Bron: Het Parool
De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden?
Je weet dat het er is maar je kijkt er niet naar, niet echt. Als je op weg bent naar de Ring bijvoorbeeld, of naar Intratuin om de hoek. Kijken de docenten en leerlingen van het Pieter Nieuwland College aan de Nobelweg er wel naar? Of is prominent baksteenmozaïek in geel-, oranje- en bruintinten op de muur van de in 1960 gebouwde school ook voor hen zichtbaar onzichtbaar?
12 bij 10,5 meter telt Het gevecht van Jacob met de Engel van de veelzijdige kunstenaar Berend Hendriks (1918–1997), die schilderde, keramist was, glas-in-loodwerken vervaardigde en mozaïeken. Zijn omgevingskunst is onder meer te zien Amersfoort, Arnhem, Gouda, Hengelo en Leiden. In Amsterdam is onder meer zijn Gevecht van Jacob met de Engel als cultureel erfgoed van de Wederopbouwkunst gekenmerkt.
Wederopbouwkunst, zoals baksteenreliëfs, tegeltableaus, mozaïeken en glas-appliqués, werd altijd in samenhang met een gebouw ontworpen. Daardoor kon het ook gebeuren dat werken met de sloop of renovatie van het gebouw werden vernietigd. Bij Hendriks was dat de afgelopen jaren onder meer het geval bij de muurreliëfs die hij maakte voor het Hanzebad in Zwolle en de Walewyc-mavo in Waalwijk.
Hendriks was zoon van een Apeldoornse boomkweker en volgde de tuinbouwschool in Boskoop, maar in plaats van een carrière in die sector koos hij uiteindelijk voor de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, waar hij een leerling was van Heinrich Campendonk, de grondlegger van een in ons land nieuwe monumen- tale traditie.
Hendriks exposeerde zijn schilderijen in onder meer het Stedelijk Museum, het Van Reekum Museum in Apeldoorn en de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, waar hij van 1965 tot 1983 als docent aan verbonden was. Hij was grondlegger van de Arnhemse School.
Door de complexiteit van zijn constructies op basis van reken- en wiskundige cijferreeksen nam Hendriks een aparte plaats in in het betrekkelijk kleine gezelschap van consequente Nederlandse constructivisten, schreef Bas Roodnat in de NRC naar aanleiding van de expositie in Arnhem in 1990. ‘Cirkels, veelhoeken en vierkanten, banen en lijnen worden door die uit elkaar voortkomende kleurengamma’s gedragen.’
Veel Bijbelse verwijzingen in het werk van Hendriks, het gevecht van Jacob uit Genesis verbeeldde hij in een veelkleurige schilderijenreeks. Hij was ook de glazenier van de Koningskerk in de Watergraafsmeer met de opvallende glas-in-loodtaferelen uit het Bijbelboek Openbaringen. In het stadsdeel gaan stemmen op voor een Berend Hendriksstraat.
Huib Maass zegt
Om niet te vergeten: elke dag werd begonnen met bijbellezing en samenzang met aan de piano de heer Barendrecht. Maar wisten jullie dat we met zijn allen op de plattegrond van Amsterdam ( in mozaïek) zaten?
Ik meen mij te herinneren dat bij een reünie deze plattegrond niet meer zichtbaar was: afgedekt…
Huib Maass zegt
Huib Maass
Op deze HBS heb ik een zevental jaren doorgebracht, veel goede herinneringen. Begonnen in de dependance aan de Pontanusstraat, daarna verder in het nieuwe gebouw aan de Nobelweg. Directeur was toen de heer Eilander, een vriendelijke, sigaren rokende man, opgevolgd door dat wat driftig overkomende mannetje van Andel. Uiteindelijk toch in 1964 met het diploma 5-jarige HBS de school verlaten. Ik ben nog tweemaal naar een reünie geweest, veel, heel veel later.
Reacties zegt
Hans Houtgraaf Mijn ouwe HBS
Carmen Werneke Het is een Prachtig Kunst werk dat nog steeds past naast de nieuwe glazen uitbouw
Annemieke Born Ja, van mij ook. Eerst Chr. Scholengemeenschap A’dam Oost en later Pieter Nieuwland College.
Conny Koreman Vroeger de Christelijke Hogere Burgerschool Oost. Mijn 5 jarige HBS-B diploma daar gehaald. Leuke schooltijd gehad, Biologie dhr. Rep, tekenen dhr. Fopma, scheikunde dhr. vd Vijgh, aarderijkskunde dhr. vd Weide, wiskunde dhr. van Ketel, Frans juffrouw Marmelsteijn, geschiedenis dhr. Boonstra, Engels dhr. van Wijk of dhr. Molenaar, conciërges dhr. Hiemstra of dhr. De Kwaadsteniet, gymnastiek dhr. vd Brom, natuurkunde dhr. van Diggelen, Nederlands dhr. Boontje.
Elke morgen begon school met samenkomst in aula, als je zat te zingen uit je Rijam agenda ipv gezangenboek moest je volgende ochtend om 8 uur op school zijn. Schuifelen op een feestavond niet toegestaan! Kortom de christelijke moraal en discipline stond hoog in het vaandel!
Tim Wulffraat zegt
Vergeet naast de genoemde docenten conciërge Hiemstra niet. Hij klaagde bij mijn vader dat ik hem altijd zo chagrijnig aankeek… Het zingen van een psalm op maandagmorgen bij de weekopening, Barendregt achter de piano!
Reacties zegt
Willem Boerakker Daar heb ik in de jaren 60 op school gezeten. Had toen een andere naam. Chr. Scholengemeenschap Oost. En daar voor Chr. HBS. Leraren Molenaar en Ketel.
Rien Lunshof Ook mijn oude school……van Diggelen, Zoutewelle, Okkes, Fokkema, Barendregt , Goedhart, Harmsen, Kriste, Hofstra ……..
Simon de Waal Mijn ouwe school ook. Daarna Spinoza. Was wel beter. Een leraar echter herinner me ik nog heel erg goed: De heer Schutte. Wat een mooie leraar was dat zeg…