebben gehad.
Advocaat Maribel Schwab van Winston P. had woensdag vrijspraak gevraagd.
De 23-jarige Khalid B., die de auto bestuurde waarin de overvallers vluchtten, en Winston P. waren de enigen die nog voor de overval vast zaten. Medeverdachte Moustafa el J. (20) was al eerder vrijgelaten. (Het Parool)

Overval juwelier mild bestraft (27 januari 2010)

Niet de geëiste tien maar vijf jaar cel. Plus twee vrijspraken. De Amsterdamse rechtbank heeft de verdachten van een gewelddadige overval waarbij juwelier Jack Waterman om het leven kwam, lagere straffen opgelegd dan geëist.
Hoofdverdachte Khalid B. (23) moet vijf jaar de cel in voor de overval op 23 maart. B.’s medeverdachten Winston P. (30) en Moustafa el J. (20) werden vrijgesproken, omdat de rechtbank onvoldoende bewijs ziet dat zij bij de nachtelijke overval betrokken waren.
Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden tien jaar geëist tegen alle drie de verdachten, omdat zij volgens justitie gezamenlijk voor de dood van Waterman verantwoordelijk waren.
De rechtbank legt B. een veel lagere straf op, omdat de deskundigen niet met zekerheid hebben kunnen vaststellen dat Waterman als gevolg van de beroving van zijn woning is overleden. Hij had op de dag van de overval een hartinfarct gehad.
Waterman en zijn vrouw werden midden in de nacht met grof geweld beroofd door zeker drie in zwart geklede mannen met bivakmutsen en handschoenen, die de slaapkamer van de woning in de Pekelharingstraat in de Watergraafsmeer waren binnengedrongen.
Ze schreeuwden om geld en juwelen, dreigden met een vuurwapen, schopten en sloegen de juwelier, staken hem met een schroevendraaier in de nek en bonden zijn vrouw vast met een riem.
Toen de mannen waren gevlucht met 135 sieraden, een horloge en geld, lag Waterman levenloos op bed. Hij kon niet meer worden gereanimeerd.
De juwelier klaagde in de dagen voor zijn dood al over pijn onder zijn linkerschouder en benauwdheid. De patholoog-anatoom en een neuropatholoog die zijn lichaam onderzochten, stelden vast dat hij waarschijnlijk enige uren voor de gewelddadige beroving een hartinfarct had gehad. Een deskundige zei dat sprake was van ‘een bizarre combinatie van mogelijke doodsoorzaken’. (Het Parool)

Share.

Leave A Reply