2019
Door: Jan Dijk (1947) Jongste zoon van Ds J. Dijk, ex-huisarts in A’dam ZO.
Op de dodenherdenking helemaal op het Ceramplein in de Indische Buurt voerde een Surinaamse vrouw het woord. Ze zei, dat vrijheid haar kortweg blij maakte. Ze was van de Evangelische Broedergemeente en kerkte dus in de Koningskerk, die zo mooi is witgeschilderd.
Ik wees haar erop, dat zich recht tegenover de kerk een oorlogsmonumentje bevindt, rondom een van de bomen daar, met de volgende tekst: 1945 VRYHEID BLYHEID 1955. Ze wist er niks van. Ze gaat gauw kijken. Het is het meest onbekende monument van de Meer en misschien wel het kleinste oorlogsmonument van Nederland.
Vandaag liet ik het zien aan de beheerder van de Koningskerk. Die was blij verrast; we moeten volgend jaar iets organiseren, zei ze. Met bloemen en zo.
Foto: Jo Haen
W. van Vliet zegt
In het voorjaar van 1980 stuurde een attente bejaarde bewoner van District Oost een niet alledaags verzoek naar de gemeente. Hij zou graag zien dat de letters in de boomrand, om de vrijheidsboom op het plein voor de Koningskerk aan het Robert Kochplantsoen, werden opgehakt.
Niemand van District Oost wist van het bestaan van een vrijheidsboom daar af. Toch was die bedoelde boom snel gevonden. In de boomrand was nog flauw te lezen: 1945 VRIJHEID – BLIJHEID 1955.
Bij de 10-jarige herdenking van de bevrijding van ons land van de 2e wereldoorlog is daar deze vrijheidsboom geplant.
Voor onze voorman steenhouwer Klein Egelink was dit geen probleem. Hij vond het wel weer eens leuk om zoiets te moeten doen. De boomranden zijn daarvoor naar de steenhouwerswerkplaats op de werf gebrcht, daar bleek dat het ophakken wel voorzichtig moest gebeuren omdat de hardstenen boomranden nogal ‘gaar’ waren.
Op bijgaande foto’s ziet u dhr. Klein Egelink aan het werk en de boomrand weer om zijn vrijheidsboom. Onze bejaarde bewoner is zeer tevreden met het resultaat en wij ook.
W. van Vliet
Bron: Over Wegen november 1980
Jan Dijk zegt
Blij dat ik dit weet. Ik heb er destijds met de kerk, de kosteres, over gepraat. Ik hoor dat het monument inmiddels door de Broedergemeente is geadopteerd.