
Vanaf 1933 op het Galileïplantsoen
“Haentje” is al jarenlang een begrip in de Watergraafsmeer. In 1933 als banketbakkerij door mijn grootouders opgericht op het Galileïplantsoen/hoek Radioweg (Maison Haen). Al snel begon opa met de productie en verkoop van kalfsvleeskroketten vanuit een automaat. In 1965 overgenomen door zijn zoons Dolf (mijn vader) en Jos (Gebr. Haen). Zij lieten de zaak verbouwen tot automatiek. Later kwam daar de catering bij. Als tienjarige hielp ik al mee: eerst alleen krokettenzakjes openmaken en waarschuwen als er een klant in het ijsbuffet stond (ondertussen van het ijs snoepen!), maar al snel moest ik meehelpen bij drukke periodes. Oliebollen bakken, gevulde eieren maken, peterselie hakken, garnalen uitzoeken enz.
Allemaal met de hand doorhalen
Na een Horeca-opleiding bij het KMBO en een jaar middelbare hotelschool trad ik in 1987 in dienst bij de Gebroeders Haen. Op dinsdag werden de kroketten ‘doorgehaald’ (eiwit en paneermeel), vaak bij duizenden tegelijk. Toen nog allemaal met de hand, later kwam er een machine voor. Het werk was verder heel afwisselend. Ik hielp mee bij het maken van de koude buffetten en borrelhapjes, bracht bestellingen weg onder andere naar de VU, ging naar de Makro en de Ven en hielp ook mee in de verkoop. Ook werd ik ingezet als serveerster bij koude buffetten. Zo heb ik helpen bedienen bij Paul Huf en het eeuwfeest van het elektronicabedrijf Breedveld en Schröder. Later mocht ik ook bestellingen aannemen, de administratie daarvan bijhouden, meehelpen bij de inkoop van de grondstoffen enz.
Koningin Beatrix
In 1981 bezocht koningin Beatrix het PTT-gebouw aan de Oosterdokskade. Gebr. Haen mocht het koude buffet verzorgen! Wat waren ze trots! Het was een geweldige uitdaging, vooral voor mijn vader Dolf, die heel creatief was en zich echt kon uitleven. Het was een prachtig koud buffet. De koningin heeft ervan genoten!
P.S. De zaak is medio 1999 verkocht en heeft sindsdien een nieuwe eigenaar.


(± 1995) Alle rechten voorbehouden



Oud medewerker en bewoner van het Voltaplein
Op mijn 14e ben ik begonnen als hulpje in de keuken bij Dolf en Jos, ik werkte alleen op zaterdags en verdiende 5 gulden per uur wat voor mij een mooi zakcentje was. De keuken was toen nog in de kelder, want Jos woonde op de eerste etage met zijn gezin. Mijn werk bestond uit het schillen van uien (mijn handen stonken dagen later nog) en het door het eiwit en panneermeel halen van de kroketten,bami-en nasiballen, nierbroodjes (lekkerste in heel A’dam) enz. Als ik daarmee klaar was, mocht ik s’middags boven helpen bij de verkoop in de automatiek, want in de winter als de Jaap Eden ijsbaan uitliep en de voetbalwedstrijden waren afgelopen, liep het er storm en moest er keihard worden gewerkt om alle automaten vol te krijgen. Een van de bekende klanten was Louis van Gaal, die een paar pandjes verder woonde en altijd zijn patatje met satésaus kwam halen. Haentje was een begip in de Watergraafsmeer en ik moet nog steeds terug denken aan de leuke tijd die ik daar heb mogen werken en van de heerlijke produkten die ik door de jaren heb versnaperd. Het is jammer dat zo’n wereldtent niet meer bestaat en dat de heren Haen moesten ophouden met hun werk vanwege hun leeftijd.
In mijn jeugd 55 jaar geleden kregen wij een kwartje om iets van te mogen kopen met mijn broer samen. Bij Gebr Haen snackbar op het galileiplansoen konden we daar precies één kroket voor uit de muur trekken. Ieder een halve en dat was erg weinig bij lekkere trek. Als kattenkwaad at een van ons de kroket op tot we 1cm over hielden. Daarna als er veel mensen bij het loket stonden een haar er op leggen en klagen. We kregen dan een nieuwe hahaha
Erica Fiolet ‘s Avonds na het eten mocht ik in het weekend ijs met slagroom halen voor het toetje. Keurig verpakt met papier op een papieren schoteltje, een super traktatie. Haentje, om nooit te vergeten. Mijn tante 87 en oom 90 weten het nog goed en ik ook!
Tim
Vroeger…..
Als jongen van 15 een paar jaar op zondag en in de vakantie bij Dolf en Jos gewerkt. Alles zelf maken, de legendarische kaas broodjes maar ook de nier broodjes en de Duitse biefstuk en kipragout. Als er loempia’s gemaakt moesten worden kwam vader haentje met de loempia vellen. Leuke tijd gehad bij twee fantastische mannen. Op zondagavond naar huis gebracht. Ja, mooie herinneringen