2020
Auteur: Jo Haen – Verteller: Henk Hille (1959) geboren in Amsterdam West. Jeugdcoördinator Amsterdam Tigers. Oud-international en meegedaan met de Olympische Spelen in Lake Placid in 1980. In het dagelijks leven geeft hij les in Sportmanagement op de HvA.
Geweldige staat van dienst
Terwijl een aantal jeugdhockeyers zich op het ijs van de Jaap Edenhal klaarmaakt voor de training wacht ik op Henk Hille voor een gesprek over ijshockey, Amsterdam Tigers en zijn eigen sportcarrière. Henk is niet de eerste de beste in ijshockeyland. Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst. Tot zijn 34e (1993) heeft hij als verdediger op hoog niveau ge-ijshockeyd, in Amsterdam, Heerenveen en Utrecht maar ook in de Verenigde Staten en Zweden. En Henk was wel zo goed dat hij 198 keer in het Nederlands team heeft gespeeld. Hij scoorde 53 doelpunten en is daarmee de nummer twee op de lijst met recordinternationals achter zijn neef Ron Berteling.
En als 21-jarige mocht hij mee naar Lake Placid voor de Olympische Spelen, die daar gehouden werden. Nederland werd 9e. Toch een hele prestatie voor een niet-ijshockeyland. Henk vond het vanzelfsprekend en dacht dat dat nog wel een keer zou gebeuren, maar helaas .
Henk is momenteel jeugd-coördinator bij Amsterdam Tijgers, maar speelt ook nog op dinsdagavond bij de veteranen.
Wanneer met ijshockey begonnen en waarom?
Zijn neef, Ron Berteling, inmiddels een ijshockey-legende, die een paar jaar ouder is en bij hem in de buurt in West woonde, was al heel jong begonnen met ijshockey. Henk was vooral erg onder de indruk van de uitrusting van zijn neef. Dat wilde hij ook en dus begon hij in 1965 als 6-jarige jongen bij Amsterdam Tijgers (toen nog Amstel Tigers geheten).
Deze club, opgericht in 1963, schaatste toen nog op de plek waar nu de Jaap Edenhal staat, maar toen nog een buitenbaantje was. (In 1973 werd de hal gebouwd). De club was toen niet groot, ongeveer 50 leden, en er was nauwelijks jeugd. Als je 10 was ging je bij de C-junioren in een competitie spelen.
Er waren in die tijd maar 3 clubs die jeugdelftallen hadden t.w. Amsterdam, Den Bosch en Tilburg. In een team zitten ongeveer 15 tot 20 spelers, die elkaar op het ijs aflossen. 5 Spelers staan tijdens een wedstrijd op het ijs (3 aanvallers en 2 verdedigers) en de keeper. De tactieken in het spel kun je vergelijken met die bij het basketballen. Het lijkt een harde sport, maar ijshockey is lang niet zo blessuregevoelig als b.v. voetbal of basketbal, bij welke sporten je veel meer last hebt van slijtage. Dat is bij schaatsen veel minder.
Er zijn in Nederland 18 steden met een ijshockeyclub, waaronder dus Amsterdam. Nederland heeft zich helaas niet weten te kwalificeren voor de olympische spelen van 2020 maar de vrouwen maken nog wel een kans. Sinds 1980 is het ijshockey voor dames in opkomst.
Wat is er zo leuk aan?
Het is een snelle en technische sport. En leuk om te doen. Henk is er eigenlijk als kind gewoon ingerold en dan ga je ermee door. En als dan blijkt dat je het goed kan, je komt zelfs in het Nederlands team en gaat mee naar de Olympische Spelen, dan is het duidelijk dat er niks gaat boven ijshockey. Ik denk zelfs dat een leven zonder ijshockey voor hem ondenkbaar is.
Wedstrijden meestal op zaterdag
Er wordt meestal op zaterdag gespeeld, maar soms zijn er wel 3 wedstrijden in één week. Als er b.v. tegen Duitse teams gespeeld moet worden. De ‘eredivisie’ van het Nederlandse ijshockey zit samen met Belgie in één competitie, de z.g. BeNeLiga. Amsterdam Tijgers speelt niet in de BeNeLiga maar in de 1e divisie, al staan ze daar wel bovenaan op de eerste plaats.
De jeugd
Als jeugdcoördinator bemoeit hij zich uiteraard veel met de jeugd. De mini’s U8 spelen op 1/3 van het veld in de breedte, de U10 op 2/3 van het veld en vanaf 12 jaar speel je op een heel veld. Op je 20e hoor je bij de senioren. Bij de jeugd bestaan de wedstrijden uit een soort toernooitjes, met 3 teams. Dat scheelt reistijd en is ook aantrekkelijker voor de kinderen. Vanaf 10 jaar en ouder zijn de wedstrijden in de eigen regio. Als je ouder bent speel je tegen clubs van je eigen niveau.
Is het een dure sport?
Dat is het wel, de ijshuur is hoog, dus de contributie ook. Dan nog de uitrusting. In het begin kun je dat nog wel huren, maar later moet je dat toch zelf bekostigen. Er zijn groepslessen, maar er is ook een ijshockeyschool, waar kinderen de eerste beginselen van het schaatsen en het spelen met stick en puck wordt bijgebracht. Die lessen zijn iedere zondag van 15.45 tot 16.45 uur voor alle kinderen van 4 t/m 17 jaar. De belangstelling daarvoor is momenteel echter zo groot dat er tijdelijk een stop is. Helaas, want iedereen is in principe welkom, het is een brede vereniging. Maar ijs is echter nog altijd schaars in Amsterdam.
Stukje geschiedenis
Amsterdam behoort tot de pioniers van het Nederlandse ijshockey. De eerste kunstijsbaan opende al in 1934 de deuren en Amsterdam vormt samen met Den Haag en Tilburg de basis van de Nederlandse IJshockey Bond. In de jaren vijftig lag het ijshockey zo’n tien jaar stil, vlak voor de sluiting werd Amsterdam met zijn IJsvogels nog wel voor het eerst kampioen van Nederland. In 1961 wordt de nieuwe ijsbaan geopend en neemt Amsterdam zijn prominente positie in het Nederlandse ijshockey weer in. De club won in 1984/85 de dubbel, inclusief de tweede landstitel. De sportief succesvolste tijd van het Amsterdamse ijshockey speelde zich na de eeuwwisseling af, inclusief vier landstitels op rij tussen 2002 en 2005. In de jaren daarna speelde Amsterdam een bijrol en keerde zelfs terug naar het tweede niveau. Amsterdam was bij de oprichting van de BeNeLiga weer present maar afgelopen seizoen verloor Amsterdam in de kwartfinale tegen Hijs Den Haag.
Door de groei van de laatste jaren is Amsterdam Tijgers momenteel de grootste club van Nederland met 400 leden, 200 senioren en 200 jeugdleden.
Naast Amsterdam Tijgers is er nog een ijshockeyclub in Amsterdam n.l. de studenten-ijshockeyclub Thor.
Belangstelling enorm
De belangstelling voor de wedstrijden is momenteel groot. Er zitten regelmatig 1400 mensen op de tribune. Zaterdag 15 februari om 18.00 uur speelden de Amsterdam Tigers de Kwart Finale Playoffs. Ze gingen voor het kampioenschap. Maar helaas gooit Corona dit seizoen roet in het eten. Alle wedstrijden en trainingen zijn afgelast.
Geef een reactie