1953 – 1960
Auteur: Erny Sieswerda (1939). In 1960 gehuwd met Cor van de Kleut. Ze woonde t/m haar 6e jaar in de Landbouwstraat nr. 17 en in 1945 verhuisde het gezin naar de Gaffelstraat nr. 33. Haar ouders bleven in Betondorp wonen tot hun overlijden in 1999, Sinds 1975 woont ze in Middenbeemster.
Ook een theatergroep
De Volkstuinvereniging telde ook naast de balletgroep ook nog andere activiteiten, zoals de theatergroep met veel enthousiaste en creatieve jonge mannen, die hun schouders er onder hadden gezet om een eigen gebouw op het complex zelf te realiseren. Volgens de Eeuwigdurende kalender moet de ingebruikname ervan op Eerste Pinksterdag 14 juni 1953 zijn geweest. Dat weet ik precies omdat die dag op mijn verjaardag viel.
Met het trekpontje de ringvaart over
Het was een hele verandering, want op de fiets moesten we nu langs de Weesperzijde en ter hoogte van het Volkstuincomplex met het trekpontje de Ringvaart overvaren. Vooral in de donkere maanden was het best eng. Het gebouw had nog geen elektriciteit, maar de ruimte werd verlicht met butagas. Het gaf wel een heel intieme sfeer.
Gemaskerd bal, polonaises en de ‘stokkenparade
Er werden na de revue grote feesten georganiseerd. Een gemaskerd bal, bijvoorbeeld. Mijn vriendin en ik maakten een mooi kostuum met op het masker de naam van de club ‘Vrede’ en ’Lust.’ (Toen verbond ik er nog geen andere gedachten aan). Er werden polonaises gehouden en we dansten de quickstep of op de driekwartsmaat. Een van de hoogtepunten was de ‘stokkenparade’, waarin de jonge mannen een soldatensketch opvoerden.
Helaas geen foto van het trappendecor
‘Voor een uitvoering werd ook eens een heel bijzonder decor gebouwd. Met trappen links en rechts waarover we moesten lopen en zingen. Dat trappendecor stond buiten het gebouw en soms was het oefenen wel een koude bedoening. Er moest heel goed geoefend worden, voordat het een goed lopend geheel was. Jammer, dat daar geen foto van is gemaakt.
Omstreeks 1960 kwam er een eind aan deze leuke tijd. Waarschijnlijk viel het hele verenigingsleven stil omdat het volkstuincomplex moest verdwijnen. En zo beëindig ik mijn verhaal over de Wetbuurt en Vredelust.
Lees ook: Volkstuinvereniging Vredelust, een bruisende tuin
Noot van de redactie: Nadat volkstuincomplex Vredelust verdween kwam er in Duivendrecht een Nieuw Vredelust met 103 tuinen. De vereniging Vredelust is opgericht in 1960 en ontstaan uit de tuingroep Vredelust, die plaats moest maken voor de bouw van de Bijlmerbajes. Het openbaar groen in de tuin, waaronder de gemeenschappelijke tuin De Wijde Blick en een grote natuurspeeltuin, wordt door de tuinders zelf onderhouden. Nieuw Vredelust omvat ook een bijentuin.
Ann Lucas zegt
Het pontje van Bertus van uit tuinhuisje met de pont zo naar school.We hadden een huisje op het oude Vredelust wat toen weg moest voor Bijlemerbajes.