Laurens Windig (1943) Geboren in Amsterdam. Begonnen bij Dagblad Trouw. Tussendoor naar de Kunstnijverheidsschool (nu Rietveld Academie) en diverse cursussen gevolgd o.a. aan de V.U. modeltekenen. Ook Praktische Psychologie en Opvoedkunde. Grafische school, tekstschrijven en regisseren. O.a. Korte verhalen, kindermusicals, cabaret en toneelstukken geschreven. Nu gepensioneerd. Voor een uitgebreide c.v. ga naar Laurens Windig Even voorstellen

Het Frankendael Cabaret was een volwassenengroep voor leden van het Amsterdams Speeltuin Verbond: afdeling Frankendael, voorheen gevestigd in het houten clubhuis aan de Fahrenheistraat 6, in de Wetbuurt: het gedeelte tussen de Fahrenheitsingel en de Kruislaan. Het oude clubhuis werd later afgebroken en evenzo de verouderde speeltuin. ((In 1917 werd de Bond van Amsterdamse Speeltuinvereenigingen opgericht, waaruit in 1937 het Amsterdamse Speeltuin Verbond ontstond waarvan Frankendael een van de afdelingen was).

De grootste groene speeltuin van Amsterdam
Speeltuin Frankendael werd opnieuw aangelegd aan de Fizeaustraat en werd toen ook als de grootste groene speeltuin van Amsterdam gebombardeerd. In plaats van een nieuw clubhuis
kwamen er 2 containers welke als clubhuis moesten functioneren en werd de speeltuin later opnieuw als speeltuin ‘Amsteldorp’ benoemd. Waarom dat zonodig moest heb ik nooit begrepen.
Na enige tijd werd het A.S.V opgeheven en viel alles onder toezicht van de gemeente Amsterdam Oost Watergraafsmeer. Ooit is er geld vrijgemaakt voor een nieuw stenen clubhuis die er nooit is gekomen. Het verenigingsleven binnen het Amsteldorp en de Wetbuurt was totaal ter ziele. Dank je wel Gemeente Amsterdam dat jullie ons uit elkaar hebben gerukt!

Kindermuscicals met zelf geschreven en gezongen teksten
Het Frankendael Cabaret en de succesvolle kindermusicalclub zijn ooit opgericht door Laurens Windig. De teksten werden door de uitvoerenden zelf geschreven en ook gezongen. Er werden 3 verschillende kindermusicals uitgevoerd. De kostumering werd verzorgd door overige leden. Er kwamen op verzoek bekende Nederlandse acteurs kijken, zoals Beppie Nooy jr. Ank van der Moer en Sylvian Poons. Het oude houten clubgebouw had alles wat podiumkunst maar te wensen had, zoals een groot podium, theatergordijnen, toneelprojectie en een eigen podium ingang. Na de tweede wereldoorlog werden er ook toneel en operettevoorstellingen gehouden.

Weg Sinterklaasoptocht, weg bootjesclub enz.
Het verenigingsleven binnen het Amsteldorp en de Wetbuurt gingen op het schavot! Weg Sinterklaasintocht, weg bootjesclub, weg zweefvliegtuigclub, weg Figuurzaagclub, weg Kindermusicalclub, weg handarbeidclub, weg kaartclub, Weg Frankendael Cabaret. Met Frankendaelleden zijn we zelfs met een touringcar enkele dagen naar België, Parijs en Berlijn geweest en een Jeanne ‘d Arc tour door Frankrijk. Nog steeds wordt er gevraagd om gezamenlijk met oud-leden zo’n tour te maken.Aan het Frankendael Cabaret werkten mee: Nel Wolmerstett, Fré van der Hulst, Anja Ten Wolde, Hannie Bruistens, Corrie Ten Wolde, Mieke van der Weij †, Wim Grootveld †, Loes Grootveld, Marjo Philipo, Wim Klanke en Laurens Windig.
Opname van een liedje uit de kindermusical Liesbeth uit 1978
Geef een reactie