1933
Door: Henk de Koning (1922 – december 2006), was zoon van dhr. De Koning, destijds hoofd van de Hogewegschool. Hij is geboren op de Linnaeusparkweg 13 en is in 1932 naar de Radioweg verhuisd. Hij was werkzaam als leraar lichamelijke opvoeding.
In mijn herinnering was het op zaterdag vóór Pasen 1933 dat een groot eskader Italiaanse amfibievliegtuigen onder leiding van Generaal Italo Balbo (1896-1940) een ‘goodwill’ bezoek bracht aan onder andere Nederland. Er was in de media gemeld dat omstreeks 13 uur het eskader over de Watergraafsmeer zou vliegen op weg naar de Koninklijke Marineluchtbasis vlakbij de Oranjesluizen. Er was daar tegen het water aan een grote hangaar gebouwd voor de marine. Wij stonden in de huiskamer te wachten op het spektakel. Plotseling zagen we ze komen en stormden we gedrieën naar boven naar het balkonnetje om ze beter te kunnen zien. Nu was vader juist bezig de trap naar boven te schilderen en was halverwege toen we langs hem heen over de natte trap holden. De gele afdrukken van onze voetstappen op het linoleum van de hal en de slaapkamer waren later stille getuigen van onze haast! In drie golven kwamen de grote vliegtuigen laag overvliegen. Het was een geweldig gezicht en zal me altijd bijblijven. Vader was uiteraard goed kwaad en we waren nog lang bezig de verf met een doek gedrenkt in benzine weg te poetsen.
Met Balbo ging het tot het begin van de Tweede Wereldoorlog goed. In 1933 vloog hij naar New York en werd door Mussolini benoemd tot maarschalk luchtvaartzaken. In 1934 werd hij gouverneur van Libië waar hij zich inzette voor verbetering van de infrastructuur. Bij de totstandkoming van de as Rome-Berlijn keerde hij zich tegen dat verbond met Hitler. Hij werd op 28 juni 1940 met zijn vliegtuig door het Italiaanse afweergeschut, volgens zijn vrouw in opdracht van Mussolini, neergeschoten boven Tobroek en kwam daarbij om het leven.
N.B. De gegevens over Balbo zijn mij door mijn Italiaanse kleinzoon Brian Subinaghi aangereikt, waarvoor ik hem zeer dankbaar ben.
Ruud Greeff zegt
Alexandra & Giuliano
Over Italo Balbo is veel geschreven. Of dat ook voor Claudio Brunelli geldt is mij niet bekend, maar als rechterhand moet hij opgevallen zijn. In ieder geval is er bij de Engelse versie van Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Italo_Balbo) omtrent het leven en dood van Italo Balbo een uitgebreid overzicht opgenomen van de verschenen literatuur, ook over het neerschieten van het vliegtuig. De uiteindelijke conclusie is toch, dat er geen opzet van de zijde van Mussolini in het spel was.
Of Mussolini Balbo liever kwijt dan rijk was is natuurlijk de vraag, maar Italo Balbo was toen nog steeds een held, ook internationaal, en zoveel helden had Italië toen niet.
Ruud Greeff
Giuliano en Alexandra Brunelli zegt
Italo Balbo en Claudio Brunelli
Beetje laat deze reactie,
Sinds onze vakantie heeft mijn schoonvader meer verteld over zijn vaders kant. Mijn schoonvaders oom heette ook Claudio Brunelli (mijn schoonvader is naar zijn oom vernoemd) die de rechterhand was van Italo Balbo. En in het vliegtuig zat die is neergeschoten door Mussolini. Heel erg interessant want mijn man (Giuliano) heeft van zijn vader deze informatie ook nog niet eerder en zo uitgebreid gehoord.
Mocht er teruggereageerd worden (aangezien wij pas pas na een jaar reageren omdat wij dit niet eerder wisten) kunnen we misschien verder verhalen vertellen wat wij weten en toevoegen.
Giuliano en Alexandra Brunelli
Brian Subinaghi zegt
Ik heb dit verhaal van mijn grootvader Henk de Koning zeker honderde keren gehoord. Dit heeft zeker een grote indruk op hem gemaakt. Ik weet nog heel goed toen opa in de zomer van 2006 dit verhaal bij ons in de tuin in Italie schreef en mij vroeg of ik informatie over Balbo en het preciese jaartal kon vinden. Als ik dit verhaal lees, krijg ik er nog tranen van in mijn ogen .
Brian Subinaghi
2008