051 – HEDW en De Geuzen

0

De foto waar het in dit verhaal over gaat – 1938 – Foto: Kees Zijp – Alle rechten voorbehouden

Kees Zijp, van GeuzenMiddenmeer, stuurde mij een interessante en unieke foto uit 1938 van het eerste clubhuis van HEDW en De GEUZEN bij boer Nagel. Verder wist hij er niks van te vertellen. Ik ben eens gaan speuren en heb de volgende informatie gevonden in de jubileumboeken van WV-HEDW en GeuzenMiddenmeer.

De voetbalclubs Hortus en E.D.W. fuseerden in 1931. Er werd toen gevoetbald op een terrein waar nu ongeveer het Robert Kochplantsoen is. In 1938 verhuisde men naar een terrein op de hoek van de Kruislaan en de Weesperzijde. Er werd een zeer goed veld in orde gemaakt en een prachtig clubhuis werd gebouwd, in samenwerking met De Geuzen. De KNVB gaf financiële steun. Maar ondanks dat kostte de verhuizing ‘niet minder dan vierduizend gulden’. Maar voor dat bedrag had de club dan ook liefst:; vier grote kleedkamers, twee kleedkamers voor de scheidsrechters, mooie waslokalen en douche-cellen.

In De Sportweek van 30 augustus 1938 staat hierover onder meer:
‘Onder aan den dijk, vlak bij de Weesperzijde, heeft HEDW nu haar terreinen. Het nieuwe terrein is op feestelijke wijze geopend: de officiëele opening geschiedde in bijzijn van zeer veel voetbal-officials, er waren bloemen van verschillende vereenigingen; Ajax offreerde een mooie clubvlag.
Verder was er een toernooi waaraan meededen: A.S.V.K, B.PC, S.D.W en H.E.D.W. Er werd een openingswedstrijd gespeeld door de H.E.D.W-reserves tegen Actief.

Concluderend: het was dus een gezamenlijk clubhuis met De Geuzen bij boerderij Meergenoegen van boer Nagel, aan het eind van de Kruislaan. De foto zal van de opening zijn met een toernooi met bovengenoemde clubs.

Het clubhuis heeft helaas niet lang bestaan. Het werd afgebroken voor de aanleg van sportpark Drieburg. H.E.D.W. voetbalde daarna (in 1940) tijdelijk bij O.V.V.O, gelegen aan de Kruislaan bij het viaduct (dus waar het nu ook nog ongeveer zit). Een jaar later, in 1941, vermeldde de ledenlijst dat het terrein van H.E.D.W was gelegen op Hoeve Voorland.
De Geuzen voetbalt sinds de jaren 40 ook op Sportpark Voorland. Na een aantal fusies met andere clubs heet de club nu GeuzenMiddenmeer en is nog springlevend. H.E.D.W. fuseerde na de oorlog met W.V., voetbalde zoals hierboven genoemd bij Hoeve Voorland, had jaren een terrein achter het Ajax-stadion De Meer, maar is na de afbraak van het Ajax-stadion verhuisd naar terreinen naast de Jaap Edenbaan aan de Radioweg, waar de club nu nog steeds is gehuisvest.

Bronnen: Jubileumboeken WV-HEDW en GeuzenMiddenmeer

Publiek bij een toernooi van De Geuzen bij boer Nagel – Foto: Kees Zijp – Alle rechten voorbehouden

Boerderij Meergenoegen van boer Nagel aan het eind van de Kruislaan vlakbij de Weesperzijde (op de achtergrond te zien). Afgebroken in 1941 voor de aanleg van sportpark Drieburg. Nu staat hier het clubgebouw van FIT/Wartburgia – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

r

Share.

Leave A Reply