Firma Valk – 88 jaar op de Middenweg

2

1910 – 1998

Auteur: Jo Haen – Verteller: Ferdinand Valk (1941). Geboren in de Watergraafsmeer. Heeft daar gewoond tot 1998 en is sinds dat jaar woonachtig in Swifterbant.

Zelfgemaakte kapokmatrassen en verkoop van tapijten.

Middenweg 29 – 1998 .
Foto: Ferdinand Valk Alle rechten voorbehouden

Op 17 november 1910 opende Ferdinand Valk een winkel in tapijten en bedden op het adres Middenweg 29 in de toen nog zelfstandige gemeente Watergraafsmeer. Het telefoonnummer was Z653. Tot 1998 zou de zaak op dit adres blijven bestaan.

Ferdinand Valk was ook betrokken bij de oprichting van de r.k. voetbalvereniging De Meer waar hij o.a. actief was bij het organiseren van kegeltoernooien. Hij was eerst al lid geweest van kegelclub Jas Uit, waar ze een speciale button op hun revers droegen.

Zijn zoon Jan nam rond 1940 de zaak over. Ze woonden achter en onder de winkel in het sousterrain. Aan de tuinkant was de woonkamer en aan de voorkant de slaapkamers. In die tijd werden er naast de verkoop van tapijten, kokoslopers, gordijnen en zelfgemaakte kapokmatrassen ook meubelen gestoffeerd, kamers behangen en balatum gelegd .

De bestellingen werden afgeleverd door de heer v.d.Loo op een bakfiets. Dat was een karrenbaas die een verhuurderij had in de Hibsekrib (Linnaeusdwarsstraat). Tot in de jaren 50 heeft die firma bestellingen afgeleverd.

Jan Valk was net als zijn vader Ferdinand ook actief bij de kegelclub evenals andere Meerbewoners zoals de heren Buis, van Vuuren, Spaan, Kuit, Sibbel, Damen, Ekelschot en ten Hoope. De club zetelde op de Middenweg onder de Veenendaalsche (van de gebreide en lange onderbroeken !).

Naast de zaak op nummer 31 was de banketbakkerij van Meulkens, later Hesp. Als kind hielp zoon Ferdinand vaak mee in de bakkerij en ging op aanraden van Ad Hesp de opleiding voor brood/banketbakker op de B.N.S. (Bisschoppelijke Nijverheidsschool) in Voorhout volgen. Hij werkte daarna een aantal jaren bij o.a. buurman Hesp. Maar ging toen toch zijn diploma voor de stoffeerderij en woninginrichting halen en kwam bij zijn vader in de zaak. Rond 1975 nam hij, samen met zijn vrouw, de zaak over.

Het leggen van vloerbedekking is een zwaar beroep maar ook het sjouwen van de rollen tapijt is geen sinecure. Eens was een rol bekleding echter zo zwaar dat er zelfs een kraan van Saan aan te pas moest komen om het tapijt in een woning op 3-hoog in de Joh.v.d.Waalsstraat te krijgen.
Voor het plakken van vloerbedekking werd kunstharskit gebruikt. Ferdinand herinnert zich nog dat er een keer een blik met 10 liter kit in de bestelwagen omviel en de inhoud zich over de bodem verspreidde. Met veel moeite werd de wagen met benzine schoongemaakt.

Ook herinnert Ferdinand zich nog goed dat ze een keer muurbekleding met een opdruk van palmen hadden aangebracht toen zijn vrouw, die even langskwam, opmerkte dat de palmen op hun kop stonden !

In 1998 sloten zij de zaak en werd het pand verkocht aan de Linnaeus Boekhandel.

Middenweg 29 Fa. Valk Foto: Frans van Zelm Alle rechten voorbehouden.

Middenweg 29 – 5 mei 1945. Foto: Ferdinand Valk Alle rechten voorbehouden

Etalage fa. Valk – 1945 .
Foto: Ferdinand Valk © Alle rechten voorbehouden

In een Spyker voor Café-Restaurant Oost-Indië Middenweg 06 (later 20-22). In de auto op de achterste bank de heer Ferdinand Valk (geheel link) en daarnaast in het midden de heer Herman Bollinger, opa van moeders’kant.
Foto: Ferdinand Valk Alle rechten voorbehouden

Linnaeuskade – 1946 .
Foto: Ferdinand Valk/ Alle rechten voorbehouden

Uitje met de kegelclub – ± 1950 Eerste rij v.l.n.r. Jan Valk – ? – Nico Sibbel – hr.Sibbel – hr. ten Hoope – ? – hr. Ekelschot.
Middelste rij v.l.n.r.Henk Valk – hr.Damen – hr.Kuit.
Achterste rij de respectievelijke echtgenotes van de kegelaars.
Foto: Ferdinand Valk Alle rechten voorbehouden

Middenweg 29 – ± 1950 . Jan Valk met de Indische worteldoeken. De kokosmatten liggen op de vloer. Foto: Ferdinand Valk Alle rechten voorbehouden

Share.

2 reacties

  1. Kegelclub

    Kegelclub: rechtsboven is Tinus Sibbel van de Ringdijk met rechts van hem zijn vrouw
    2e linksonder is Adrianus van Deudekom van ’t Hofflaan en de dame 2e van links is zijn vrouw

    • Ad van Deudekom on

      foto rechtsboven is Meyer Sibbel. Zijn vrouw (Catharina Hollanders) staat 3e van links bovenste rij naast mevrouw van Adrianus van Deudekom – Ooms

Leave A Reply