Een slechte ervaring op het Gallie

2

1942 – 1970

Door: Ben Kessler (1942) Geboren in het Burgerziekenhuis. Tot aan mij 28ste in de Ampèrestraat gewoond, daarna in Duivendrecht en De Bijlmer. Tegenwoordig woon ik al 44 jaar tot groot genoegen in Hoorn ! Ik kom nog regelmatig in de Watergraafsmeer o.a. voor de Pure Markt in Frankendael en met Koningsdag!

Galileiplantsoen 80 – Het voormalige winkeltje van Rous – 2014 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Ook wij hadden het, zoals zovelen, altijd over het Gallie in plaats van het Galileïplantsoen.Ik was dus verrast een verhaal op de site te vinden met die naam.

Ik heb op het Gallie een slechte ervaring opgedaan. Ik was op vierjarige leeftijd in de Weteringsloot (officieel de Molenwetering) gevallen en bijna verdronken! Ben nog net op tijd gered door onze buurman mijnheer Rous van her kruidenierswinkeltje op de hoek. Deze mijnheer heeft mij in datzelfde jaar nogmaals gered met een ladder van de regenpijp op de eerste verdieping. Ik was daar ingeklommen tot aan de dakgoot maar durfde kennelijk niet helemaal terug naar beneden.

Dit gebeurde dus in 1946 in een tijd dat je bijna op elke straathoek een winkel had.Bij ons was dat Rous op de hoek Gallie/Ampèrestraat en daar recht tegenover Fontein de slager, met op de andere hoek Ampèrestraat/Voltaplein Heier van de fietsenwinkel.Tegenover ons waren garageboxen die volgens mij bijna nooit door auto’s zijn gebruikt, want niemand van ons of onze buren hadden een auto. Deze boxen zijn wel als fietsenstalling door Heier gebruikt em later ook één of twee door Fontein om worst te maken.

Share.

2 reacties

 1. Wilhelmina Heri Ik kan me nog herinneren dat er een hondje verdronken was omdat hij dacht dat hij op dat dun laagje ijs kon lopen.gelukkig heb ik het niet gezien!!maar het was wel altijd spannend of het ijs al hield zodat je op het gallie kon schaatsen.als er sneeuw lag dan kon je naar beneden sleeen wat toch wel een risiko was je moest genoeg vroeg remmen anders lag je in het water!

  Corey Lascaris Wat een pracht foto!

  Anne de Wit-Zuidema Ook ik ben er door het ijs gezakt. Reuze bang dat de vissen door mijn schoenen heen in mijn tenen zouden bijten. En stinken dat ik deed toen ik kletsnat naar huis toe liep!

  Hans Plas Gelukkig, dus overleefd. Welk kind in de Watergraafsmeer opgegroeid heeft er niet in een sloot gelegen. Ik denk dat ik ze allemaal gehad heb.

  Richard Mol ook ingelegen .. daarna wel een half uur in bad om te reinigen .. mooie tijd met het voetbal op de radioweg en de rolschaatsbaan ..

  Jan Root Volgens mij hebben we heel vaak(Bennie Kessler)samen gespeeld.Woonde op Voltaplein 27 recht tegenover de fietsen winkel van de Heier. Kom uit het zelfde bouwjaar.

  Edith Schneider-Vermolen In de strenge winter van 1963(?) liepen we onder de bruggen daar door. Moet er niet aan denken dat m’n
  (Klein-)kinderen dat ook gedaan hebben of doen.

 2. Lies de Weerdt on

  in de jaren 1956 en later hebben wij gedansd in een lokaal in de Fahrenheitstraat, wellicht de school ?
  Ben inmiddels 81 jaar, maar ben benieuwd of mensen zich dat nog herinneren. Wij, mijn ex man en ik werden op een gegeven weggestuurd en mochten niet meer komen omdat: wij met onze armen niet omhoog, maar hangend dansten. Ja echt waar, kan je je nu niet meer voorstellen.
  Het was daar wel erg gezellig, dus ik heb maar onze excuses aangeboden en toen mochten we weer terugkomen. Gezellige tijd gehad.
  Lies de Weerdt (v.h. Pappot -de Weerdt )

Leave A Reply