11 maart 2002
Een 59-jarige man uit Uithoorn die op 11 maart 2002 urenlang 18 mensen gijzelde in de lobby van een Amsterdamse kantoortoren, heeft zichzelf met twee pistoolkogels doodgeschoten. Justitie omschrijft de dader als ‘een persoon met psychische problemen’.
Bron: Trouw – 12 maart 2002

De ontknoping volgde na intensieve onderhandelingen tussen gijzelingsspecialisten van de Amsterdamse politie en de verwarde man. Onderhandelaars hadden volgens de Amsterdamse hoofdofficier van justitie L. de Wit ‘open en ontvankelijke’ gesprekken met de gijzelnemer.
De zelfmoord kwam voor de politie als een volslagen verrassing. Rond vier uur ’s middags, een kleine zeven uur na het begin van de gijzeling, zei de man dat hij zich in afzondering wilde bezinnen. In een toilet beroofde hij zich vervolgens van het leven.
Door de uitgebreide veiligheidsmaatregelen die de politie rond de 34 verdiepingen tellende Rembrandttoren trof, liep het verkeer ernstige hinder op. Een afslag van de ring werd afgesloten, trein- en metroverkeer in het Amstel Station lag urenlang stil.
De man had het met zijn gijzeling gemunt op Philips, dat tot voor kort kantoren had in de Rembrandttoren. Een halfjaar geleden verhuisde de firma naar de naastgelegen Breitnertoren. De inwoner van Uithoorn voert al langer een persoonlijke campagne tegen breedbeeldtelevisie. Hij vond dat de zwarte stroken die soms boven en onder in beeld verschijnen bij breedbeeldprogramma’s, een pressiemiddel zijn van de industrie om consumenten te dwingen dure breedbeeld-tv’s aan te schaffen.
Op het moment van de gijzeling bevonden zich 237 mensen in de toren. Een groot aantal wist het gebouw via brandtrappen te verlaten. De man was in het bezit van twee vuurwapens, een pistoolmitrailleur en een handvuurwapen, maar de wapens lagen vrijwel doorlopend op een tafel. ,,Hij hield niet steeds personen onder schot”, aldus De Wit.
Ook had de man in een koffer naar eigen zeggen explosieven. Na overleg met specialisten concludeerde de politie dat er in de koffer geen krachtige bom kon zitten. Ontruiming van de bovenverdiepingen werd onnodig geacht. Volgens politiecommissaris J. van Riessen zaten er in de koffier ‘bestanddelen met explosieve mengsels, die misschien tot ontploffing hadden kunnen komen.”
Geef een antwoord