Een gouden Jaap Edenbaan

0

31 december 1960 – 31 december 2010

Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Ik woon sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheer ik deze website. Ik schrijf verhalen, interview mensen in de WGM en organiseer verhalenwandelingen.

Hiermee geef ik deze ijsbaan de naam van mijn grootvader Jaap Eden.

Foto: Dineke Rizzoli Alle rechten voorbehouden

Op 9 december 1961 werd de derde 400 meter-kunstijsbaan ter wereld geopend. Dertig minuten voor de officieuze opening – 22 december was de ‘echte’ opening – stond er al een lange,rij voor de loketten. Uiteindelijk zouden 8000 schaatsers in dat eerste weekend de Jaap Edenbaan inwijden.

Het 55 km. lange buizennet was gelegd op de oude sproei-ijsbaan, die ’s zomers als atletiekbaan dienst deed.

Bij de officiële opening op 22 december waren de kernploegleden, waaronder wereldkampioen Henk van der Grift en Rudi Liebrechts in Noorwegen. Vanwege de voorbereiding op het komende internationale seizoen mochten zij niet overkomen. De slechte weersomstandigheden, een stevige, koude oostenwind, weerhield ook het publiek aanwezig te zijn, maar de komst van Europees kampioene Sjoukje Dijkstra vergoedde veel.
De baan werd geopend door de tienjarige kleinzoon van Jaap Eden: “Hiermee geef ik deze ijsbaan de naam van mijn grootvader Jaap Eden”, schalde zijn stem door de microfoon.

Ikzelf ben in die begintijd één keer met mijn toenmalige verkering Dolf Haen naar de Jaap Edenbaan geweest. Ik kan me er niet veel meer van herinneren. Later gingen we met een ploegje vrienden een avond in de week schaatsen. Totdat de Dienst voor de Sport overdag schaatslessen ging verzorgen voor ƒ 2,- per keer (entrée + les). Er waren 3 groepen: de beginners, de middengroep en de gevorderden. Soms zat je met 40 mensen in één groep. Er werd les gegeven door o.a. Axel Koenders, de bekende tri-atleet. Ook kon je ’s zomers meedoen aan conditietraining rond de Jaap Edenbaan. Daar begon ook mijn ‘hardloopcarrière”. In een nabijgelegen speeltuintje “het krachthonk” werd er gerekt en gestrekt, terwijl op de atletiekbaan van AV 23 we rondjes renden en de coopertest werd gedaan. Toen de subsidiekraan werd dichtgedraaid namen Michiel Knotnerus en Mark Hakkeling het stokje over door Duosport op te richten. Van een kleine schaatsschool groeide dat al snel uit tot een groot bedrijf en wordt er nu ook schaatsles gegeven op andere ijsbanen in het land. Ik les daar nu al 20 jaar met veel plezier maar ik moet bekennen dat ik nog steeds een ‘bochtentrauma’ heb. De angst om snel de bocht in te gaan hebben ze me, helaas, niet kunnen afnemen. Maar het schaatsen geeft me nog altijd veel voldoening samen met mijn vele schaatsvrienden en vriendinnen.
Gefeliciteerd, jarige Jaap Edenbaan en dat het altijd een buitenbaan mag blijven ! En dat we ook nog heel lang in de Skaeve Skaas chocolademelk (zonder slagroom en met Apfelstrudel) mogen blijven drinken.

In de kleedkamer naast de baan heerst er altijd een gezellige sfeer. .
Foto: Dineke Rizzoli Alle rechten voorbehouden

Nooit te oud om te leren. Instructies van Willem van Duosport. Foto: Jo Haen .
Foto: Ron de Wit Alle rechten voorbehouden

Manus ‘dweilt’ het ijs van de krabbelbaan. .
Foto: Dineke Rizzoli Alle rechten voorbehouden

Langs de baan speciale reclameborden t.g.v. het gouden jubileum. .
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Tussen 8 en 9 uur is het nog lekker rustig. .
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Een sfeerfoto. Zullen we het droog houden ? Op de achtergrond de Skeeve Skaes .
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

En na afloop aan de koffie of chocolademelk in de Skeeve Skaes. .
Foto: Dineke Rizzoli Alle rechten voorbehouden

Nog een prachtige sfeerfoto. .
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Zo hard gaat het tegenwoordig bij het marathonschaatsen. Zaterdag 10 december 2011. Alle rechten voorbehouden

Reclame voor de jarige Jaap Edenbaan op de peperbus in de Copernicusstraat. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply