1913
Door: Jo Haen
Eeuwfeest in de Hibsekrib
Was er tijdens het halve-eeuwfeest van de Nederlandse onafhankelijkheid in 1863 al een groots feest in de Hibsekrib georganiseerd, men deed dat in 1913 nog eens dunnetjes over.
Een oude foto bewijst dat de Ipsenstraters konden feestvieren. Voor de ingang van hun straat is een met groen en bloemen versierde erepoort opgericht, waarin ’s avonds lampions brandden. Het feestcomité zit op de voorgrond, gedekt met een strooien dakje, een pet of een hoed. Geheel rechts zit de populaire burgemeester J.W. de Wit, sinds 1899 burgemeester van Watergraafsmeer. Geheel links staat een figuur die Napoleon met steek moet voorstellen en op het balkon rechts staat de zoon van de caféhouder die het bekende café Oud-Rozenburg, (later De Zwarte Ruiter, Nieuw-Rozenburg en nu Elsa’s Café geheten) beheerde.
Eerste prijs
Is het wonderlijk dat aan de makers van deze feestversiering door het Comité Onafhankelijkheidsfeest 1813-1913 de eerste prijs werd toegekend?
De bekende schilder J. Renaud, die een meterslang schilderij van het Rechthuis vervaardigde, had ook een aandeel in het feest van de Hibsekrib: hij maakte het wapen van Watergraafsmeer en de schilden 1813-1913, die tussen het groen van de erepoort waren opgehangen.
Onder de belangstellenden die naar deze versiering kwamen kijken bevond zich ook de toen vijftienjarige Jan van Langen, die in later jaren tot de bekendste Meerbewoners zou gaan behoren. Hij leerde in dienst bij de grenadiers trommelen en hoornblazen en aan zijn muzikale gave dankt hij zijn latere populariteit in de Meer. Vooral door zijn aparte manier van trommelslaan. Bij de annexatie van Watergraafsmeer was Jan van Langen de man die voorop liep tijdens de begrafenisstoet. Hij bepaalde het tempo en trommelde met omfloerste trom het afscheid.
Ans Prins-Tang zegt
Opa en oma woonde daar op nr 14. Fam Jan Fagel. Ooms en tantes woonde er ook naderhand met mijn neefjes en nichtjes.
Joanna zegt
Wat grappig ik ben nu 80 jaar en mijn Oma hoorde ik op die leeftijd weleens de naam Hipsekrib gebruiken.Heb nooit begrepen wat dat inhield Was het een wijkgebouw of zo ? Groetjes Joke van der Lingen
Jo Haen zegt
Beste Joke,
Het was een bijnaam voor zowel het straatje als voor het café op de hoek. Lees het verhaal
https://www.vriendenvanwatergraafsmeer.nl/de-hibsekrib-2/
Jo Haen