Het bochtentrauma

6

31 december 1992 – 1 januari 2005

Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Ik woon sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheer ik deze website. Ik schrijf verhalen, interview mensen in de WGM en organiseer verhalenwandelingen.

Ik denk wel eens: ik doe de bocht niet meer, wat kan het me schelen.

Jo Haen tijdens een schaatsles op de Jaap Edenbaan (in de winter van 2000). Naast haar Els Lelyveld, nog steeds een goeie vriendin. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Jo Haen tijdens een schaatsles op de Jaap Edenbaan (in de winter van 2000). Naast haar Els Lelyveld, nog steeds een goeie vriendin.
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

De Jaap Edenbaan, Ik heb er wat mee; een haat-liefdeverhouding. En dat komt door de bochten. Ik ben gek op schaatsen. Maar op snelheid door de bocht durf ik niet. Al jaren heb ik schaatsles bij Duosport: van Mark, Michiel, Christiaan, Jasper, Marjan, Marten, Rutger, Martine en ga maar door. Allemaal geweldige instructeurs, die denken je te kunnen helpen met je aan te raden: “Je moet vóór de bocht flink versnellen, dan gaat het makkelijker.” Maar dan begint bij mij juist het probleem. Ik word bang en durf niet. Zelfs de Russische olympisch kampioen Oleg Bozjev, die een seizoen bij Duosport les gaf, heeft voorgedaan hoe het moest. Maar het hielp niets.
Ook andere schaatsers bemoeien zich ermee: “Dieper zitten, je linkerbeen meer strekken.”Maar dat is het hem niet. Ik zie mensen zonder enige techniek met gemak door de bocht gaan. Het zit gewoon tussen de oren. Voor iemand, die het goed kan, is het niet te begrijpen. Ik denk wel eens: Ik doe de bocht niet meer, wat kan het me schelen. Maar je komt hem steeds tegen! En dan denk ik toch weer: Het moet toch kunnen.
Ik kan het niet uitstaan en schaam me er soms zelfs voor. Er moet een bochtentraumateam aan te pas komen, maar daar willen ze bij Duosport niets van weten. Ik ben inmiddels 65 jaar. Hoe lang heb ik nog? Maar ik blijf het proberen, al is het wachten natuurlijk op natuurijs. Dan kan me die hele bocht gestolen worden!

 Winter 2000: schaatsles voor kinderen tijdens intensiefcursus in de Kerstvakantie. Jo Haen staat erbij met kleindochter Marit. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Winter 2000: schaatsles voor kinderen tijdens intensiefcursus in de Kerstvakantie. Jo Haen staat erbij met kleindochter Marit.
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Overzicht van de Jaap Edenbaan. Op de achtergrond De Scheve Schaats, waar we na afloop chocolademelk drinken. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Overzicht van de Jaap Edenbaan. Op de achtergrond De Scheve Schaats, waar we na afloop chocolademelk drinken.
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Winter 2000. Jo Haen met haar kleindochter Marit. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Winter 2000. Jo Haen met haar kleindochter Marit.
Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

6 reacties

 1. Jo, hartstikke leuk verhaal en dat ik ook nog op de foto sta is helemaal toppie natuurlijk! Geef me je e-mailadres eens, dan kan ik je af en toe een mailtje sturen, al heb ik het schaatsen even stop moeten zetten om gezondheidsredenen. Maar Gerard houdt me op de hoogte van het wel en wee op de Jaap Edenbaan!En denk erom dat je niet uit de bocht vliegt! Hartelijke groeten van Els Lelijveld (els.lelijveld@hetnet.nl)

 2. Ron Water
  Jo, Stop met die onzin schaatslessen van duosport. Overwin je angst. De redding is dichtbij. Er wordt momenteel een kunstijsbaan aangelegd van 4,7 km lang met flauwe bochten. Met jouw vaardigheid kun je deze bochten moeiteloos aan. De baan opent in november 2007 haar poorten in Biddingshuizen. Al eens de Weissensee bezocht?
  Veel succes, Ron

 3. schaatsles
  Nou Jo,ik doe het je sowieso niet na hoor,wat sportief,dat je
  “gewoon” doorgaat met schaatsen,alle bochten ten spijt !
  Blijf er vooral van genieten,en het zal je conditie ten goede
  komen !!!!!!!!!!!! Je zus Ans

Leave A Reply