Er valt nog genoeg te sporten in de Watergraafsmeer

0

20 maart 2011

Verteld door: Tiny van Langen (1946). Geboren in Purmerend. Zij heeft een aantal jaren in de Pretoriusstraat gewoond. Tegenwoordig woont zij in Amsterdam Noord. Tiny is een trouwe fan van de verhalenwandelingen.

Verslag van een verhalenwandeling op 20 maart 2011.

De gids probeert de klimwand in het nieuwe sportcomplex van de UvA het Universum aan de Kruislaan.
Foto: Tiny van Langen Alle rechten voorbehouden

Onze gids, Jo Haen, had er duidelijk zin in. Vanuit de verte zagen we haar al drukbewegend de namen van de deelnemers noteren en € 2,50 innen. Het weer kon niet beter, het zag er zonnig uit.
Nadat de groep compleet was vertrokken we in stevige looppas. Jo houdt van opschieten en bewegen. In het nieuwe sportcentrum Universum bewonderden we de kleurige klimmuur waar een instructeur bezig was met een groepje jongeren.

Via de velden van Zeeburgia liepen we het sportpark Middenmeer in. Bij een bruggetje bekeken we de “Siamese tweeling”, twee bomen die te dicht op elkaar geplant waren en in elkaar gegroeid.
Even later mochten we uitrusten op de tribune van honkbalvereniging OVVO terwijl Jo over deze club vertelde.
Daarna kwam voetbalvereniging Fortius (fusie van Madjoe en DJK) aan de beurt. Hier liet Jo een foto zien van een paard en maaimachine. Zo maaiden ze vroeger de velden.

Na een paar bruggetjes op naar voetbalclub GeuzenMiddenmeer, hockeyclub Athena en de atletiekvereniging AV23. Hier las Jo een komisch verhaal voor uit 1925 van de toenmalige voorzitter. Veel vrouwen zouden hun (a.s.) echtgenoten afhouden van een roemvolle sportieve carriere. Omdat ze zelf niet van sport hielden, hun man te veel weg was, sport teveel geld kostte of omdat het stapelmal was zich dood te rennen voor niets!
Hierna nodigde Jo liefhebbers uit voor een rondje rennen op de baan. Zelf nam ze het voortouw en drie deelnemers volgden haar.

Op Park de Meer, het oude terrein van Ajax, verkleedde Jo zich als Ajaxfan en las een autobiografisch verhaal voor over Ajax-Benfica in 1969. Vervolgens naar de middenstip waar we een verhaal van Umberto Tan te horen kregen.

Via tennisclub VVGA waar een meeloopster (77) nog steeds tennist, richting Middenweg r.a. het pad in en via een bruggetje naar de velden van WV-HEDW. Hier luisterden we bij twee herdenkingsmonumenten naar het verschrikkelijke verhaal over de jeugdige joodse voetballers die omkwamen in WO-2.
Aangekomen bij de Jaap Edenbaan vertelde Jo iets over Jaap Eden en haar eigen bochtentrauma dat ze maar niet kan overwinnen. (En maakte de schrijfster van dit verhaal nog een prachtige spagaat. Red.)
In café de”Skeeve Skaes” genoten we van koffie en gezellig napraten.

De klimwand in het nieuwe sportcentrum Universum aan de Kruislaan. Op de foto o.a. Ria de Wit, René en Yvonne Haen en Cor Kniese.
Foto: Tiny van Langen Alle rechten voorbehouden

Het verhaal van Zeeburgia. Op de achtergrond de Kruislaan. Foto: Ria de Wit Alle rechten voorbehouden

Op het sportcomplex van Fortius (fusie van DJK en Madjoe). Helaas was de voetbalwedstrijd net afgelopen.
Op de foto v.l.n.r. Bessel Jonker, Els Lelijveld, Jo Haen en Toos Kuit
Foto: Tiny van Langen Alle rechten voorbehouden

Hij kwam met paard en maaimachine om het veld van DJK te maaien. (Na fusie met Madjoe nu Fortius).
Foto: Ron de Wit DJK Alle rechten voorbehouden

Spelende DJK kinderen in het pas gemaaide gras door boer Bertus.
Foto: Ron de Wit DJK Alle rechten voorbehouden

AV23 Een rondje van 400 meter rennen op de sintelbaan van AV 23. Op de foto John Haen en Jo Haen. Op de achtergrond Tiny van Langen
Foto: Els Lelijveld Alle rechten voorbehouden

De mascotte op de middenstip. Foto: John Haen
Bewerking foto: Ron de Wit Alle rechten voorbehouden

Ajax Het verhaal van Benfica-Ajax op 5 maart 1969.
Foto: Els Lelijveld Alle rechten voorbehouden

Bij het oorlogsmonument van WV-HEDW. Foto: Tiny van Langen Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply