Van Haentje tot FEBO

1

6 december 2017

Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Woont sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheert zij deze website. Ze schrijft verhalen, interviewt mensen in de WGM en organiseert verhalenwandelingen.

Galileïplantsoen 46/hoek Radioweg 1

Galileiplantsoen 46 - 2017 - Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Galileiplantsoen 46 – 2017 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Vandaag, 6 december 2017, heeft FEBO zijn 27e vestiging in Amsterdam (73 vestigingen door heel Nederland) geopend in het pand Galileïplantsoen 46, waar mijn schoonouders, Anton en Dina Haen, in 1933 een banketbakkerij waren begonnen.

Naast de banketbakkerij ging mijn schoonvader ook kroketten maken en liet een paar automaten plaatsen. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd de banketbakkerij gesloten en werd de hele zaak verbouwd tot automatiek. Zijn zonen Dolf en Jos namen het bedrijf daarna van hem over.
Naast de automatiek werd er ook aan catering gedaan. Koude buffetten, veel borrelhapjes en snacks werden geleverd aan ziekenhuizen en bedrijven. Bij een werkbezoek van Koningin Beatrix aan het postkantoor bij het C.S. mochten de  Gebroeders Haen zelfs het koude buffet verzorgen. Wat een eer!

Haentje was jarenlang een begrip in de Watergraafsmeer, tot 1999, toen de zaak werd verkocht. Maar zelfs nu, anno 2017, kent bijna iedereen nog ‘Haentje’ en spreekt men met weemoed over die heerlijke nierbroodjes, kroketjes en ijs, alles vervaardigd in eigen keuken.

Tot dit jaar waren er na elkaar 2 andere eigenaren in het bedrijf gevestigd. Afgelopen jaar stond het pand leeg wegens omstandigheden maar sinds vandaag is het dus een FEBO-vestiging geworden. Ik heb, samen met Jos (een van de gebroeders) en zijn broer John de nieuwe snackbar bezocht en heb kennisgemaakt met Dennis de Borst, directeur van FEBO, en de nieuwe eigenaar, de heer Ipek (de zaak is een franchise-constructie).

We werden gastvrij ontvangen, mochten alles bekijken en kregen een heerlijk kroketje aangeboden. De zaak is prachtig verbouwd, ook de kelder, waar de koeling en het magazijn zich bevinden,  ziet er pico bello uit. De snackbar zelf is een lust is voor het oog! Mijn complimenten. Een aanwinst voor de Watergraafsmeer.
Ik wens de heer Ipek net zoveel succes toe als Haentje altijd heeft gehad.

Galileiplantsoen 46 - 2017 - Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Galileiplantsoen 46 – 2017 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Interieur nieuwe zaak - 2017 - Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Interieur nieuwe zaak – 2017 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Interieur nieuwe zaak - 2017 - Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Interieur nieuwe zaak – 2017 – Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Galileiplantsoen 46 - 2017 - Alle rechten voorbehouden

Galileiplantsoen 46 – 2017 – Alle rechten voorbehouden

Galileiplantsoen 46 - De zaak in de jaren dertig - Foto: Jo Haen - Alle rechten voorbehouden

Galileiplantsoen 46 – De zaak in de jaren dertig – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

Leave A Reply