Een nieuwe inrichting Amstelstation en omgeving

0

Bijna een jaar lang leek de omgeving van het Amstelstation wel een zandbak. Vanaf deze week is dat verleden tijd: het nieuwe Julianaplein is klaar. De complete herinrichting van het gebied verloopt in fasen tot 2023 maar de rest van de openbare ruimte is begin 2019 al gereed.

Afgelopen januari zijn we gestart met de herinrichting van de openbare ruimte rondom het Amstelstation. Hieronder vallen het Julianaplein, het voorplein en de huidige locatie van het busstation. Een van de onderdelen was het creëren van een nieuwe verkeerssituatie. Hiervoor moest het tramstation verplaatst worden, tramrails worden weggehaald en verlegd, kabels en leidingen verplaatst, opnieuw geasfalteerd en 29 bomen (Platanen) worden geplant. Al met al nogal een klus. Tijdens de zomer is zelfs aaneengesloten 17 dagen lang 24 uur per dag doorgewerkt om het tramstation van lijn 12 verplaatst te krijgen. Eind deze week wordt het nieuwe Julianaplein opgeleverd.

Het Amstelstation in 1940. Koningin Wilhelmina verrichtte in 1939 de opening. Het gebied rondom het station werd vernoemd naar Wilhelmina’s dochter prinses Juliana

Resultaat
De complete herinrichting duurt tot 2023. Het zichtbaar resultaat is dan: een prachtig opgeknapte stationshal, goed ingerichte perrons, meer ruimte voor fietsers (grotere fietsenstalling), een prachtig stationsplein én een nieuw bus- en tramstation met paviljoen voor tramchauffeurs. Kortom: beter openbaar vervoer in een aantrekkelijke omgeving. Hierdoor kunnen reizigers – lopend of fietsend – straks dagelijks in groten getale gebruik maken van trein, metro, bus en tram.

Door het Julianaplein efficiënter in te richten, o.a. door het verplaatsen van het bus- en tramstation naar andere locaties, is ruimte ontstaan voor woningbouw. Tegenover het Amstelstation worden circa 200 duurzame huurwoningen gebouwd. Hiervan is ongeveer 80% bestemd voor middeninkomens (waarvan de helft voor gezinnen), 20% zijn woningen in de vrije sector huur (naar verwachting gereed 2022, de bouw start over ongeveer een jaar). De Amsteltower met circa 200 woningen en een hotel is dit jaar al geopend. Het project is een intensieve samenwerking tussen gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam, NS en ProRail.

Zoals het er nu uitziet

Zoals het uiteindelijk gaat worden

Share.

Leave A Reply