2015
Auteur: Rob Alberts, (1956). Geboren in Arnhem, wonend in Amsterdam-Zuidoost. Van 1988 tot 2009 heb ik met veel plezier gewerkt op de Lagere Tuinbouwschool Linnaeus. Nu is dit een Yuverta-school. Het jubileumboekje van de Lagere Tuinbouwschool Linnaeus beschrijft een geschiedenis van 1867 tot 1997.
In de Gooise Knoop (kruising A10 en de Gooise Weg) staat een mooi fruitkunstwerk. In 1995 heb ik met veel plezier meegewerkt aan de realisering van Les grandes Formes van Jacques Vieille. Wel hebben we toentertijd aangegeven dat het eten van fruit langs autosnelwegen niet aan te raden is. Je komt er langs als je langs de Weespertrekvaart tussen Betondorp en het Amstelstation fietst.
Jacques Vieille heeft met zijn kunstwerk een aantal landschap elementen proberen te combineren. De hoge metalen masten symboliseren de hoogspanningsmasten bij de elektriciteitscentrale tussen Diemen en Muiden. De hoge leiperen proberen de metalen masten te evenaren. De appelbomen en druivenranken kwamen vroeger veel voor in de buitenplaatsen van de Watergraafsmeer.
De vormen zijn groots. Toch zitten er ook veel kleine details in dit kunstwerk. Alle leerlingen van de tuinbouwschool Linnaeus hebben geometrische figuren gemaakt. Vieille wilde graag dat appelbomen en druivenranken in deze geometrische figuren gesnoeid zouden worden. In de praktijk is daar niets van terecht gekomen. Toch was het aandoenlijk om de eerste klassers bezig te zien met linialen, maatstokjes en hun fantasie. Toegepaste wiskunde zou een moderne docent dit noemen.
Boven raast het verkeer nu naar zijn bestemming. Beneden genieten vooral de konijnen van het kunstwerk. Nog steeds vind ik het jammer dat er geen deugdelijk informatiebord langs het naastgelegen fietspad staat.
Nu is er alleen op internet een pagina te vinden over dit kunstwerk:
Lees ook: Les Grandes Formes
Pieter Termeer zegt
In Memoriam Tinus Pannekoek
https://www.vvoosthuizen.nl/im-memoriam-tinus-pannekoek
Vandaag fietste ik op het Archimedesplantsoen langs het oude Florens College.
De oude lokalen waar ik les had van Tinus zijn gesloopt. Tinus je hebt veel voor mij betekend,
je was een leraar met een groot sociaal hart. Graag ging je met ons de wijk in voor de broodnodige plantenkennis; al rokend met je vertrouwde sjaggie vertelde je dat de kennis die wij moesten opdoen te
verwaarlozen was ten opzichte van de tijd in de jaren 50- 60-70. “Die jongens, veelal van boerenafkomst moesten echt zweten met de latijnse namen in de Rai “.
Tinus de lijst aan vaklieden die je hebt afgeleverd in het Groen is groot en ik hoop dat de gemeente Amsterdam een plantsoen of park naar je zullen vernoemen.
Pieter Termeer
zelfstandig beroepsbeoefenaar Klein Groen
Mariekepannekoek zegt
Lieve Pieter,
Dank voor je mooie woorden die ik net heb gelezen. Ik weet dat mijn vader een voorliefde had voor mooi groen en vooral zijn fantastische leerlingen. Daar had hij het nog altijd vaak over zelfs tijdens zijn pensioen. Hij maakte zich de laatste jaren vooral nog druk om zijn geweldige leerlingen en het vak van hovenierschap dat niet meer beschermd was en werd overgenomen door onkundige losers die alleen maar tegels leggen. Ik zou zeggen maak Tinus trots en laat zien wat je kan qua groen.
Met veel liefs zijn oudste dochter Marieke
Florens College zegt
Bron: Jubileumboek 1867 – 1997 Florens College
Het grootste project op het gebied van kunst, is ‘Les grandes formes’. In de zomer van 1993 benaderden Harald Schole en Peter van der Heijden van de werkgroep Kunst Oude Stad het Florens College met het verzoek medewerking te verlenen aan een levend kunstwerk. De ontwerper was de Franse kunstenaar Jacques Vieille. Hij kreeg bekendheid door het combineren van natuurlijke elementen en alledaagse technische voorwerpen.
Voor dit ontwerp liet Jacques Vieille zich inspireren door de fruittuinen van Versailles. Het kunstwerk bestaat uit twee delen. Met behulp van een aantal slanke betonnen Franse electriciteitsmasten van verschillende hoogten wilde Vieille het geraamte van een gotische kathedraal nabootsen. Het tweede deel is een uitwaaierende fruittuin, bestaande uit schermen met daarlangs geleid fruit. In de loop der tijd moeten langs deze hekken druiven, peren en appels met poëtische namen groeien.
Met veel belangstelling van de pers hebben de leerlingen van het Florens College in groepjes onder leiding van docent Tinus Pannekoek dagenlang hard gewerkt. Ze moesten de latjes op de schermen bevestigen en later de fruitbomen planten.
Automobilisten en passagiers die langs de Gooise Knoop bij Duivendrecht en Diemen rijden kunnen genieten van dit levende kunstwerk.
Marieke Pannekoek zegt
Tinus Pannekoek is afgelopen jaar zeer onverwachts overleden, maar ik hoop als zijn oudste dochter dat jullie het kunstwerk (en dan voornamelijk de fruitbomen) in ere willen onderhouden. Liefs zijn oudste dochter