Een echte buurtvereniging

0

31 december 1952 – 31 december 1972

Door: Sarina ter Veer (1952) heeft 19 jaar in de Ritzema Bosstraat gewoond, op 30-huis.

Koninginnedag 1958 Sarina staat rechts: verkleed voor de optocht. Alle rechten voorbehouden

Zolang wij in de Ritzema Bosstraat woonden, zijn mijn ouders lid geweest van Reigersburg, de buurtvereniging van Jeruzalem bij ons in de straat. Het clubblad heette ‘Het Reigertje’.

Mijn vader is jarenlang penningmeester van deze club geweest en er werden dan ook regelmatig vergaderingen gehouden bij ons thuis. Het eerste clubgebouwtje was naast Zaagsma, het Schildertje, een kleine ruimte van zo’n drie bij vijf meter. Elke maand was hier het hoofdkwartier van het beroemde kranten inzamelen. Hiermee probeerde de vereniging de broodnodige centen bijeen te schrapen. Veel mensen kwamen helpen met ophalen, met bundelen en met op de auto laden. Van het geld werd ieder jaar een feestelijke koninginnedag georganiseerd met optochten, verkleed en met versierde step of fiets. Je kon dan een prijs winnen. Verder waren er allerlei kraampjes, met tombola, draaischijf, ballengooien, etc. Ook het Sinterklaasfeest was een hoogtepunt. Alle kleintjes mochten, voorzien van een ‘label’ de Sint bezoeken en een presentje in ontvangst nemen. En in 1955 werd de tien jarige viering van de bevrijding ook uitbundig gevierd. Verder was er Hartjesdag, de pitrietclub, enz, enz.
Na jaren in het kleine zaaltje te hebben vertoefd, kreeg de vereniging een heus eigen clubgebouw in de Bakhuys Rozenboomstraat. Dat gebouw is er nu nog steeds, zij het wat verwaarloosd. Ik heb in dat clubgebouw heel wat voetstappen liggen.

Het eerste ‘clubhuisje’ van Reigersburg tijdens kranten ophalen. De kranten werden bij het clubhuisje afgeleverd en op de grote wagen geladen. Op de foto staan een aantal (bestuurs)leden van het eerste uur, de man met de gleufhoed is Sarina’s vader. Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply