1951 – 1960
Door: Gonny Verschut-Verhoogd
werd op 15 mei 1947 geboren in de Balistraat. Toen zij drie maanden oud was verhuisde zij naar de Danie Theronstraat 15-I waar zij haar kinderjaren doorbracht. Nu woont zij in de Watergraafsmeer.

Dit is het laatste kinderhoofdje(steen) van de Schagerlaan. Ik heb het, als herinnering, uit de grond gehaald vlak voordat alles eruit ging. Alles, het hele gebied, werd toen gesloopt. Van het Schagerlaan is niets meer over. Het kinderhoofdje hoorde bij de laatste stenen die er nog lagen.
Tegenover die plek was een terrein dat wij het Zwart Landje noemden. Op dat toen nog heuvelachtige landschap ging ik op zo’n 5 jarige leeftijd met mijn vader vliegeren. Er stond daar veel wind, dus dat was ideaal. Opeens was mijn vader met vlieger verdwenen. Hij had de vlieger van mij overgenomen omdat de wind te sterk was en was zelf in een kuil beland. De hilariteit wil dat toen hij weer overeind kwam de mouw van zijn colbertjasje er helemaal was afgescheurd!
Verder herinner ik me van dat terrein dat er regelmatig een Kermis kwam of een circus. Dat komt tegenwoordig niet meer in de buurt voor. Het Zwart Landje is tegenwoordig een nieuwe woonwijk in Julianapark, tegenover het Amstelstation.
Wat een leuke foto
Is her de Abraham van Riebeek school,op de achtergrond ?
Wat een leuk aandenken. Zo’n kinderhoofdje van de Schagerlaan. Mijn vrouw haar familie komt voor de helft uit de Watergraafsmeer en daar woonden ook voorouders van haar.
Schagerlaantje en omgeving herbezocht
Een paar jaar geleden was ik weer even terug in Amsterdam. Op bezoek uit Canada waar ik al 30 jaar woon. Heb de oude buurt weer even doorgelopen en gefietst. Ja de hele buurt is goed verandert. Ik ben van 1953, dus ik ken het oude Schagerlaantje heel goed en het terrein dat iemand het Zwarte Landje noemde en waar we (de jongens uit de buurt) naar de mannen stonden te kijken die met grote hamers palen in de grond ramde voor de grote Circus tent. Daar heb ik zeker één keer misschien 2 keer het circus met de tijgers, leeuwen en olifanten zitten kijken.
Het stukje Schagerlaan van de Ringdijk naar de opgespoten zand dijk dat de Gooise weg moest worden ken ik het beste toen ik daar eind 50er jaren bijna elke dag doorliep op weg naar de Willem van Oudshoorn school. Later liepen we daar om inderdaad in de winter van ’63 om sleetje te rijden waar nu het Intertust gebouw staat. Aan de bodem van de Gooiseweg dijk voetbalden we bijna dagelijks en ook vlogen we daar onze vliegers vanwege de goeie wind.
Later reed ik op de RIH race fiets het andere stukje Schagerlaan tussen de Hugo de Vrieslaan en wat nu de Malie baan is. Terugkomende van een 80 kilometer trainings ritje in het Gooi reed ik de kinderhoofdjes op dat laantje als sluitstuk van de training. Dacht niet dat ik het zou halen om een van die Belgische klassiekers te kunnen rijden als ik niet geoefend had om op die verschrikkelijke kasseien te kunnen fietsen. Mijn tanden doen nu nog zeer van het gebonk op dat laantje. Het was slechts zo’n 400 meter lang maar je kon het goed voelen als je misschien niet de juiste lijn over die kasseien nam.