
februari 2025
Door: Jo Haen – Vertellers: Alexander en Anneke
Marlou Somers van Dynamo attendeerde me erop dat Alexander en Anneke nu voor het derde jaar op rij voor 32 personen een gratis 4-gangendiner verzorgen voor buurtbewoners. Zij regelen het eten en de aankleding, Dynamo stelt de ruimte ter beschikking en zorgt voor de gastenlijst. Het is elk jaar een mooie mix van buurtgenoten die samen aan lange tafels zitten, genieten van het eten en elkaar beter leren kennen.
Gastvrije ontvangst
Op een regenachtige februariavond ging ik bij Alexander en Anneke op bezoek en werd gastvrij door de organisatoren ontvangen met koffie en een stuk zelfgebakken plaatkoek. Ook kreeg ik zelfs een leuk, kleurig armbandje, gemaakt door zoontje Walter (8). Hij had zijn moeder gevraagd vooral niet te vergeten om het mij te geven, nu hij al op bed lag. Dank je wel Walter!
Idee ontstaan in 2022
Het idee voor het diner is ontstaan in 2022, toen door de stijgende energieprijzen ieder huishouden van de overheid een bedrag kreeg als tegemoetkoming in de energiekosten. Alexander en Anneke hadden net zonnepanelen aangeschaft en besloten met dat geld iets ‘voor de medemens’ te willen doen. In gesprek met Dynamo is het idee ontstaan om een diner – toen volledig gefinancierd met de tegemoetkoming – in het Parkhuis te organiseren voor buurtbewoners.

Diner helemaal gratis
Het diner bestaat uit 4-gangen, met dit jaar een soep van knolselderij, Kippendij in champignonroomsaus, gemengde seizoensgroenten en aardappelgratin, gevolgd door een kaasplankje en als toetje appelcake met ijs en verse slagroom. Ook voor de tweede en derde editie van het diner hoefden de gasten niks te betalen.
Dit geweldige initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door slagerij in ’t Veld op de Hogeweg, Arnoud Vos Groente en fruit en kaashandel Dammers, twee marktkramen op de zaterdagochtendmarkt in Diemen. Leuk om te vermelden is dat tijdens de laatste editie de aardpeer uit de eigen Brabantse volkstuin van de vader van Alexander afkomstig was.
Voorbereiding met hulp van Jasper
Het voorbereiden van het diner gebeurt met hulp van Jasper, de broer van Anneke. Hij is kok en samen met de familie wordt het diner op zaterdag voorbereid in zijn restaurant. Het is een dag waarop er heel wat aardappelen en appelen worden geschild en gesneden. Gezellig met elkaar.

Tijdens het diner op zondag zijn Alexander en Anneke voornamelijk in de keuken te vinden en de kinderen in de bediening, bijgestaan door een ander gezin met twee kinderen (Valerie en Kasper) en een aantal vrienden/collega’s. Inmiddels is het andere gezin zo enthousiast geworden dat die dit jaar ook financieel hebben bijgedragen.
Initiatief dat navolging verdient
Hoe lang ze er nog mee doorgaan? Zo lang het kan, en hopelijk is dat nog heel lang, want dit is natuurlijk een initiatief dat navolging verdient. Alexander en Anneke zijn bescheiden, maar wat mij betreft mogen ze hier trots op zijn.
Geef een reactie