Van Haentje tot FEBO

5

6 december 2017

Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.

Galileïplantsoen 46/hoek Radioweg 1

Galileiplantsoen 46 - 2017 - Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Galileiplantsoen 46 – 2017 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Vandaag, 6 december 2017, heeft FEBO zijn 27e vestiging in Amsterdam (73 vestigingen door heel Nederland) geopend in het pand Galileïplantsoen 46, waar mijn schoonouders, Anton en Dina Haen, in 1933 een banketbakkerij waren begonnen.

Naast de banketbakkerij ging mijn schoonvader ook kroketten maken en liet een paar automaten plaatsen. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de banketbakkerij gesloten en werd de hele zaak verbouwd tot automatiek. Zijn zonen Dolf en Jos namen het bedrijf daarna van hem over.
Naast de automatiek werd er ook aan catering gedaan. Koude buffetten, veel borrelhapjes en snacks werden geleverd aan ziekenhuizen en bedrijven. Bij een werkbezoek van Koningin Beatrix aan het postkantoor bij het C.S. mochten de  Gebroeders Haen zelfs het koude buffet verzorgen. Wat een eer!

Haentje was jarenlang een begrip in de Watergraafsmeer, tot 1999, toen de zaak werd verkocht. Maar zelfs nu, anno 2017, kent bijna iedereen nog ‘Haentje’ en spreekt men met weemoed over die heerlijke nierbroodjes, kroketjes en ijs, alles vervaardigd in eigen keuken.

Tot dit jaar waren er na elkaar 2 andere eigenaren in het bedrijf gevestigd. Afgelopen jaar stond het pand leeg wegens omstandigheden maar sinds vandaag is het dus een FEBO-vestiging geworden. Ik heb, samen met Jos (een van de gebroeders) en zijn broer John de nieuwe snackbar bezocht en heb kennisgemaakt met Dennis de Borst, directeur van FEBO, en de nieuwe eigenaar, de heer Ipek (de zaak is een franchise-constructie).

We werden gastvrij ontvangen, mochten alles bekijken en kregen een heerlijk kroketje aangeboden. De zaak is prachtig verbouwd, ook de kelder, waar de koeling en het magazijn zich bevinden,  ziet er pico bello uit. De snackbar zelf is een lust is voor het oog! Mijn complimenten. Een aanwinst voor de Watergraafsmeer.
Ik wens de heer Ipek net zoveel succes toe als Haentje altijd heeft gehad.

Galileiplantsoen 46 - 2017 - Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Galileiplantsoen 46 – 2017 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Interieur nieuwe zaak - 2017 - Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Interieur nieuwe zaak – 2017 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Interieur nieuwe zaak - 2017 - Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Interieur nieuwe zaak – 2017 – Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Galileiplantsoen 46 - 2017 - Alle rechten voorbehouden

Galileiplantsoen 46 – 2017 – Alle rechten voorbehouden

Galileiplantsoen 46 - De zaak in de jaren dertig - Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Galileiplantsoen 46 – De zaak in de jaren dertig – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Share.

5 reacties

 1. Mickey Bakker-Olij on

  Ik mis heantje nog iedere dag,
  Kunnen jullie het recept niet eens delen , van jullie kaasbroodje?
  This toch niet eerlijk dat zulke recepten niet doorgegeven worden,
  aan de volgende generatie.
  De frietjes in een zak met dubbelle mayonaise en uitjes, water loopt uit mijn mond. Waren die frietjes ook zelf gemaakt en wat voor mayonaise zat er op de friet…zo lekker romig, nooit meer zulke lekkere frietjes gehad als bij jullie….? Een begrip in de watergraafsmeer Heantje….en nadat wij verhuisd waren naar Almere kwamen wij nog gewoon naar Gebr. Hean… mis jullie xxx oprecht !

  • patrick schotte on

   hoi mickey volgens mij was het gouda’s glory frietsauce en die patat zat in dozen en het merk weet ik niet meer
   groetjes

 2. Herman Slager Ik hoorde vrienden uit die buurt altijd zeggen ‘even een kroketje of patatje bij Haantje halen’.

  Marcel De Jong Als monteur bij NS in de oude dieselloods aan de Kruislaan kwam ik (en mijn collega’s)er regelmatig om wat af te halen. Ik herinner me nog dat Ronald de Boer er al trekkende aan de fruitautomaat een kroketje stond te eten, met z’n Ajax-tas over zijn schouder

  Sandra van Opzeeland Mijn vader bracht daar als vertegenwoordiger grondstoffen langs van Fricola Zaandijk.

  Wilhelmina Heri Haentje was dat adres als je gebak of een ijsje wilde kopen.als er bij ons iemand jarig was of met de kerst dan kochten we gebak of kerstkrans bij haentje.het gebak omdat er op verjaardagen altijd veel veel bezoek kwam werd de doos waar het gebak inzat in een houten doos gedaan.van buiten was hij zwart van binnen wit.als ik het nu schrijf zie ik die doos weer voor me!!!

 3. Sigrid Hofstee altijd omrijden voor de kaasbroodjes nu ik niet meer naast woon

  Hetty Smit Alles was even lekker.

  Herman Offerman Dat FEBO logo is zo algemeen. Haentje was uniek!

  Hans Petrie Waren de lekkerste kroketten.

  Marijke van Laar Wij woonden in betondorp en mijn vader haalde ook geregeld kroketjes bij Haentje. Ik lag in 1967 een paar maanden in het ‘goois kinderziekenhuis’ en daar lag een meisje bij ons op de zaal die ieder weekend naar huis, bij Hoorn, mocht. Als ze terug kwam in het zhuis dan nam ze kroketten mee. Zo ook voor mij en toen zag ik dat ze van Haentje waren…….. Hoe blij was ik! Even een beetje van thuis ! Dit blijft altijd een mooie herinnering aan Haentje !

  Yessica Wisman Wij hebben daar op de kruizing een keer een aanrijding gehad. Ik zat achterin de auto als klein meisje. Toen mijn ouders het papier werk gingen doen kwam haentje naar mij toe om een softijsje te geven. Super lief!! Blijft me altijd bij. 🙂

  William Spies Blijft Haantje.Iedereen kende het.Een meisje had met iemand afgesproken, ze dacht bij het kippetje ofzo.En vroeg de weg want ze kon het vinden.Bedoel je misschien Haantje?

Leave A Reply