1991 – 2019
Auteur: Jo Haen – Verteller: Gitta Bessem (1971) Geboren in Eindhoven, maar woont sinds 1988 in Amsterdam. Voorzitter van de kinderboerderij De Werf – Beroep: Senior Communicatie Adviseur
Op een zonnige junidag heb ik een afspraak met Gitta Bessem, voorzitter van de Stichting Kinderboerderij de Werf. Zij is sinds 2012 als vrijwilliger betrokken, niet omdat ze zo’n grote dierenvriend was, al is ze dat inmiddels wel, maar meer omdat ze het zo’n geweldige plek vond voor haar kinderen.
Iets blijvends voor de buurt
Lekker buiten zittend, onder het genot van een drankje, terwijl de kippen en spelende kinderen om ons heen scharrelen, vertelt Gitta me over het ontstaan van De Werf.
Het idee voor een kinderboerderij is in 1991 ontstaan tijdens een straatfeest voor de bewoners van de Archimedeslaan. Zij genoten ervan het feest met en voor de buurt te organiseren. Het zou leuk zijn als er iets blijvends voor de buurt zou komen. Iemand kwam toen op het idee van een kinderboerderij en iedereen vond dat een goed plan. Achter het Wellant College tegen de spoordijk aan bevond zich een groenvoorziening met een werf van de gemeente Amsterdam. Toen de voorziening vertrok kwam er een stuk grond ter beschikking. Een naam was dus gauw gevonden: De Werf.
Het Fluithuis
Op het terrein van de Jaap Edenbaan had de heer Fluit een verblijf waarin hij pauwen hield, het z.g. Fluithuis. Dat verblijf mocht men gaan gebruiken en timmerde men om tot stal. Het is nog steeds onderdeel van de kinderboerderij. Veel buurtbewoners meldden zich als vrijwilliger en met behulp van iedereen werden er dieren overal vandaan gehaald. Op die manier zou dat nu niet meer kunnen, gezien de regelgeving van tegenwoordig. Men dient rekening te houden met de ARBO-wet, er zijn voedselvoorschriften, de gezondheid van de dieren is heel belangrijk, en nog meer. Er zijn nu ook verplicht 2 gediplomeerde betaalde krachten in dienst.
Veel vrijwilligers, stagiaires en scholieren
Maar het meeste werk wordt toch gedaan door vrijwilligers, zo’n 40 in getal. Sommigen zijn er al vanaf het eerste uur. En door stagiaires b.v. van het nabijgelegen Wellant College. Maar ook door scholieren van middelbare scholen die een maatschappelijke stage moeten volgen of leerlingen van een beroepsopleiding.
Er is altijd veel te doen: schoonmaken, voeren, maar ook voorlichting geven aan bezoekers, groepen ontvangen, onderhoud gebouwen en aandacht voor de zieke dieren. Gitta heeft zelf geen opleiding voor dierenverzorging maar ze leert veel van de beheerders en weet er inmiddels aardig wat van.
Subsidie en donaties
Zo’n kinderboerderij kost natuurlijk een hoop geld, ondanks de onbetaalde vrijwilligers. Vorig jaar was er een begroting van € 90.000. Gelukkig krijgt men subsidie, zo’n € 20.000, maar de rest moet toch komen van donateurs. En dat lukt aardig, zegt Gitta trots.
Ook het ‘konijnenhotel’, waar ook cavia’s en kleine huisdieren mogen komen logeren, brengt aardig wat geld op. Dan zijn er door het hele jaar heen diverse activiteiten zoals b.v. het schapenscheerdersfeest. Die brengen ook geld op en uiteraard is er de kantineverkoop en de kantineverhuur.
Konijnenhotel
In het konijnenhotel kunnen konijnen dus een tijdje logeren, maar De Werf heeft ook een konijnenopvang waar zwerfkonijnen en z.g. ‘afstandskonijnen’ worden opgevangen. Men probeert voor die beestjes weer een goed adres te vinden. Dat gaat heel goed, momenteel is er zelfs een tekort aan konijnen en is er een wachtlijst. Het beste is om 2 konijnen tegelijk te nemen, konijnen zijn sociale wezens en gedijen het beste als ze met zijn tweetjes of meer zijn.
Cameratoezicht en alarm
In totaal zijn er ongeveer 45 dieren. Op dit moment wonen er: 10 kippen en 1 haan, 3 varkens, 4 konijnen, 5 cavia’s, 3 grote konijnen (Vlaamse reuzen en een Franse hangoor), 2 pony’s, 1 ezel (men is nog op zoek naar nog een ezel), 4 schapen, 4 geiten, 4 eenden en 3 pauwen.
Tegenwoordig is er cameratoezicht en is er een alarm. In het verleden zijn er ’s nachts wel eens nare dingen gebeurd. Ook overdag is er zo toezicht op de dieren.
Minder leuk is het ook dat er volgens Gitta tegenwoordig heel veel konijnen gedumpt worden in de openbare ruimte. Vreselijk vindt ze dat en het is nog gevaarlijk ook i.v.m. de konijnenziekte en andere ziekten die ook mensen kunnen besmetten.
Keurmerk van het VSKBN
Ze vertelt trots dat de boerderij een keurmerk heeft van het VSKBN (Verenigde Stads- en Kinderboerderijen Nederland). En dat het uniek in Nederland is dat Amsterdamse kinderboerderijen een overeenkomst hebben gesloten waarin ze hebben afgesproken meer te doen dan wettelijk verplicht is voor het dierenwelzijn
Maar een nadeel is weer dat door de zwaardere eisen rondom hygiëne, scholing en beheer de uitgaven van de boerderij fors stijgen. En daarom is steun hard nodig om de deuren van de boerderij te kunnen openhouden.
Hoe kan ik donateur worden?
Dus namens Gitta: als je van dieren houdt en van de kinderboerderij De Werf word dan donateur en meld je aan via beheer@kinderboerderij-de-werf.nl. En kijk ook eens op de website www.kinderboerderij-de-werf.nl
Geef een reactie