Mijn herinnering aan mijn oma

0

31 december 1949

Door: Ria Evertse (1945) Geboren en getogen in de Wetbuurt. Ze heeft daar gewoond tot 1963. Ze heeft er een geweldige jeugd gehad mede dankzij de grote familieband. Ook was er een bloeiend verenigingsleven dat door heel veel vrijwilligers in stand werd gehouden.

Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

In haar mooie mahoniehouten kastje dat weer van haar moeder was geweest en nu in het bezit van mijn oudste zoon, lag een klein schaaltje wat leek op tin maar het niet was (is ook in het kastje gebleven) Daarin zaten de muntjes voor het gas en de electra wat je toen die tijd nodig had. Ik kan mij herinneren dat wij bij ons thuis dat ook nog gebruikten en als het licht of gas uit ging, prompt op zondag, mocht je bij de melkboer Oostwaard aan het raam kloppen en kreeg je de muntjes. Eind van de week op zaterdag als er dan weer geld was werd de rekening betaald.

Nu weer verder over mijn oma. Zij kon geweldige puddingen maken en dat ging in zo’n mooie visvorm. De pan uitlikken was een feest, samen met mijn jongste oom Gerrie was het vechten wie het eerste erbij was.
Maandag wasdag. Dan stond ze met een schort voor de wasmachine die voor die dag gehuurd was, merk Hoover. Die schorten zie je weer terug in de serie ‘Toen was geluk heel gewoon’ en als ik daarnaar kijk komt alles weer boven, het kleine keukentje waar alles in gedaan werd. Ook had ze een blauw-wit kopje waar ze altijd uit dronk (staat bij mij in de kast en wordt gekoesterd ).
Nog een paar weken en dan zitten we weer in de kerstdagen. Weken voor de kerst was ze al bezig met het knopen van zilveren kerstslingers en kerstmandjes die mijn opa weer verkocht op de Cuyp. Al die herinneringen en gebeurtenissen zijn mij nog steeds zeer dierbaar.

 

Share.

Leave A Reply