Herman Koch naar de kroon gestoken

3

19 maart 2013

De Linnaeus boekhandel organiseert van tijd tot tijd na sluitingstijd van de winkel bijeenkomsten voor belangstellenden , waar meestal ter gelegenheid van de verschijning van een boek een bekende schrijver een lezing geeft.

Jo leest voor

Jo leest voor

Vele boekenwinkels doen iets extra’s ter gelegenheid van de boekenweek en zo ook de Linnaeus boekhandel. Het thema van dit jaar (2013) “Gouden tijden, zwarte bladzijden” slaat op het feit dat een mooi verleden zoals de “Gouden Eeuw” ook minder fraaie aspecten heeft. Voor de eigenares van de winkel was het een aanleiding om de geschiedenis van de buurt waar de winkel is gevestigd eens in het zonnetje te zetten en zij vroeg Jo Haen of zij deze keer een voordracht wilde houden.

Zoals bezoekers van deze website doorgaans wel weten was Jo Haen een van de Redactieleden van de website Geheugen van Oost en organiseert zij regelmatig wandelingen waarbij zij aan de hand van verhalen die op de website zijn verschenen een levendig beeld schetst van de buurt waar de wandeling plaats vindt. Jo is ook degene die bij de Linnaeus boekhandel de exemplaren van ons jubileumboek ” Het knappe trappie van tante Marie” bezorgd heeft. Het boekje ligt dezer dagen prominent in de etalage, mooiere reclame is haast niet denkbaar en tegelijk klopt het helemaal met het thema van de boekenweek; want de bundel bevat veel ‘gouden’ verhalen over het verleden, maar ook menige ‘zwarte bladzij ‘. De opkomst voor de lezing was groot, er waren zoveel mogelijk stoelen gezet in de winkel en iedere stoel was bezet. Herman Koch – de bekende schrijver van de bestseller ‘Het diner’- trok net zoveel belangstelling toen hij een lezing gaf.

Jo begon haar verhaal – een combinatie van voorgelezen stukjes uit de website en uit het boek plus wat algemene informatie en dit alles geïllustreerd met bijbehorende dia’s – heel toepasselijk met een verhaal over de geschiedenis van het pand waar we in zaten. De boekhandel zit er vanaf 1998, maar voordien heeft er vanaf 1913 een zaak voor woninginrichting in gezeten van de familie Valk. Daar is nog mooi fotomateriaal van en Jo wist er fraaie anekdotes bij te vertellen. Het leuke was dat de familie Valk aanwezig was onder de toehoorders. Jo zat tijdens haar voordracht in een indrukwekkende stoel, ooit de zetel waar de burgemeester van de toenmalig zelfstandige gemeente Watergraafsmeer presideerde. Deze zetel is nog net op tijd gered van de vuilnisstort door mijnheer J.H.Kruizinga, die zoveel geschreven heeft over de Watergraafsmeer.  Jo maakte haar introductie compleet met het voorlezen van een verhaal over deze bijzondere man. En het leuke was….. mevrouw Kruizinga, de weduwe, was onder de toehoorders.

Enfin er zijn die avond nog vele verhalen voorgelezen, reacties van herkenning en waardering oogstend, hoewel ik ook in de rij achter mij hoorde mompelen dat “ieder woord over Johan Cruijff er een te veel is” toen het verhaal ‘Comedy Capers Jopie Cruijff achterna’ ten gehore werd gebracht ! Na afloop ging menig exemplaar van “Het knappe trappie van tante Marie” over de toonbank, een onmiskenbaar teken dat de lezing boeiend was en er belangstelling voor de verhalen was opgewekt.

Etalage met aankondiging en boeken - 2013 . Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Etalage met aankondiging en boeken – 2013 .
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Dineke met het boek - 20-03-2013 . Foto: Dineke Rizzoli © Alle rechten voorbehouden

Dineke met het boek – 20-03-2013 .
Foto: Dineke Rizzoli © Alle rechten voorbehouden

Alle rechten voorbehouden

Alle rechten voorbehouden

Middenweg 29 - Etalage F.Valk 1945 . Foto: Ferdinand Valk Alle rechten voorbehouden

Middenweg 29 – Etalage F.Valk 1945 .
Foto: Ferdinand Valk Alle rechten voorbehouden

Foto's: Dineke Rizzoli en Mieke Brink-Haen Alle rechten voorbehouden

Foto’s: Dineke Rizzoli en Mieke Brink-Haen Alle rechten voorbehouden

Na afloop. . Foto: Dineke Rizzoli Alle rechten voorbehouden

Na afloop. .
Foto: Dineke Rizzoli Alle rechten voorbehouden

Share.

3 reacties

 1. Lezing Jo Haen

  Lieve Jo je had het weer geweldig voorelkaar.Dat zeg ik niet omdat jij mijn zus bent maar omdat je een pluim verdient! Ik ben zeer trots op je!
  De boekwinkel had ook alles goed georganiseerd.Na afloop een drankje en wat napraten maakte de avond compleet.Zeer geslaagd!
  Het Knappe trapppie van tante Marie” had ik al in mijn bezit maar heb er toch een bijgekocht. Leuk om cadeau te geven.
  Tiny van Langen

 2. Lezing Jo Haen in Linnaeus Boekhandel op woensdag 20 maart 2013

  Gisteren bezocht ik de lezing van mijn moeder Jo Haen ter ere van de boekenweek.
  Een hele eer voor haar, als vrijwilligster van het Geheugen van Oost. De lezing vond plaats in de Linnaeus Boekhandel aan de Middenweg in de Watergraafsmeer.
  Je moest reserveren want er konden maximaal 70 mensen in. Zoveel mensen waren er uiteindelijk ook wel!
  Toen ik binnenkwam samen met zus Els zaten er al flink wat mensen en na ons liep het snel vol. Het was gezellig druk zoals ze dat noemen. Ze heeft veel verhalen voorgelezen. Heel verschillend: van mensen die ondergedoken hadden gezeten in de oorlog, van de laatste raadsvergadering in het oude Rechthuis van de Watergraafsmeer (de stoel waarop ze zat was van de laatste burgemeester, Johannes de Wit, geweest.)
  Ze had hem geleend van de weduwe van de heer Jaap Kruizinga, die de stoel van de sloop had gered. Jo las ook een verhaal voor over een corpulente vrouw die haar trappetje netjes schoonmaakte, voorovergebogen, je keek zo onder haar rokken…”Je krijgt de impressie van een herbergzoldering behangen met hammen en worsten”. Wat kunnen sommige mensen dat toch leuk zeggen!!
  Mijn eigen verhaaltje over de kerstdrukte bij m’n vader op de zaak, wist niet dat ze dat zou gebruiken hoor! Wel grappig natuurlijk.

  Daarna kon je onder het genot van een drankje en een hapje nog even napraten en was er de mogelijkheid om boeken te kopen. Was het wel van plan, leek me leuk maar zag zo gauw niks. Jammer! De lezing had al met al wel 1,5 uur geduurd! De man van de boekhandel was tevreden. Volle bak!!
  En iedereen al rond 20.00 uur binnen, was ie niet gewend, bij beetje onbekende schrijver was er minder belangstelling, begreep ik. Maar het ging dit keer ook over de buurt natuurlijk, spreekt toch meer mensen aan.

  Mieke Brink-Haen

Leave A Reply